Šiuo metu remonto darbai vykdomi įvažiavimuose į kiemus ir „tranzitiniuose“ kiemuose Šeškinėje, Žirmūnuose, Fabijoniškėse, Karoliniškėse ir Lazdynuose. Anot Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, remontuojami bus tie kiemai, kuriuose eismas yra intensyviausias bei kurių būklė prasčiausia.

Kiemų remontui – 2,6 mln. eurų

Kaip pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė R. Šimašius, daugiausia dėmesio šiuo metu skiriama įvažiavimams į kiemus, esą būtent jiems tenka didžiausia transporto srauto apkrova ir jų būklė yra prasčiausia.

„Jeigu mes pažiūrėtume, kur gyvena daugiausiai vilniečių, tai daugiau nei pusė gyvena panašiuose kiemuose į šį. Apie du trečdaliai gyvena daugiabučiuose, aplink centrą esančiose miesto dalyse. Gana apmaudu, kad ilgą laiką šie rajonai buvo užleisti. Šiemet pirmą kartą numatėme rimtą posūkį visų investicijų būtent į šiuos rajonus“, - konferencijoje teigė R. Šimašius.

Šiuo metu savivaldybė iki vasaros pabaigos yra numačiusi sutvarkyti 443 daugiabučių kiemų įvažiavimų, tačiau, anot mero pavaduotojo Lino Kvedaravičiaus, šis skaičius nėra galutinis, mat sąrašas sudarytas pagal gyventojų nusiskundimus, kurių esą vis dar gaunama naujų. Savivaldybė iki šiol yra gavusi daugiau nei 3 tūkstančius gyventojų nusiskundimų dėl duobėtų daugiabučių namų kiemų.

„Noriu pabrėžti, kad yra tvarkomi įvažiavimai. Galbūt ne tiek parkavimo vietos, kiek įvažiavimas ir pravažiavimas, pravažiuojamos gatvės, kur dažniausiai ir labiausiai duobėta, kur seniai yra apleista. Tokių vietų tikrai bus sutvarkyta keli šimtai“, - tikino R. Šimašius.

Įvažiavimams į kiemus tvarkyti savivaldybė yra numačiusi 2,6 mln. eurų. Anot L. Kvedaravičiaus, šiuo metu tvarkomų kiemų sąraše yra tik 20-25 proc. visų Vilniaus daugiabučių kiemų, tačiau ši programa esą bus tęsiama ir kitais metais.

Patikrinti, ar bus remontuojamas jūsų kiemas, galite čia.

Aikštelių plėsti nenumatoma

Nors dalyje daugiabučių kiemų duobėti įvažiavimai bus sutvarkyti ir vairuotojams nereikės keiksnoti automobilius laužančių duobių, tačiau gyventojams ir toliau teks gerokai vargti norint rasti, kur kiemuose pasistatyti automobilį. R. Šimašius pripažįsta, kad parkavimo vietų trūkumas taip pat išlieka viena opiausių problemų Vilniuje. Tai įrodo ir realūs pavyzdžiai – konferencijos metu žurnalistai užfiksavo už mero nugaros ant vejos stovintį automobilį. Tačiau, anot R. Šimašiaus, norą ir iniciatyvą didinti stovėjimo vietų skaičių turėtų parodyti pačios gyventojų bendrijos.

„Matosi ir mašina stovinti ant žolyno, tai turbūt tam tikra iliustracija, ką dar reikia daryti tokiuose kiemuose. Kiemai nepritaikyti tokiam mašinų skaičiui, koks egzistuoja šiandien, tai noriu pasiųsti kelias žinias: tos bendrijos, kurios turi susiformavusios žemės sklypus, jos visos gali susiformuoti, tai mes, savivaldybė, pusė lėšų tikrai pridėsime, jeigu yra norima tvarkytis. Tai yra ta programa 50 ant 50, jos užteks visiems“, - teigė R. Šimašius.

Tvarkomame kieme pakalbinta vilnietė Birutė teigė, kad džiaugiasi, jog pagaliau bus suremontuoti duobėti kiemai, tačiau, anot jos, kiemuose labai komplikuotu išlieka ne tik automobilio statymas, tačiau ir pravažiavimas, mat vietos transporto priemonėms kiemuose nerandantys gyventojai automobilius palieka ir ant vejos, ir ant šaligatvių.

„Po langais stato mašinas. Aš prieš kelis metus jau rašiau į savivaldybę, kad perkeltų toliau šaligatvį. Ten nėra kur pasistatyti, tai tiesiog po langais stato. Kažkiek pratęsė tas aikšteles, bet ne visi juk telpa. Tai žmonės visur, kur tik randa, ten ir statosi, ir ant žolės, ir pasidarė tas geltonas juostas. Bet ten, žinot, kai nėra kur pasistatyti, tai mažai kas ir žiūri. Reikėtų iš viso tuos kiemus perdaryti“, - svarstė moteris.

Įrengs 10 skverų

Be duobėtų kiemų tvarkymo gyvenamuosiuose rajonuose savivaldybė taip pat numačiusi įrengti 10 skverų, pakloti 9 km šaligatvių, išasfaltuoti 40 km gatvių ir žvyrkelių.

R. Šimašius, paklaustas, ar vietoj skverų nebūtų tikslingiau lėšas skirti daugiabučių kiemų stovėjimo aikštelėms didinti, patikino, kad „Vilniuje gyvena ne mašinos, o žmonės“. Anot jo, svarbu, kad gyventojai ir miegamuosiuose rajonuose turėtų vietas poilsiui, pasisėdėjimui. Tačiau, teigia R. Šimašius, jei bendrijos išreikš pageidavimus, kad vietoj skverų būtų tvarkomos stovėjimo aikštelės, ši galimybė bus apsvarstyta.

„Man atrodo, kad gyvenant Vilniuje nėra normalu gyventi betono džiunglėse ir gražią popietę neturėti kur prisėsti ant suolelio. Mes esame numatę 10 skverų, apie tai šnekame su bendruomenėmis. Jeigu kuri nors bendruomenė pasakys, kad mums nereikia to skvero ir geriau tuos keliasdešimt tūkstančių eurų dėkit į parkavimo vietas, neatmestinas variantas“, - teigė R. Šimašius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)