Dažna šeimininkė Velykų vaišių ruošimu pradeda rūpintis iš anksto ir šaldytuvą papildo produktais, kuriems jame ilgai užsibūti nevalia. Skatindami išvengti produktų švaistymo ir jų užsistovėjimo, siūlome išsikepti pyragą iš dažnai Velykų laikotarpiu šaldytuve randamų kiaušinių, sūrio bei špinatų.

6-8 porcijoms reikės:

160 g kubeliais supjaustyto šalto sviesto;
250 g kvietinių miltų;
200 g rikotos;
druskos ir juodųjų pipirų;
600 g špinatų ar lapinių runkelių;
300 g rikotos;
6 kiaušinių ir dar vieno pyrago paviršiui patepti;
80 g tarkuoto parmezano;
žiupsnelio malto muskato.

Gaminimas:

Tešlai paruošti pirštų galiukais sutrinkite sviestą su miltais, kol masė taps panaši į duonos trupinius. Įberkite žiupsnelį druskos, sudėkite pirmąją rikotos porciją, viską išmaišykite ir suformuokite minkštą apvalų tešlos gabalą. Dėkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir kočiokite, kol ji taps tolygi.

Uždenkite tešlą maistine plėvele ir palikite šaldytuve 30 min.

Atskirkite špinatų lapelius, pašalindami visus sukietėjusius ar spalvą praradusius lapelius, tada juos nuplaukite ir sudėkite keptuvę. Keptuvę dėkite ant nedidelės kaitros, keptuvę uždenkite ir palikite pasitroškinti kelias minutes. Tada špinatus sukrėskite į kiaurasamtį ir palikite 10 min.

Kai špinatai bus atvėsę ir juos galėsite liesti rankomis, išgręžkite vandens likučius ir juos stambiai supjaustykite. Sumaišykite su rikota, dviem šiek tiek išplaktais kiaušiniais, druska, pipirais, parmezanu ir muskato riešuto žiupsneliu.

26 cm skersmens apvalią kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, tada į ją dėkite tuščią kepimo skardą, kad įkaistų. Tešlą perpjaukite į dvi nelygias dalis, viena turi būti du kartus didesnė už kitą.

Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite didesnį tešlos gabalą ir suformuokite apskritimą, kurio dydžio turėtų pakakti formai užpildyti, kraštams padengti ir nuleisti. Tešlą klokite į formą, kampus įspauskite. Dekite įdarą, suformuokite keturias gilias duobutes – į jas įmuškite kiaušinius.

Iškočiokite mažesnę tešlos dalį, suformuokite diską, kurio dydžio pakaktų įdarui užkloti. Drėgnais pirštų galais paspauskite viršutinį tešlos sluoksnį suformuodami tvirtą pagrindą, o tešlos perteklių perkelkite į centrą.

Pyrago paviršių ištepkite plakto kiaušinio mase arba pienu, dėkite formą ant kepimo skardos, kepkite orkaitėje 50 min. arba tol, kol gražiai apskrus. Palikite pyragą atvėsti prieš tiekdami ant stalo.

Ragaukite šiltą arba kambario temperatūros.

Rikotos, kiaušinių ir špinatų pyragas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)