Idėja šventėms: trijų desertų receptai

Velykinį stalą puošia ne tik kruopščiai apgalvotos dekoracijos. Kiekviena šeimininkė žino, kad įvairūs desertai gali tapti akį traukiančia puošmena, kviečiančia namiškius pasmaguriauti.
Desertai
© DELFI montažas

Pateikiame tris nesudėtingus desertus, kurie ant Velykų stalo ne tik džiugins akį, bet ir ilgai neužsibus.

Tiramisu

Itališkas desertas Tiramisu gali būti ruošiamas keliais skirtingais būdais. Tačiau šį kartą receptų kūrėja ir kulinarė siūlo pasigaminti tradicinį šio saldėsio variantą.

8 porcijoms reikės:

4 kiaušinių
250 g maskarponės
4 šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus
400 g sausainių „damų pirštelių“ (angl. k. Ladyfingers)
400 ml šaltos espreso arba stiprios plikytos kavos
30 g tarkuoto juodojo šokolado

Gaminimas:

1. Gerai nuplaukite kiaušinius, nusausinkite, tada baltymus atskirkite nuo trynių. Maskarponę išplakite dubenyje su nerafinuotu cukranendrių cukrumi, dėkite po vieną kiaušinio trynį ir plakite. Išplakite iki putų baltymus ir įmaišykite į maskarponės masę.

2. Merkite po vieną sausainį į kavą ir ištraukite beveik tą pačią sekundę - negalima leisti jiems ištežti! Išmirkytus sausainius guldykite į indą, užpilkite sluoksnį kremo, sudėkite antrą sluoksnį sausainių ir kremo.

3. Ant viršaus užbarstykite šokolado. Paruoštą tiramisu per naktį laikykite šaldytuve.

Tiramisu
Tiramisu
© Asmeninio albumo nuotr.

Šokoladiniai keksiukai su uogomis

Šokoladiniams keksiukams atsispirti itin sunku, o jei jie dar ir su uogomis – abejingų tikrai neliks.

Keksiukams reikės:

150 g sviesto
100 g cukraus
1 žiupsnelio druskos
3 kiaušinių
100 g šokolado
150 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukšto kakavos (99 proc.)

Papuošti:
100 g juodojo šokolado
1 saujos sezoninių uogų
1 šaukšto cukraus miltelių

Gaminimas:

1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų „Fariną“ ir druską ištrinkite iki purumo. Įmaišykite po vieną trynius, ištirpintą šokoladą, miltus, kepimo miltelius, kakavą. Gale – iki putų išplaktus baltymus.

2. Masę išpilstykite į keksiukų formą ir kepkite 160 °C orkaitėje apie 30 min.

3. Šokoladą ištirpinkite, į jį mirkykite pusės atvėsusių keksiukų viršūnes ir ant viršaus sudėkite vandenyje pamirkytas bei cukruje pavoliotas uogas. Likusius keksiukus pabarstykite cukraus milteliais.

Ypatingi šokoladiniai keksiukai
Ypatingi šokoladiniai keksiukai
© Fotolia nuotr.

Mielinė Velykų boba

Tradicinė Velykų boba kiekvienos šeimininkės gali būti interpretuojama skirtingai. Šiemet ant Velykų stalo siūlome patiekti švelnų citrinos poskonį turintį variantą.

6-8 porcijoms reikės:

130 ml pieno
60 g šlapių mielių
600 g kvietinių miltų
1 šaukštelis druskos
160 g cukraus
10 kiaušinių trynių
1 citrinos žievelė (plonai nutarkuota)
1 šaukštelis vanilinio cukraus su natūralia vanile
200 ml ištirpinto sviesto
5 šaukštai auksaspalvio sirupo

Gaminimas:

1. Drungname piene išmaišykite mieles ir 200 g miltų. Kai masė pakils, įberkite į ją druską ir išplakite. Į šią masę įmaišykite iki purumo su cukrumi išplaktus trynius, citrinos žievelę, vanilinį cukrų, galiausiai miltus. Gautą tešlą suminkykite, įmaišykite į ją ištirpintą sviestą ir palikite pakilti dar kartą.

2. Kepimo skardos vidų patepkite sviestu ir vos pabarstykite miltais. Tada sudėkite tešlą į formą – užpildykite trečdalį jos ir vėl palikite kilti.

3. Kai kildama tešla užpildys du trečdalius formos, pašaukite ją į 160 °C orkaitės žemiausią lentyną ir kepkite maždaug 30-35 min. Iškeptą pyragą apliekite auksaspalviu sirupu.

Mielinė Velykų boba
Mielinė Velykų boba
© Asmeninis archyvas
www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Velykos

Toksinus iš organizmo valanti sriuba vos per 20 minučių (15)

Šis nesudėtingos ir greitai paruošiamos sriubos receptas – nuostabiai gardus ir gaivinantis būdas pašalinti toksinus iš organizmo. Išmėginkite – nepasigailėsite!

Kauniečiai vėl sužibėjo: rideno milžinišką margutį (18)

Žvarbus antrosios Šv. Velykų dienos oras neatbaidė Kauno jaunimo – į Laisvės alėją jie išrideno spalvingą margutį – milžiną, sveriantį daugiau kaip 300 kilogramų.

Produktai gelbėtojai: gerina virškinimą, lengvina pagirias ir yra kone kiekvienuose namuose (26)

Išsipūtęs pilvas, pykinimas, galvos skausmas – bėdos, kuriomis skundžiasi dažnas, pakilęs nuo Velykinio stalo.

Įpyko dėl lietuviškų Velykų: laisva diena, balius, mišrainė, bet vieno atributo trūksta (201)

Kalbama, kad Velykos pamažu praranda savo prasmę, žmonės pamiršta, kam jos reikalingos ir piktinasi, kad ši diena nuvilianti, nes ruošiamasi joms vos ne kaip Kalėdoms, o dovanų nėra. Vis dėlto kunigas ramina ir tikina, kad švenčiame gražiai – lietuviai per Velykas susirenka ir pabūna su šeima, o tai ir yra pagrindinė šios šventės prasmė.

Įvardijo, kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną: skaičius gerokai mažesnis nei manote (115)

Artėja metas, kai sėsime prie vaišių stalo, ant kurio tikrai bus ir didelis indas su margučiais.