Kiaušiniai cholesterolio kiekio nedidina

Nors kiaušinyje cholesterolio – gana daug, tačiau jau prieš trisdešimt metų atlikti moksliniai tyrimai paneigė mitą, kad valgant kiaušinius didėja blogojo cholesterolio kiekis kraujyje. Atvirkščiai, kasdien su maistu turime gauti apie 300 mg šios medžiagos, nes ji dalyvauja ląstelių, lytinių hormonų gamyboje, taip pat tulžies rūgšties, vitamino D sintezėje.

Be to, kiaušiniuose gausu vitamino A ir D, B grupės vitaminų. Daug šiame produkte ir mineralinių medžiagų: cinko, greitinančio žaizdų gijimą ir stiprinančio imuninę sistemą, jodo, reikalingo skydliaukės hormonų gamybai. Taip pat stipraus antioksidanto seleno, kuris mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, lėtina senėjimo procesą. Lecitinas – dar viena kiaušiniuose esanti svarbi medžiaga, iš kurios gaminasi labai reikalingas atminčiai acetilcholinas.

Ką galime sužinoti iš kiaušinių ženklinimo?

Prekybos centruose ir turgavietėse parduodami kiaušiniai yra paženklinti tam tikrais žymenimis, kuriuos sudaro skaičių ir raidžių seka.

Ką reiškia skaičiai? Pirmasis skaičius nurodo vištų dedeklių laikymo būdą. 1 patvirtina, kad vištos laikomos laisvai, t.y. gali vaikščioti lauke. 2 reiškia, kad jos laikomos ant kraiko. Taip dažniausiai auginamos dedeklės paukštynuose ir tam tikroje teritorijoje pastato viduje gali laisvai vaikštinėti. 3 reiškia, kad vištos laikomos narvuose. 0 žymimi ekologinėmis sąlygomis auginamų dedeklių kiaušiniai, kurie yra vertingiausi. Mat vištos šiltuoju metų laiku visą dieną laisvai vaikšto, lesa žolę ir natūralius pašarus. Laisvai laikomų vištų kiaušiniai taip pat aukštos kokybės, nes vištos gali pramankštinti kojas, todėl jos stipresnės, rečiau serga nei auginamos narvuose.

Raidžių trumpinys nurodo šalies kodą. Kiaušiniai į prekybos vietas atkeliavę iš Lietuvos paukštynų ar ūkių, yra pažymėti trumpiniu LT, iš Lenkijos – PL, Latvijos – LV ir pan.

Raidėmis A ir B žymima kiaušinių klasė. Parduotuvėse ir turgavietėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai. B klasės naudojami perdirbimui.

Penki paskutiniai skaičiai – paukštyno registracijos numeris. Jis nurodo, kad vištų laikymo vieta turi veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad paukštynas ar ūkis yra kontroliuojamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Smulkūs ūkininkai kiaušinių neprivalo ženklinti

Renkantis kiaušinius taip pat svarbu atkreipti dėmesį į pakuotės ženklinimo etiketę, kurioje privalo būti nurodytas produkto tinkamumo vartoti terminas, pažymėta, kad kiaušinius reikia laikyti šaltai, pateikta informacija apie vištų auginimo būdą.

Beje, ūkininkai, laikantys mažiau kaip 50 vištų, neprivalo parduodamų kiaušinių ženklinti. Tačiau smulkūs augintojai, kaip ir didieji paukštynai, vartotojui kiaušinius gali siūlyti tik pakuotėse, nesuskilusiais lukštais ir šviežius.

Spalva ir dydis nėra kokybės įrodymas

Kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo vištų rūšies. Nėra skirtumo tarp rudų ir baltų kiaušinių – jų maistinė vertė vienoda.

Nuo kiaušinio dydžio maistinių medžiagų kiekis taip pat nepriklauso. Kiaušiniai skirstomi į keturias svorio kategorijas: XL – labai dideli (73 g ir didesni), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g). Tačiau tiek labai dideliame, tiek mažame kiaušinyje – tos pačios maistinės medžiagos ir vitaminai.

Tuo tarpu lukšto tvirtumui daugiausiai įtakos turi naudojami pašarai. Vištas auginant laisvai, lesinant pilnaverčiais ir subalansuotais pašarais, lukštai yra tvirčiausi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)