Profesionali medicina šiuo metu geba išsaugoti vis daugiau ankstukų, itin gerus rezultatus rodo ir Lietuvos neonatologijos centrai, bet dėl fiziologinių ypatybių vėlesniame amžiuje gali pasireikšti kai kurių vaikų negalia.

„Neišnešiotumas yra didelis išbandymas anksčiau gimusiam kūdikiui, nes jis turi parodyti išskirtinę stiprybę ir greičiau nei bet kuris laiku gimęs naujagimis turi pasivyti savo bičiulius, išmokti pats kvėpuoti, valgyti. Būtent todėl neišnešiotas nėštumas lemia kai kurių ankstukų negalią, augdami jie susiduria su tokiais raidos sutrikimais kaip cerebrinis paralyžius, aklumas, Dauno sindromas“, – pasakoja A. Speičytė-Radzevičienė.

Neišnešiotumas yra nenuspėjamas, todėl anksčiau laiko kūdikio sulaukusios šeimos patiria itin didelį šoką, teigia Asociacijos pirmininkė. Dar didesniu sukrėtimu tėvams tampa žinia apie jų kūdikio negalią, kuri gali aplankyti ir praėjus keliems mėnesiams po gimimo, ir vaikui jau gerokai paaugus. Būtent todėl Lietuvoje neišnešiotų naujagimių tėvai buriasi į paramos bendruomenes ir stengiasi išgyventi šį išbandymą drauge.

Sugrįžti į vėžes padeda ir artimųjų, ir visuomenės palaikymas

„Neišnešiotukas“ priklauso žmones su negalia atstovaujančių organizacijų koalicijai. Norime būti arčiau šių problemų, tinkamai įsigilinti į negalios klausimus tam, kad galėtume suteikti tinkamą pagalbą savo bendruomenės nariams, namuose slaugantiems su negalia gimusį kūdikį“, – kalba A. Speičytė-Radzevičienė.

Asociacijos pirmininkės teigimu, per kelerius darbo organizacijoje metus ji pastebėjo gerų pokyčių ir džiaugiasi, kad neišnešiotumo klausimas sulaukia vis daugiau visuomenės paramos. Aplinkinių palaikymas be galo svarbus visai ankstukų bendruomenei ir ypač vaikus su negalia auginantiems tėvams.

„Pastebėjau, kad šeimos, auginančios ankstukus su negalia, noriai bendrauja tarpusavyje, palaiko vienos kitas, tačiau yra uždaros aplinkiniams. Tėvams labai trūksta psichologinės paramos, kuri padėtų sėkmingiau integruotis ir greičiau grįžti į visuomenės gyvenimą, todėl mūsų misija – skirti kuo daugiau dėmesio šeimų švietimui ir jų padrąsinimui“, – sako pirmininkė.

Aktyviai veikdama asociacija „Neišnešiotukas“ jau kelerius metus bendradarbiauja su organizacija „Algojimas“ ir drauge organizuoja vaikams su negalia skirtas stovyklas. Ateinančiais metais asociacija planuoja įgyvendinti dar daugiau edukacinių iniciatyvų ir taip prisidėti prie ankstukų šeimų, auginančių vaikus su negalia, bendruomenės gerovės kūrimo.

„Neišnešiotukas“ – 2012 m. įkurta pirmoji neišnešiotų naujagimių asociacija Lietuvoje. Organizacija siekia suburti neišnešiotų naujagimių šeimas į stiprią paramos bendruomenę, teikdama paramą ankstukų šeimoms, ligoninėms ir ankstukų centrams ir aktyviai bendradarbiaudama su socialinėmis organizacijomis Lietuvoje ir užsienyje. „Neišnešiotukas“ taip pat yra vienas iš paramos projekto „Ankstukai“ iniciatorių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją