Mūsų protėviai pakankamai gerai išmanė dažymo meną ir naudojosi įvairiais natūraliais dažikliais. Tačiau pripažinkime: daugelis mūsų nesame tokie entuziastai, kad vasarą iš anksto paruoštume dažančius augalus tam, kad juos galėtume panaudoti žiemos ar pavasario šventėms. Tuomet pagalvokime, kaip išsisukti su tuo, ką dažniausiai turime virtuvėje arba kas bent jau auga kieme, o ne tamsioje girioje ar klampioje pelkėje.

Taigi, jei norite nudžiuginti save ir savo svečius ryškiomis, o svarbiausia  - sveikomis spalvomis, galite pasinaudoti paprastais ir visiems prieinamais patarimais.

(Už margučių nuotraukas dėkojame Beatai Nicholson, apie jos bandymus natūraliai dažyti kiaušinius skaitykite ČIA).

GELTONA SPALVA

Šiai spalvai išgauti galite panaudoti net kelių augalų dažančias savybes. Jei turite šafrano prieskonio, jį susmulkinus ir užpylus vandeniu arba degtine ir išlaikius parą gausite tikrų tikriausią natūralų geltoną dažiklį. Tiesa, malonumas ne iš pigiausių, tad daugiau nei 20 Lt už gramą kainuojantį prieskonį (ne veltui juk tituluojamas prieskonių karaliumi!) greičiausiai mieliau panaudosite pagal tiesioginę paskirtį.
Autorius
Raudonai dažo ir tokios mums puikiai žinomos daržovės kaip pomidorai (tik rinkitės tamsiai raudonus), paprikos milteliai (beje, naudojami ir pramoniniam maistui dažyti), tačiau niekas neprilygsta burokėliams. Burokėlių sultis galite naudoti be jokio papildomo apdorojimo, tačiau šiek tiek padirbėjus rezultatas bus kur kas geresnis.
O štai ciberžolė (kurkuma) kainuoja kur kas pigiau ir taip pat dažo geltonai. Tiksliau, jos spalva yra geltonai-oranžinė. Beje, viena iš ciberžolių rūšių - dažinė ciberžolė - yra tikrų tikriausio pramonėje naudojamo dažiklio kurkumino gamybos žaliava. Taigi, jei pamatysite ant maisto pakuotės indeksą E-100 - žinokite, kad tai natūralus dažiklis, nekeliantis jums pavojaus. Be to, ciberžolė ne tik prieskonis ar dažiklio žaliava, bet ir vaistinis augalas plačiai naudojamas indų medicinoje.
Svogūnų lukštais dažyti margučiai

Na, geltoną dažiklį pasigaminti pigiai ir greitai, pasinaudokite citrinos žievele, o tiksliau - iš jos išspaustomis sultimis. Jas išspausti galima tiesiog rankomis prieš tai smulkiai sutarkavus žievelę.

Tiesa, šio būdo aš vis tik nerekomenduočiau, nebent citrinas jus patys auginate ant palangės, nes žievėje yra daugiausia teršalų (pesticidų likučių, sandėliavimui naudojamos chemijos) likučių.

ORANŽINĖ SPALVA

Ko gero, prieinamiausias būdas maistą nudažyti šia spalva  - pasinaudoti morkų dažančiomis savybėmis. Tam tinka net ir šviežios morkų sultys. Tačiau, jei norite išgauti tikrai sodrią oranžinę spalvą, turėsite šiek tiek padirbėti. Stambiai sutarkuotas morkas kepinkite svieste 1:1 proporcijomis ir po 3-5 minučių, morkoms suminkštėjus, o riebalams nusidažius iš morkų masės galite spausti puikų natūralų oranžinį dažiklį. 

Taip pat spalvai išgauti galima naudoti apelsinų žievelę, su ją atliekant tokias pat manipuliacijas kaip ir su citrina. Tačiau, kaip jau minėjau, ši žaliava gali turėti derliaus apsaugos priemonių likučių.

RAUDONA SPALVA

Raudonų ar rausvų natūralių dažiklių maistui galite pasigaminti iš uogų sulčių, o tiksliau, pačios uogų sultys ir yra dažikliai. Serbentai, avietės, vyšnios ir dar aibė kitų uogų turi dažančių savybių. 

Be to, puikiai dažo raudonas vynas. Jei patys vyną gaminate namuose, tai dar geriau nei pats vynas dažo vynuogių žievelės, kurios lieka nupylus išrūgusį vyną. Aš asmeniškai susidūriau su jų dažančiomis savybėmis visai to nenorėdamas, kuomet išpilstant naminį vyną, jo likučiai pateko ant marmurinio stalviršio. Šį paviršių vynuogių žievelės taip sėkmingai nudažė, kad teko ilgai prakaituoti šalinant šias dėmes. Tai buvo sunkiau, nei išvalyti tą patį marmurą nuo sintetinių dažų.
Autorius
Deginto cukraus gamybai, kuris ir yra rudas dažiklis, reikia 5 dalis cukraus užpilti 1 dalimi vandens ir kaitinti keptuvėje ant mažos ugnies, nuolatos maišant sulaukti kol masė įgaus tamsiai rudą spalvą.

