Salotų padažas su žalumynais

3–5 agurklių lapai, po kelis melisų ir peletrūnų, lapelius 1 ryšelis krapų, 1 nedidelis svogūnas, 100 ml pasukų, 2 šaukštai rūgpienio, truputis druskos, pipirų, muskatų.

Agurkles, melisas, peletrūnus ir krapus susmulkinkite. Labai smulkiai supjaustykite svogūną. Pasukas išplakite su rūgpieniu ir sumaišykite su paruoštais žalumynais. Pasūdykite, įberkite pipirų bei muskatų ir gerai išmaišykite. Šis padažas ypač tinka agurkų, bulvių salotoms arba prie įvairių šviežių daržovių.

Agurklių salotos

4 saujos agurklių lapelių, 5–7 svogūnų laiškai, 2 šaukštai grietinės, truputis krapų, petražolių, druskos.

Visus žalumynus susmulkinkite, pasūdykite ir sumaišykite su grietine. Jei agurklė jau žydi, salotas galima papuošti jos žiedais.

Kopūstų ir paprikų salotos su agurklėmis

1 paprika, 50 gramų kopūstų, 50 g agurklių lapelių, 1 šaukštas aliejaus, truputis druskos.

Kopūstus susmulkinkite, papriką supjaustykite kubeliais, agurklių lapelius supjaustykite juostelėmis. Viską sumaišykite, pasūdykite ir apšlakstykite aliejumi.

Agurklių salotos su kumpiu

250 g kumpio, 150 g agurklių, 2 kietai virti kiaušiniai, 1 nedidelis indelis konservuotų žirnelių, 20 g svogūnų laiškų, 10 g krapų, truputis majonezo, druskos.

Kumpį ir kiaušinius supjaustykite kubeliais, agurklių lapelius – juostelėmis, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, suberkite konservuotus žirnelius. Viską sumaišykite, pasūdykite ir užpilkite majonezu. Patiekdami salotas papuoškite agurklių žiedeliais.

Agurklių ir bulvių salotos su krienais

3 virtos bulvės, 3 saujos agurklių lapelių, 1 šaukštas grietinės, truputis krienų ir druskos.

Bulves ir agurklių lapelius supjaustykite juostelėmis, įberkite druskos ir sumaišykite su grietine ir krienais. Krienų dėkite pagal skonį.

Salotos su sūriu

100 g salotų lapelių, 100 g agurklių lapelių, 50 g fermentinio sūrio, 1 kietai virtas kiaušinis, 2 šaukštai grietinės.

Susmulkinkite salotų ir agurklių lapelius, įberkite stambiai sutarkuotus fermentinį sūrį bei kiaušinį, užpilkite grietinės ir išmaišykite.

Žalioji gegužės sriuba

0,5 l sultinio, 2 bulvės, 3 šaukštai šaldytų žirnelių, 1 morka, 3 saujos agurklių lapelių, 1 sauja dilgėlių lapelių, 5–7 rūgštynių lapeliai, truputis svogūnų laiškų, druskos.

Į verdantį pasūdytą sultinį sudėkite kubeliais supjaustytas morkas bei bulves. Pavirę 3 min. įberkite žirnelius. Po 5 min. sudėkite susmulkintus dilgėlių, rūgštynių lapelius bei svogūnų laiškus. Kai sriuba užvirs, suberkite smulkiai supjaustytus agurklių lapelius, jei reikia, sriubą dar truputį pasūdykite, puodą nukelkite nuo ugnies ir uždengtą palaikykite 5–8 min. Patiekite su grietine.

Agurklių garnyras

250 g agurklių lapelių, 25 g svogūnų laiškų, 2 skiltelės česnakų, truputis alyvuogių aliejaus, pomidorų padažo, druskos, pipirų.

Agurklių lapelius ir svogūnų laiškus sumulkinkite ir ant mažos ugnies truputį patroškinkite uždengtoje keptuvėje su aliejumi. Tada įdėkite sutrintus česnakus ir pomidorų padažo. Įberkite druskos ir pipirų. Pakaitinkite 5 min. Patiekite su mėsa, žuvimi, bulvėmis.

Pavasarinės gelsvių salotos

2 šviežiai iškastos gelsvių šaknys, 1 morka, 1 obuolys, truputis majonezo.

