Į klausimus atsakė pečių gūžtelėjimu

Universitete susipažinę Vilius ir Andrius po ilgų dvejonių įvertino turimas žinias, kontaktus, darbo su Azijos gamintojais patirtį ir pasiryžo steigti įmonę, prekiaujančią automobilių ratlankiais, jų priedais, padangomis bei akumuliatoriais.

„Pradžioje investavome nedaug, taip apsidrausdami, kad nesėkmės atveju per penkerius metus susigrąžintume prarastus pinigus ir galėtume pradėti iš naujo, - prisimena Andrius. - Pradėjus verslą, mums labai stigo žinių, bet veikti skatino didžiulis noras".

Išsinuomavę nedideles patalpas Kaune, sukūrę įmonės interneto svetainę ir užsakę ratlankius, naujai iškepti verslininkai sulaukė pirmojo kliento. Į daugelį jo klausimų atsakė pečių gūžtelėjimu - versle Vilius ir Andrius buvo dar visiški naujokai.

Stereotipams nepasidavė

Pasak Andriaus, versle sunkiausia - pradžia: „Lietuvoje gausu stereotipų, stabdančių norinčius užsiimti verslu: „o jeigu nepasiseks?", „geriau gyvenk kaip statistinis lietuvis", „dveji treji metai ir užsidarysite". Pavyks tuomet, kai išmoksite to negirdėti ir aiškiai matysite savo viziją. Nors susidūrėme su daugybe sunkumų, juos įveikėme. Vadinasi, nėra padėties be išeities".

Kasmet į tarptautines parodas vykstančius ir produktų naujoves sekančius verslininkus tobulėti įkvepia klientai. Kartais jie ir pralinksmina, pavyzdžiui, atvykęs keisti ratų vyras garsiai svarstė nežinąs, „ar čia tik gumas, ar ir tą metalą keisti". Tuo tarpu kitas klientas teiravosi, kokį galingiausią akumuliatorių parduodame. Vadybininkui paklausus, kokiam automobiliui - lengvajam ar krovininiam - reikalingas akumuliatorius, vyras prasitarė, jog jo reikia... žvejybai.

Verslui augti padėjo parama

2007 m. pradėtas verslas net ir finansų krizės metu augo lyg ant mielių, reikėjo daugiau investicijų, kurių padengti savo asmeninėmis lėšomis verslininkai negalėjo: „Kreipėmės į bankus, bet jie į mus žiūrėjo kaip į nukritusius iš dangaus - neturėjome nei patirties, nei rekomendacijų. Kadangi įmonės pajamos augo net krizės metu, nenorėjome nuleisti rankų. Sužinojome apie UAB „Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) priemonės „Mažų kreditų teikimas - 2 etapo" paskolas ir garantijas, atstojančias dalį užstato. INVEGA suteikta garantija padėjo mums gauti legvatinį kreditą, dėl kurio apyvarta augo dar sparčiau, - apie INVEGA paramą pasakojo Andrius. - Tai, kad pasinaudojome šia galimybe, lėmė, jog šiandien turime puikų personalą, kasmet parduodame daugiau kaip 20 tūkstančių vienetų ratlankių, atidarėme naują įmonės filialą Kaune ir toliau plečiame veiklą, laikydamiesi ilgalaikės įmonės vizijos".

Sėkmę atnešė mėgstama veikla

Kad svarbiausia nesivadovauti stereotipais ir tikėti savo idėja, patikins ir sėkmingas 21-erių metų verslininkas Rimvydas Širvinskas, vadovaujantis populiariausiam Lietuvoje kelionių portalui Makalius.lt, kurį sukūrė būdamas dar vienuoliktoje klasėje.

„Visada žavėjausi kelionėmis, bet nemaniau, kad šis pomėgis taps verslu. Nors neturėjau žinių apie verslą, nepabijojau įsteigti įmonės, nes nesivadovavau tradiciniu požiūriu, jog pirmiausia privalu baigti mokyklą, tuomet įgyti žinių universitete, o tik vėliau, padirbėjus įmonėje, galima pradėti mąstyti apie savo verslą. Amžius sėkmei ne kliūtis, nors sulaukiau nemažai kreivų žvilgsnių, pavyzdžiui, nuėjusį į banką mane nužvelgė nuo galvos iki kojų ir pasakė „stok į eilę, vaikeli, su tavimi pažaisime vėliau"," - šypsosi Rimvydas.

Jaunas verslininkas sako, kad bet kokia valstybės parama verslui yra labai naudinga, o svarbiausia yra pasirinkti ne vien pelną, bet ir malonumą teikiančią veiklą, kuri greitai nepabostų. Jei verslas taps nemielas - sėkmės galite nesitikėti.


Padės spręsti finansinius klausimus

„Verslo idėją sugalvojusiam žmogui patariu pirmiausia įvertinti, ar ji bus paklausi rinkoje bei kokiais būdais ją geriausia įgyvendinti. Taip pat nusiteikti daug ir sunkiai dirbti, nuolat mokytis ir pasiruošti netikėtumams. Iššūkius įveikti padės stiprus tikėjimas sėkme ir malonumą teikiantis darbas. O jeigu nerimą kels finansiniai klausimai, visada galite pasitarti su INVEGA, siūlančia ne vieną priemonę verslą pradėti ar plėsti nusprendusiems žmonėms," - teigia INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Kaip paramą verslui INVEGA šiandien gali pasiūlyti ne vieną priemonę, finansuojamą iš ES struktūrinių fondų. Lengvatiniai kreditai pagal priemonę „Mažų kreditų teikimas - 2 etapas" teikiami itin palankiomis verslui sąlygomis. Regioninės plėtros fondo lėšomis administruojami kreditai palengvino verslo plėtrą jau ne vienai smulkiojo ir vidutinio verslo įmonei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)