Tiesa, naudojant vynuoges, jūs greičiau gausite violetinę ar net mėlyną spalvą. Jei vis tik reikia raudonos, teks skiesti dažančią medžiagą vandeniu. 

Taip pat raudonai dažo ir tokios mums puikiai žinomos daržovės kaip pomidorai ( tik rinkitės tamsiai raudonus), paprikos milteliai (beje, naudojami ir pramoniniam maistui dažyti), tačiau niekas neprilygsta burokėliams. Burokėlių sultis galite naudoti be jokio papildomo apdorojimo, tačiau šiek tiek padirbėjus, rezultatas bus kur kas geresnis. 
Burokėliais dažomi kiaušiniai/Svetainės beatosvirtuve.lt nuotr.

Kad pasigaminti dažiklį iš burokėlių? Pirmiausia nuvalykite šakniavaisius ir stambiai sutarkuokite. Užpilkite vandens tik tiek , kad padengtumėte burokėlių masę ir 1 val. virkite. Tam, kad spalva nepakistų ir taptų dar ryškesnė, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Pabaigoje tiesiog išspauskite virtus burokėlius ir turėsite puikų dažiklį. Beje, tokiu pat būdu galima pasigaminti dažiklį ir iš kitų dažančių vaisių ar daržovių.

ŽALIA SPALVA

Šiai spalvai išgauti puikiai tinka špinatai. Juos sutrynus per smulkų sietelį arba sumalus mėsmalėje, beliks tik išspausti sultis ir štai - puikiausias žalias dažiklis. Tiesa, jei norite intensyvios spalvos, to nepakaks. Teks dar 30-40 min. virti sultis ir tuomet, daliai vandens išgaravus, dažiklio spalva taps ryškesnė. 

Taip pat tradiciškai žalia spalva išgaunama naudojant beržo lapus.

MĖLYNAir VIOLETINĖ SPALVA
Kopūstu dažyti margučiai. Svetainės beatosvirtuve.lt nuotr.

Kaip jau rašiau aukščiau, tam tinka vynuogės, vynuogių sultys ar net vyno gamybos atliekos. Tačiau galite pasinaudoti ir raudonais kopūstais bei baklažano žievele.

RUDA SPALVA

Vaikystėje, ko gero, ne vienas iš mūsų esame eksperimentavę su cukrumi. Kiek laimės būdavo, kuomet pavykdavo patiems pasigaminti kreivą, kartoką ledinuką iš lydyto cukraus. Tad, kas norite namuose pasigaminti rudą dažiklį, prisiminkite šią vaikystės išdaigą. 

Deginto cukraus gamybai, kuris ir yra rudas dažiklis, reikia 5 dalis cukraus užpilti 1 dalimi vandens ir kaitinti keptuvėje ant mažos ugnies. Nuolatos maišant reikėtų sulaukti, kol masė įgaus tamsiai rudą spalvą. Po to nuėmus nuo ugnies, įpilti dar vandens, kad cukraus su vandeniu santykis taptų 5:2. Štai jums ir dažiklis. Tik be abejo procesas reikalauja šiek tiek kruopštumo, kitaip rizikuojate pasigaminti vaikystės laikus primenantį ledinuką. 

Na, ir mažiausiai turintys laisvo laiko gali rudai spalvai išgauti naudoti kavą, o taupiausieji - net kavos tirščius.

Be abejo, tai toli gražu ne visi būdai patiems pasigaminti maisto dažiklių savo virtuvėje ir čia nepaminėjau senovėje naudotų augalų. Tačiau būkime realistai – retas mūsų puls gamintis dažiklius iš dilgėlių, obels, ąžuolo ar alksnio žievės. 

Medžių žieves reikia ilgai virti, kol inde liks dvigubai mažiau vandens, nei įpylėte. Tuomet į gautą viralą galima dėti kiaušinius, tačiau, kad šie dažai laikytųsi juos dar reikia pamerkti į geležies sulfatą. Šią medžiagą gautumėte nusėmę vandenį nuo parūdijusio kibiro dugno, arba apskritai kelias dienas palaikę vandenyje nereikalingus surūdijusius rakandus.

Ąžuolo žieve dažyti kiaušiniai. G. Vaivilavičiaus nuotr.

Šį kartą raginu pasinaudojus straipsnio komentarų skiltimi aprašyti jums žinomus natūralių dažiklių gamybos būdus. Tebūnie šie komentarai bus naudingos informacijos ir malonaus pasiskaitymo vieta.

Kauno marių regioninio parko vyr. specialistas Giedrius Vaivivaličius margučius dažo su trigysle smiltagraibe. Siūlome pasigrožėti jo kūriniais: