Kol agurkai dar tik auga...

Agurklė – tikra sodo puošmena ir ne mažesnis skanėstas. Tai dekoratyvius žiedus ir agurko aromatą turintis augalas, kilęs iš Mažosios Azijos. Jau nuo XII amžiaus agurklė yra žinoma kaip vaistinis ir prieskoninis augalas. Dar viduramžiais agurklė įeidavo į vynų sudėtį ir buvo vartojama „blogai nuotaikai“ gydyti. Tačiau šeimininkėms agurklė aktualesnė kaip puiki pagalbininkė kuriant nepakartojamą patiekalų skonį ir vaizdą. Mūsų močiutės nuo senų laikų šaltibarščiams pagardinti naudojo dabar retai kur beauginamą agurklę.

Agurklė vienmetis, tačiau greitai augantis ir išsikerojantis žolinis augalas. Jo stiebas ir ovalios formos lapeliai, apaugę smulkiais plaukeliais, stipriai kvepia agurkais. Būtent dėl to augalas ir pramintas agurkle. Agurklei auginti reikėtų saulėtos erdvios vietos ir nuolatinės drėgmės, nes augalas greitai vysta. Jeigu keletas žiedynų subrandina sėklas, agurklė pasisėja pati. Augalas puikiai atrodo ne tik darže, bet ir gėlyne.

Agurklėje randama eterinių aliejų, dervų, vitaminų C, K. Jaunus agurklių lapus galima skinti visą vasarą. Jie vartojami švieži, o į virtus patiekalus dedami pačioje pabaigoje – agurklių lapų nereikia virti. Lapelius taip pat galima užšaldyti, tačiau džiovinti neverta, nes jie praranda savo aromatą. Agurkle galima skaninti įvairius valgius, kuriems tinka agurkai.

Gležni lapai tinka šaltibarščiams vietoj agurkų, o lapelių salotos, paruoštos su citrinos rūgštimi bei aliejumi, yra puikus priedas prie mėsos bei žuvies patiekalų. Susmulkintų lapų galima dėti į varškę, majonezą, grietinę, žalumynų ir bulvių sriubas, žuvies ir kiaušinių patiekalus, padažus, mišraines, pomidorų padažą. Tinka pomidorų, kopūstų patiekalams, gaiviesiems gėrimams paskaninti.

Valgomi ir švieži agurklių žiedai. Ryškiai mėlyni žvaigždės formos žiedai žydi visą vasarą. Jais galima puošti įvairius valgius: salotas, desertus, kokteilius ir pan. Jie, kaip ir lapai, turtingi vitaminų, mineralinių ir rauginių medžiagų bei eterinių aliejų. Žiedus sudžiovinus ir sudėjus į sandarius indus, dekoratyvų patiekalų elementą galima turėti visą žiemą. Lapais ir žiedais gali būti aromatizuojamas actas, aliejus.

Iš agurklių žiedų ir džiovintų stiebų gaminamas antpilas, kuris vertinamas dėl savo gaivumo. Jis dažnai naudojamas salotoms paskaninti ar gaminant marinatus. Agurklės lapų ir žiedų arbata – tai jau liaudies medicinos preparatas. Tokiomis arbatomis galima palengvinti reumato, bronchito bei peršalimo simptomus. Agurklė taip pat gerina kraują, varo šlapimą, padeda sergant širdies ir inkstų ligoms.