Šašlykai: kaip išvengti kancerogenų ir kalorijų?

 (4)
Moterys į šašlykus žiūri kreivai, manydamos, kad šis patiekalas labai pakenks figūrai. Iš tiesų šašlykai šiuo atžvilgiu ne tokie pavojingi kaip guliašas. Pirmiausia, šašlykai kepami be riebalų, vadinasi, juose nėra ir nereikalingų kalorijų. Antra, kol jūs sukiojate virš anglių iešmą, riebalai išteka iš mėsos, tad jūsų kiauliena arba aviena iš esmės tampa liesa. Tad standartinės šašlykų porcijos energinė vertė — 200–300 kcal, o tai perpus mažiau negu standartinio torto gabalėlio arba 100 g šaltai rūkytos dešros.
Šašlykai
© Corbis/Scanpix

Taigi kaloringumas — ne didžiausias pavojus, tykantis iškylų mėgėjų. Gerokai didesnę grėsmę kelia kancerogenai — ypatingos medžiagos, susidarančios kepant mėsą virš atviros ugnies. Manoma, kad kancerogenai gali būti piktybinių auglių atsiradimo priežastis.

Beje, galima apsisaugoti ir nuo kancerogenų. Jie bijo rūgščių marinatų, todėl nepamirškite išmirkyti mėsos acte arba vyne, nes tai padės jums apsisaugoti ne tik nuo kancerogenų, bet ir nuo paprasčiausio apsinuodijimo — mikrobai taip pat nemėgsta rūgščios aplinkos.

Geriausias garnyras prie šašlykų — jūros kopūstai, o atsigerti prie šio patiekalo labiausiai tiktų visai ne alus ir net ne raudonasis vynas, o arbata arba greipfrutų sultys. Šie produktai neutralizuoja kenksmingą kancerogenų poveikį.

Kancerogeninės dešrelės?

Parduotuvėse yra keliolika rūšių dešrelių, kurios, pasak specialistų, iškeptos virš atviros ugnies ar kepsninėje pasidaro nuodingos, nes jose yra konservantų – nitritų.

Šių dešrelių mes negalime kepti grilyje ant atviros ugnies, kadangi dūmuose esantys fenoliai jungiasi su nitritais ir taip susidaro pavojingi sveikatai nitrozofenoliai.

Maisto kokybės ekspertai sako, kad kone visose parduodamose virtose ar rūkytose dešrelėse ir dešrose yra konservantų, kurie pažymėti ženklu E250, kitaip vadinamu nitritinėmis druskomis.

Maisto pramonėje juos griežtai nustatytais kiekiais vartoti leidžiama ir gamintojai, pagal dabar galiojančią tvarką, neprivalo įspėti vartotojo, kad produktas gali turėti šalutinį poveikį.

Rekomendacija nitritų turinčių gaminių nekepti virš atviros ugnies galioja jau seniai, tokias dešreles galima tik virti arba troškinti.

Kefyras ar actas?

Iš esmės šašlykais galėtų tapti viskas, kas patinka: daržovės, dešrelės, žuvys, bet vis dėlto klasikinis šašlykas gaminamas iš mėsos. Pats tikriausias — iš ėrienos sprandinės. Tiesa, dabar ėriukai — retenybė, todėl puikiausiai tiks kiauliena, vištiena arba veršiena. Jautienos šiam patiekalui geriau nenaudokite — šašlykai bus kieti, kad ir kiek juos marinuotumėte.

Beje, būtent nuo marinato labiausiai priklauso paruošto patiekalo skonis. Pats paprasčiausias marinato variantas — trupučiu vandens skiestas actas. Tikrieji gurmanai tvirtina, kad actas užmuša mėsos skonį, o jei dar šiek tiek apsiskaičiuosite ir šašlykus per ilgai laikysite marinate, mėsa taps kieta ir pleišės.

Geriausi deriniai:

* paukštiena ir kefyras arba vynas;
* kiauliena ar veršiena ir vynas, bet kokios rūgščios sultys arba rūgpienis;
* aviena ir vynas arba rūgščios sultys.

