Dalis natūralų kiaušinių dažymo būdą išbandžiusių žmonių lieka nusivylę, mat kiaušiniai arba nenusidažo, arba atrodo labai blankūs ir ne itin puošia šventinį stalą. Vis dėlto, ko gero, tikrai ne kiekviena šeimininkė pagalvojo, kad taip liaupsinamas prieskonis augalas ciberžolė gali pasitarnauti ir dažant kiaušinius.

Ciberžolė yra labai paplitęs prieskoninis augalas. Dažnai ji vadinama „prieskonių karaliene“, mat pasižymi pipirą primanančiu aromatu, aštriu skoniu ir yra gražios aukso spalvos.

Ciberžolė paprastai yra verinama už tai, kad joje yra daug antioksidantų, ji pasižymi priešvirusinėmis, priešgrybėlinėmis, antikarcenogeninėmis, antimutageninėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Taip pat šiame prieskonyje gausu daug sveikų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, maistinės skaidulos, niacinas, vitaminas C, vitaminas E, vitaminas K, kalis, kalcis, varis, geležis, magnis ir cinkas. Dėl visų šių veiksnų ciberžolė visame pasaulyje dažnai vartojama sveikatos problemoms spręsti, tačiau, pasirodo, ji gali pasitarnauti dar ir kaip puikus dažas.

Portalas realsimple.com pateikia kelis natūralius dažus, kuriais kiaušinius nudažyti ne tik paprasta, bet ir galima išgauti itin švelnias pastelines spalvas, kurių parduotuvėse rasti gali būti sunku.

Geltona spalva

Norėdami išgauti geltoną spalvą į du puodelius vandens įberkite du valgomuosius šaukštus ciberžolės. Viską pavirkite dvi minutes ir įpilkite valgomąjį šaukštą balto acto. Į paruoštus dažus dėkite virtus kiaušinius ir palaukite, kol šie įgaus spalvą.

Oranžinė spalva

Norėdami išgauti oranžinę spalvą dažams pagaminti naudokite tokią pačią techniką kaip ir su ciberžole, tik pasirinkite paprikos prieskonius arba oranžinės spalvos ciberžolę. Į du puodelius vandens įberkite du valgomuosius šaukštus raudonųjų paprikų prieskonių, pavirkite penkias minutes ir įpilkite valgomąjį šaukštą balto acto. Į paruošdus dažus dėkite kiaušinius.

Švelniai mėlyna ir rožinė spalvos

Natūralius dažus taip pat galima pasigaminti iš uogų. 3,5 puodelio šaldytų mėlynių supilkite į puodą, įpilkite du puodelius vandens ir pavirkite penkias minutes. Vėliau nukoškite uogas, o į mėlynių nuovirą įpilkite šaukštą citrinų sulčių. Į paruoštus dažus dėkite kiaušinius ir palaukite, kol šie įgaus spalvą. Tokiu pačiu metodu paruoštą dažą su šaldytomis avietėmis gausite šviesiai rožinę spalvą.

Kaip tiksliai gaminti dažus žiūrėkite vaizdo reportaže.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)