Linai supo nuo vaikystės

P. Virginijaus tėvas Antanas nuo 1958 m. dirbo Rokiškio rajone Panemunėlio miestelyje veikusiame linų pirminio apdirbimo fabrike, todėl linai visada buvo šeimos gyvenime.

„1990 m. Lietuvai tapus nepriklausoma, įsikūrėme kaip tekstilės eksporto - importo kompanija, o po septynerių metų pradėjome gamybinę veiklą. Sunkiausia buvo suvaldyti ir išvystyti technologinį procesą - ne tik išausti audinį, bet jį ir ištaurinti, o svarbiausia -sukurtus gaminius parduoti su „A grupės" prekiniu ženklu. Daug naujovių gavosi ekspromtu, bandant niekur neaprašytus technologinius procesus, - apie pradžią pasakoja P. Virginijus - Dabar įmonėje vienas kitą gerai pažįstame, nebijome eksperimentuoti - ką sugalvojame, tą ir padarome. Esame kūrybinga, savarankiška komanda."

Į dvidešimties laipsnių šaltį - su saunos kepure

Klientai dažnai klausia, ar „A grupės" produkcija tikrai pagaminta Lietuvoje, o linksmiausias p. Virginijui užduotas klausimas buvo: „Ar galima su jūsų gamybos kepure, kuri skirta saunai, vaikščioti žiemą, spaudžiant dvidešimties laipsnių šaltukui"

„Kartą žiemą gatvėje mačiau tamsaus gymio vaikiną, užsidėjusį mūsų saunos kepurę - ėjo žmogus aukštai iškėlęs galvą ir puikiausiai jautėsi, matyt, suveikė lino savybė, apsauganti nuo staigių temperatūros pokyčių ir sukurianti kūnui tinkamas sąlygas. Linksmų klientų reakcijų šiame versle tikrai netrūksta - mūsų kepurės buvo palygintos su vokiečių šalmais ir rusų „budionkomis", parodose japonai „A grupės" audinius testuoja mindžiodami kojomis, prancūzai skandinavams skirtus šiurkščius rankšluosčius pavadino „kankinimo rankšluosčiais", o skandinavai į juos vysto kūdikius. Vis dėlto juokingiausia, kai Lietuvos parduotuvėse mūsų gaminiai parduodami su garsių užsienio firmų etiketėmis ir mums sakoma, kad jų kokybė yra geresnė, todėl turėtume į juos lygiuotis," - šypsosi įmonės direktorius.

Verslo plėtrai padėjo valstybės parama

Veiklai plėsti įmonė pasinaudojo viena iš UAB „Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) administruojamų priemonių - „Mažų kreditų teikimas - 2 etapas", t.y. gavo iš banko paskolą ir INVEGA garantiją.

INVEGA suteikta garantija mums leido gauti banko paskolą ir trejus metus kompensavo 50 proc. palūkanų. Nusipirkę gamybinę įrangą praplėtėme savo asortimentą, sukūrėme naujus audinius ir gaminius iš jų. Todėl galime toliau siekti tikslo, kad produkcija atsidurtų kiekvieno europiečio namuose," - sako p. Virginijus.

Klaidos versle - vertingos pamokos

Perspektyvus jaunas verslininkas Jokūbas Laukaitis, versle besisukantis nuo penkiolikos metų mano, jog kiekvienam verslui galioja tie patys principai.

„Sėkmingas verslas bus tas, kuris padės žmonėms spręsti jų problemas. Būtina ir savo srities specialistų, tikinčių verslo idėja, komanda, kuriai teks įdėti labai daug pastangų ir darbo. O visų svarbiausia - nebijoti pripažinti savo klaidų bei mokytis iš jų ir tobulinti savo verslą. Mano didžiausios klaidos, iš kurių daug išmokau, buvo vieno projekto uždarymas ir skyrybos su partneriais," - teigia Jokūbas.

Norintiems pradėti savo verslą Jokūbas primena, kad net geriausiai išgrynintos verslo idėjos sėkmės nepavyks tiksliai numatyti, kol nepamėginsite jos įgyvendinti: „Siūlau tiesiog imti ir sukurti produktą, kuris jums labai įdomus - tuomet net verslo nesėkmės atveju gausite neįkainojamas pamokas, kurias galėsite pritaikyti ateityje. Tad nuoširdžiai linkiu atkaklumo, tikėjimo ir sėkmės judant į priekį!"

Potencialas neliks nepastebėtas

„Versle nemažiau nei tiksliai apskaičiuotas veiklos planas, patikimi partneriai ir investuotojai yra svarbus tikėjimas savo idėja, gebėjimas ja „uždegti" profesionalų komandą ir įsitikinimas, kad parduodamas produktas yra naudingas ir reikalingas žmonėms. Paslauga ar prekė, kurią siūlote, pirmiausia turi patikti jums patiems. O jeigu ryžto sukurti ir parduoti išties gerą produktą ar paslaugą netrūksta, tuomet ir pradinių investicijų klausimą išspręsti nebus sunku - institucijos, galinčios pasiūlyti paramos priemones verslo pradžiai ir plėtrai, pastebės jūsų potencialą," - teigia INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Kaip paramą verslui INVEGA šiandien gali pasiūlyti ne vieną priemonę, finansuojamą iš ES struktūrinių fondų. Lengvatiniai kreditai pagal priemonę „Mažų kreditų teikimas - 2 etapas" teikiami itin palankiomis verslui sąlygomis. Regioninės plėtros fondo lėšomis administruojami kreditai palengvino verslo plėtrą jau ne vienai smulkiojo ir vidutinio verslo įmonei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)