Kiti variantai:

* smulkiai sutrinti svogūnai arba svogūnų sunka kartu su įvairiausiais prieskoniais gali tapti puikiu marinatu;

* Uzbekistane ruošiant marinatą dažnai naudojamas mineralinis vanduo. Šiuo atveju reikia nepagailėti įvairių prieskonių, kitaip mėsa gali pasirodyti prėska;

* Rytuose populiarūs marinatai, paruošti su rūgščiais produktais. Paukštienos šašlykams ypač tinka marinatas su kefyru. Pagardinti galima tokiais prieskoniais kaip citrinos, mėtos, kalendros, pipirai, imbierai, karis;

* citrinų sultys, sumaišytos su daug svogūnų ir prieskonių, taip pat puikiai tinka šašlykams ruošti. Citrinų sultys puikiai pakeičia actą, jomis galima marinuoti net ir ganėtinai kietą mėsą;

* pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus su citrinų sultimis ir prieskoninėmis žolelėmis taip pat tinka mėsai marinuoti. Šiuo atveju skonis labai priklauso nuo pasirinktų prieskonių. Jei patinka kinų virtuvė, pabandykite marinuoti mėsą su sojų padažo, sauso vyno, česnakų, imbierų, pipirų ir medaus mišiniu;

* daugelis marinuoja mėsą majoneze. 200 g majonezo paprastai naudojama kilogramui mėsos;

* galima marinuoti mėsą ir pomidorų sultyse, į kurias, kad būtų aštriau, dedama pomidorų padažo;

* puikus marinatas išeina iš garstyčių, sumaišytų su alumi. Šiuo mišiniu aptepamas kiekvienas mėsos gabalėlis. Skoniui pagerinti galima įdėti druskos ir pipirų. Tokiame marinate reikia laikyti mėsą keletą valandų.

Kiek laiko marinuoti mėsą, priklauso ir nuo mėsos, ir nuo jūsų skonio.

„Savaitė“
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Skani vasara

Varškės apkepas su obuoliais (8)

2010 rugpjūčio mėn. 31 d. 13:08
Varškės apkepas su rudens nuotaika.

Midijos su salierais

2010 rugpjūčio mėn. 30 d. 14:39
Patiekalui reikės (dviem porcijoms) 1,5 kg midijų, 200 ml sauso baltojo vyno (virimui tinka stalo vynas), 2-3 salierų stiebų, didelio svogūno, 200 g grietinėlės, petražolių papuošimui, druskos ir juodų maltųjų pipirų pagal skonį.

Kepti baklažanai su pomidorais, baziliku ir kedro riešutais (3)

2010 rugpjūčio mėn. 27 d. 00:00
Valgykite vieną arba kaip garnyrą prie vištienos.

Lydytas sūris moliūgų dubenėliuose (2)

2010 rugpjūčio mėn. 26 d. 00:00
Gardi ir įsimintina vakarienė.

Pyragėliai su riešutų sviestu ir baltuoju šokoladu (1)

2010 rugpjūčio mėn. 25 d. 00:00
Labai gardūs pyragėliai, kuriuose dera sūrus ir saldus skonis.

Obuolių ir slyvų pyragas (8)

2010 rugpjūčio mėn. 24 d. 00:00
Slyvomis „pagerintas“ purus obuolių pyragas, kurį skaniausia valgyti su plakta grietinėle.

Keksiukai su feta ir pomidorais

2010 rugpjūčio mėn. 23 d. 11:39
Pikantiškais keksiukais galite pakeisti vakarienę.

Lipnios vištienos kulšelės

2010 rugpjūčio mėn. 20 d. 00:00
Šis patiekalas pasižymi saldaus, rūgštaus ir sūraus skonių deriniu, būdingu tailandietiškai virtuvei.

Aštrūs vištienos sparneliai su mėlynojo sūrio padažu (3)

2010 rugpjūčio mėn. 19 d. 11:01
Pikantiški sparneliai su mėlynojo pelėsinio sūrio padažu.

Cukinijų ir fetos pyragas

2010 rugpjūčio mėn. 18 d. 00:00
Patiekite su aliejumi pašlakstytomis žaliomis salotomis.

Ryžiai su slyvomis ir prieskoniais (2)

2010 rugpjūčio mėn. 17 d. 14:20
Valgykite vieną arba kaip garnyrą prie kepenėlių ar mėsos patiekalų.

Vištienos salotos su tzatziki (4)

2010 rugpjūčio mėn. 16 d. 17:42
Tobuli vasaros pietūs. Prie aštrios vištienos puikiai dera gaivus tzatziki padažas.

Šalta avokadų sriuba (5)

2010 rugpjūčio mėn. 13 d. 16:04
Sveika, gardi ir gaivinanti avokadų sriuba.

Cukinijų pyragas (2)

2010 rugpjūčio mėn. 13 d. 11:34
Kaloringas, bet labai gardus.