Pavasarį salotas galite pasigaminti iš žalių, ką tik iškastų gelsvių šaknų. Jas nuskuskite ir stambiai sutarkuokite. Taip pat įtarkuokite morką ir obuolį. Viską sumaišykite su trupučiu majonezo.

Keptos duonos mišrainė su gelsvėmis

Gabalėlis gelsvių šaknies, 3 riekės juodos duonos, 100 g karštai rūkyto kumpio, 2 svogūnai, 1 stiklinė virtų pupelių, aliejaus, po 2 šaukštus pomidorų padažo ir majonezo, truputis graikinių riešutų.

Gelsvių šaknį supjaustykite juostelėmis ir pakepkite su aliejumi. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite su aliejumi. Susmulkintus svogūnus taip pat pakepkite su aliejumi. Kumpį supjaustykite mažais kubeliais. Viską sumaišykite ir užpilkite pomidorų padažo bei majonezo mišiniu. Išmaišykite. Ant viršaus pabarstykite susmulkintų riešutų.

Gelsvių sriuba su skrebučiais

2 šaukšteliai susmulkintų gelsvių lapelių, 2 svogūnai, truputis sviesto ir alyvuogių aliejaus, 1 šaukštas miltų, 800 ml daržovių sultinio, druskos, pipirų, muskatų, 100 g grietinės, skrebučių.

Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite su trupučiu sviesto ir alyvuogių aliejaus. Tada įdėkite gelsvių lapelius ir dar truputį pakepkite. Tada įmaišykite miltus ir iš lėto supilkite daržovių sultinį. Sriubą užvirinkite, pasūdykite, įberkite pipirų bei muskatų ir dar pavirkite apie 10 minučių. Į išvirusią sriubą įmaišykite grietinės. Sriubą patiekite su skrebučiais.

Pupelių sriuba su gelsvėmis

3 šaukštai išbrinkintų smulkių pupelių, 1 l vandens, 4 bulvės, 1 l pieno, keli gelsvių lapeliai, druskos.

Išbrinkintas pupeles virkite vandenyje. Kai pupelės suminkštės, sudėkite kubeliais supjaustytas bulves. Virkite, kol pupelės ir bulvės bus visai minkštos. Tada supilkite karštą pieną, įberkite druskos ir įmeskite susmulkintų gelsvių lapelių. Užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies.

Barščiai su džiovintais grybais

1,5 l vandens, 2 burokėliai, prieskoninių daržovių (morkų, gelsvių, petražolių, salierų, svogūnų, porų), 2–3 džiovinti grybai, 0,25–0,5 l burokėlių rūgštimo, druskos, cukraus, 1 česnakų skiltelė, 1 šaukštelis sviesto, ½ šaukšto miltų.

Iš grybų, prieskoninių daržovių ir vandens išvirkite sultinį. Burokėlius nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais arba stambiai sutarkuokite ir sudėkite į keptuvę. Pridėkite sviesto, pakepinkite, įberkite miltų, cukraus, druskos, išmaišykite, įpilkite burokėlių rūgštimo arba acto ir troškinkite. Kai burokėliai pasidarys pusiau minkšti, sudėkite šiaudeliais supjaustytus grybus, sutrintą česnakų skiltelę ir dar patroškinkite. Po to viską sudėkite į išvirtą, perkoštą sultinį ir pakaitinkite. Į sriubą galima įdėti virtų supjaustytų bulvių arba jas patiekti atskirai.

Kiaulienos kepsnys su gelsvėmis

0,5 kg kiaulienos nugarinės, truputis druskos, maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų, 3 svogūnai, 2 paprikos, 1 sauja šviežių susmulkintų gelsvių lapų, aliejaus, 1 stiklinė sauso baltojo vyno.

Mėsą įtrinkite druska bei pipirais. Svogūnus supjaustykite kubeliais. Išvalytas paprikas supjaustykite šiaudeliais. Svogūnus ir paprikas pakepkite įkaitintame aliejuje. Mėsą supjaustykite plonais gabaliukais ir sudėkite į riebalais pateptą kepimo skardą. Ant kiekvieno gabaliuko viršaus uždėkite sluoksnį pakepintų daržovių mišinio. Ant viršaus užberkite susmulkintų gelsvių lapų. Kepkite 220 °C temperatūros orkaitėje. Kepdami nuolat šlakstykite vynu. Patiekite su biriai virtais ryžiais.