Lietuviai kiaušinius įpratę puošti trimis būdais: juos dažant, braižant vašku arba skutinėjant. Tiesa, vis labiau populiarėja netradiciniai kiaušinių marginimo būdai, kuriuos išbandyti šiemet jums ir siūlome.

Dažymas sultimis

Iki XIX a. kiaušiniai būdavo įmerkiami į augalų pagrindu pagamintus dažus, kad įgautų norimą spalvą. Kiaušinius į dažus reikia merkti jau virtus ir geriausia juose palikti visą naktį. Taip spalva ne tik bus intensyvesnė, bet ir lygesnė.

Juodai kiaušinius nudažys ąžuolo, juodalksnio žievių arba kavos mirkinys. Burokėlių sultys padės išgauti raudoną spalvą, svogūnų lukštai – oranžinę, samanos – žalią, ramunėlės – geltoną, arbatžolės – rudą, špinatai – žalią, ciberžolės arba imbieras – aukso, žibutės – mėlyną spalvą.

Šilkiniai kaklaraiščiai

Vienas iš naujausių kiaušinių marginimo būdų – jų marginimas šilkiniais kaklaraiščiais. Jų nesunkiai galima rasti pigių drabužių parduotuvėse. Labai svarbu, kad kaklaraiščiai būtų šilkiniai, sintetiniai kiaušinio nenudažys. Tikrą šilką galima atskirti jį padegus. Padegtas šilkas tuoj pat užgęsta, o apdegę kraštai lengvai susitrina tarp pirštų. Tuo tarpu sintetinis kaklaraištis dega virpančia liepsna, o nuodėguliai lieka sukietėję.

Dažymui skirtus kaklaraiščius reikia išardyti, išimti visas nereikalingas vidines detales ir susikarpyti gabaliukais, į kuriuos būtų galima tampriai įsukti kiaušinį. Šilkinio audinio gabalėliu tampriai apgaubti kambario temperatūros baltą kiaušinį ir galus užrišti. Tuomet kiaušinį reikėtų įrišti į dar vieną medžiaginę skiautę ir kietai užrišti arba kietai apvynioti siūlu, kad kaklaraištis nenusmuktų ir gerai prisispaustų.

Suvystytus kiaušinius galima sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir įpilti du - tris šaukštus acto. Pavirus apie 20-30 minučių ištraukti, išvynioti ir patepti aliejumi, kad blizgėtų.

Spalvotas popierius

Kiaušinį galima dekoruoti ir siauromis spalvotomis dekoratyvinėmis juostelėmis. Jas reikėtų iškirpti iš spalvoto popieriaus, patepti klijais ir kryžiuojant, sukant bei garbanojant priklijuoti prie kiaušinių.

Iš spalvoto popieriaus galima iškirpti ne tik juosteles, bet ir įvairias figūrėles, paveiksliukus. Jie puikiai pakeis įprastus Velykinius lipdukus ir tikrai suteiks daugiau džiaugsmo – juk visuomet savo paties darytas papuošimas yra mielesnis.

Kempinėlės metodas

Kiaušinius galima marginti ir kempinėle. Tereikia juos išvirti, o greta ant lėkštės išspausti kelių skirtingų spalvų akrilinių dažų. Padažykite kempinėlę į akrilinius dažus, popieriniu rankšluosčiu nusausinkite jų perteklių. Laikydami kiaušinį rankoje, lengvais prisilietimais kempinėle tapšnokite jį norima spalva. Nudažytą kiaušinį dėkite į dėžutę, kad nudžiūtų. Dažams nudžiuvus, išmarginkite jį kita spalva. Šį procesą kartokite kol jūsų margutis taps pakankamai spalvingas ir gražus.

Marginimas emocijomis

Ant nudažytų įvairiaspalviais dažais kiaušinių spalvotais markeriais nupieškite kokias tik norite emocijas ir veidukus kiaušiniams. Gausite labai linksmus, emocionalius margučius, kurie tikrai pralinksmins.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)