Žuvienė su jūros gėrybėmis (1)

2010 rugpjūčio mėn. 12 d. 00:00
Patiekite su traškia paskrudinta duonele.

Šaldytas citrinų ir migdolų desertas

2010 rugpjūčio mėn. 11 d. 00:00
Saldžiarūgštis ledų pyragas, kuriame gausu vitaminų C ir E.

Cukinijų duona (8)

2010 rugpjūčio mėn. 10 d. 12:33
Labai gardi duona su tarkuotomis cukinijomis, cinamonu, vanile ir smulkintais riešutais. Galite naudoti graikinius ar karijų riešutus.

Kesadilja su vištiena ir špinatais (2)

2010 rugpjūčio mėn. 9 d. 00:00
Meksikietiškas užkandis.

Lavašas su daržovėmis (1)

2010 rugpjūčio mėn. 6 d. 00:00
Greita užkandėlė.

Krevetės su svogūnais

2010 rugpjūčio mėn. 5 d. 00:00
Raudonėliais kvepiančios krevetės su svogūnais.

Krevetės sviesto ir česnakų padaže (4)

2010 rugpjūčio mėn. 4 d. 00:00
Pikantiškos jūros gėrybės.

Aštrus jautienos karis (1)

2010 rugpjūčio mėn. 3 d. 14:29
Šis karis skaniausias su basmati ryžiais.

Kepta višta su apelsinų sultimis ir medumi (4)

2010 rugpjūčio mėn. 2 d. 00:00
Pikantiška višta gurmanams.

Pyragas su vištiena ir grybais (9)

2010 liepos mėn. 30 d. 00:00
Sotus pyragas puikiai tiks svečiams pavaišinti.

Sūrio pyragas su bulvėmis ir kmynais (4)

2010 liepos mėn. 29 d. 00:00
Greitas pyragas.

Pikantiškas pyragas su midijomis

2010 liepos mėn. 28 d. 00:00
Midijos
Egzotikos mėgėjams.

Konservuoti agurkai (3)

2010 liepos mėn. 27 d. 00:00
Marinuoti ir rauginti - prisipažinkime, saldžiarūgščiai konservuoti agurkėliai - tikra atgaiva dūšiai ir žiemą, ir vasarą. Tad kol lysvėse vyniojasi agurkų ūsai - vyniokimės ir mes, nesnauskime, o konservuokime.

Šokoladinis tortas su braškėmis (7)

2010 liepos mėn. 26 d. 00:00
Tortą papuoškite braškėmis ir šokoladu. Patiekite su plakta grietinėle.

Australiškas morenginis tortas (7)

2010 liepos mėn. 23 d. 00:00
Tikras vasaros gardėsis.

Biskvitinis tortas su varške ir avietėmis

2010 liepos mėn. 22 d. 00:00
Prieš patiekiant papuoškite šį tortą šviežiomis uogomis ir mėgaukitės į sveikatą.

Agrastų ir žemuogių marmeladas (1)

2010 liepos mėn. 21 d. 00:00
Puikus skonių derinys.

Greitas kopūstų pyragas (10)

2010 liepos mėn. 20 d. 14:25
Šį pyragą galima valgyti ir karštą, ir šaltą. Geriau rinktis visai jaunus kopūstus.

Šviežių bulvių apkepas su šparagais (12)

2010 liepos mėn. 19 d. 11:05
Vasaros gėrybių fiesta.

Kivių ir uogų lazanija (1)

2010 liepos mėn. 16 d. 00:00
Neįprasta, bet labai gardi lazanija.

Braškės su riešutų trupiniais

2010 liepos mėn. 15 d. 00:00
Gaivus vasaros skonis.

Žemuogių ir agrastų želė (1)

2010 liepos mėn. 14 d. 00:00
Gaivus vasaros desertas.

Šviežios bulvės su špinatais (5)

2010 liepos mėn. 13 d. 00:00
Indiškas receptas.

Aviečių ir persikų pyragas (3)

2010 liepos mėn. 12 d. 00:00
Greitai pagaminamas pyragas.

Gurmanų džiaugsmas - midijos (4)

2010 liepos mėn. 11 d. 12:30
Midijos - kuklios austrių giminaitės - kažkada Prancūzijoje buvo vadinamos prasčiokų maistu, mat kainavo pigiau nei austrės, todėl dažniausiai patekdavo į varguolių skrandžius. Bet šiandien viso pasaulio gurmanai midijas šlovina ne mažiau nei Afroditės virtuvės karalienes - austres.