Gerosiomis savybėmis konkuruoja su vištų kiaušiniais: siūlo valgyti tiesiog žalius

 (9)
Lietuviai per Velykas neapsiriboja paprastais vištų kiaušiniais ir ieško įvairovės, todėl smarkiai išauga ir putpelių kiaušinių paklausa, nors šie yra brangesni už įprastus.
© Shutterstock nuotr.

Internetinėse parduotuvėse „Barbora“ ir „Zzz.lt“ galima rasti dėžutę su 12 putpelių kiaušinių už 1,49 Eur, tuo tarpu 10 pigiausių vištų kiaušinių atitinkamai kainuoja 0,69 ir 0,62 Eur.

Vilniaus universiteto profesorius ir mitybos specialistas Rimantas Stukas DELFI yra sakęs, kad putpelių kiaušiniai yra puiki alternatyva tiems, kurie dėl alergijų negali valgyti įprastų vištų kiaušinių, nes šie mažiau alergizuojantys.

Daugiau nei 20 metų putpeles auginanti ūkininkė Daiva Urbonavičiūtė yra didžiausia šių kiaušinių tiekėja Lietuvoje, kuri pasakoja, kad šiemet jų poreikis yra išaugęs ketvirtadaliu.

„Putpelių kiaušinius vis labiau vertina dėl jų maistinių savybių, jų sudėtyje gausu kalcio, vitaminų A ir D“, – sako D. Urbonavičiūtė.

Moteris pasakoja, kad putpelių kiaušiniai puikiai tinka Velykoms, jie yra natūraliai margi, todėl ir dažyti jų nereikia.

Putpelė
Putpelė
© wikipedia nuotr.

Jei vis dėlto sugalvotumėte putpelių kiaušinį nudažyti, ūkininkė ragina rinktis tik natūralius dažus ir jokiu būdu nenaudoti acto, nes jis nugraužia lukšto pigmentą.

„Mano praktika rodo, kad dažai vis tiek prasiskverbia pro putpelių kiaušinių lukštą, nors ir kiek trumpai bei kaip atsargiai juos dažyčiau. O nesinori kiaušinių teršti chemija“, – prekybos tinklo „Maxima“ organizuotoje spaudos konferencijoje sakė D. Urbonavičiūtė.

Paklausta, kaip virti putpelių kiaušinius, moteris sako, kad geriausia to išvis nedaryti ir juos valgyti žalius ir kartu su lukštu, nes šiame yra labai daug kalcio. Daug kas bijo taip elgtis dėl salmoneliozės grėsmės, tačiau D. Urbonavičiūtės teigimu, putpelės temperatūra siekia maždaug 42 laipsnius, todėl šios bakterijos tiesiog žūsta.

Putpelių kiaušiniai
Putpelių kiaušiniai
© Shutterstock

„Jeigu virsite kiaušinius, įdėkite juos į šaltą vandenį ir virkite. Kai vanduo išvirs, išjunkite ugnį ir išimkite kiaušinius, jie bus minkštai virti, o jei norite kietai virtų, dar 1 minutę palaikykite vandenyje“, – pasakoja ūkininkė.

Gydytoja dietologė doc. Edita Gavelienė, sako, kad putpelių kiaušiniai turi savų privalumų, tačiau tikrai nėra kažkuo ženkliai pranašesni už vištų kiaušinius.

„Apie egzotiškesnius produktus sugalvojama daug įvairiausių dalykų, jiems suteikiama mistinių savybių. Putpelių kiaušiniai yra puikus dalykas raciono paįvairinimui, bet kieno tai bebūtų kiaušinis, jis – didelės maistinės vertės produktas“, – sako E. Gavelienė.

Pašnekovė priduria, kad mitų apie putpelės kiaušinius sukurta daug, pavyzdžiui, kad juos neva gali valgyti vištų kiaušiniams alergiški žmonės arba nėra rizikos užsikrėsti salmonelėmis.

„Medicininėje literatūroje aprašyta alergijų ir būtent putpelių kiaušiniams. Vėlgi, jei vaikas alergiškas vištos kiaušiniams, tik pasitarus su specialistu ir turint aiškius įrodymus ir patvirtinimus, kad galima keisti vištų kiaušinius į putpelių, tik tada tą reikėtų daryti. Dar teigiama, kad rečiau stebima salmoneliozė valgant putpelių kiaušinius, bet nei vienų, nei kitų kiaušinių valgyti žalių nėra rekomenduojama“, – sako E. Gavelienė.

Lietuvos dietologų draugijos prezidentė doc. dr. Edita Gavelienė.
Lietuvos dietologų draugijos prezidentė doc. dr. Edita Gavelienė.
© DELFI / Kiril Čachovskij

Dietologė pažymi, kad esminiai skirtumai tie, kad vištų kiaušiniuose yra mažiau cholesterolio, o putpelių kiaušinių sudėtyje didesnis kai kurių mums naudingų mineralinių medžiagų kiekis, pavyzdžiui, geležies.

„Kaip gydytoja dietologė turėčiau pasakyti, kad ir vienų, ir kitų kiaušinių įtraukimas į racioną yra puikus dalykas. Nereikėtų suabsoliutinti kažkokio vieno, kuo įvairesnį maistą valgysime, tuo daugiau naudos ir pasitenkinimo pačiu valgymo procesu turėsime“, – sako E. Gavelienė.

www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Velykos

Toksinus iš organizmo valanti sriuba vos per 20 minučių (15)

Šis nesudėtingos ir greitai paruošiamos sriubos receptas – nuostabiai gardus ir gaivinantis būdas pašalinti toksinus iš organizmo. Išmėginkite – nepasigailėsite!

Kauniečiai vėl sužibėjo: rideno milžinišką margutį (18)

Žvarbus antrosios Šv. Velykų dienos oras neatbaidė Kauno jaunimo – į Laisvės alėją jie išrideno spalvingą margutį – milžiną, sveriantį daugiau kaip 300 kilogramų.

Produktai gelbėtojai: gerina virškinimą, lengvina pagirias ir yra kone kiekvienuose namuose (26)

Išsipūtęs pilvas, pykinimas, galvos skausmas – bėdos, kuriomis skundžiasi dažnas, pakilęs nuo Velykinio stalo.

Įpyko dėl lietuviškų Velykų: laisva diena, balius, mišrainė, bet vieno atributo trūksta (201)

Kalbama, kad Velykos pamažu praranda savo prasmę, žmonės pamiršta, kam jos reikalingos ir piktinasi, kad ši diena nuvilianti, nes ruošiamasi joms vos ne kaip Kalėdoms, o dovanų nėra. Vis dėlto kunigas ramina ir tikina, kad švenčiame gražiai – lietuviai per Velykas susirenka ir pabūna su šeima, o tai ir yra pagrindinė šios šventės prasmė.

Įvardijo, kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną: skaičius gerokai mažesnis nei manote (115)

Artėja metas, kai sėsime prie vaišių stalo, ant kurio tikrai bus ir didelis indas su margučiais.