Natūralūs vitaminai daržuose ir pievose

Pavasaris mums dovanoja daug gėrybių. Tačiau ar mokame jomis pasinaudoti? Gamtoje galime rasti begalę natūralių vitaminų ir mineralų šaltinių. Vitaminai nėra energijos šaltinis, tačiau jie teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir kitus organizme vykstančius procesus visais gyvenimo laikotarpiais, tik kiekvienam žmogui jų reikia skirtingai. Tai priklauso nuo amžiaus, sveikatos būklės, fizinio aktyvumo.
Daržovės
© Corbis/Scanpix

Kaip skirstomi vitaminai

Vitaminai skirstomi į tirpius vandenyje (C, B, P, PP, folio rūgštis ir kt.) ir tirpius riebaluose (A, D, E, K). Riebaluose tirpūs vitaminai yra linkę kauptis žmogaus organizme, o vandenyje tirpūs vitaminai šios savybės neturi.

Reikiamą vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį reikėtų stengtis gauti su maistu, todėl svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą, pakankamai vaisių ir daržovių. Pavasaris gali padėti papildyti per žiemą išsekusias vitaminų atsargas. O vitaminų galite rasti savo daržuose, o gal netgi pievose ir laukuose.

• Dilgėlė – pavasario vaistinių augalų karalienė. Lietuvoje labai dažnas augalas. Dilgėlių šakniastiebiuose ir lapuose yra įvairių vitaminų (C, K, B grupės), mineralinių medžiagų (kalio, natrio, magnio, geležies), organinių rūgščių ir aminų. Dilgėlės pasižymi kraujavimą stabdančiu poveikiu, tinka mažakraujystei gydyti (didina hemoglobino kiekį), skatina šlapimo išsiskyrimą, tinka odos ligoms, stiprina plaukus ir dantenas. Iš dilgėlių gali būti verdamos sriubos, troškiniai, kepami blynai, daromos salotos, plikoma arbata. Ruošdami patiekalus, prieš tai dilgėles nuplikite verdančiu vandeniu, atvėsinkite ir supjaustykite.

• Kiaulpienė. Šiandien yra atlikta nemažai mokslinių tyrimų, patvirtinančių jos poveikį sveikatai. Ji skatina druskų ir vandens išsiskyrimą pro inkstus, todėl gali būti vartojama kaip papildoma priemonė esant padidėjusiam kraujospūdžiui, tinimams. Kiaulpienė yra kalio šaltinis. Vartojant šlapimo išsiskyrimą skatinančius vaistus, kartu pašalinamas ir organizmui reikalingas kalis.

Vartojant kiaulpienę, kalio praradimas yra kompensuojamas. Taip pat kiaulpienė skatina skrandžio veiklą, tulžies išsiskyrimą, gerina apetitą, o šaknų nuoviras turi atsikosėjimą gerinantį poveikį. Pavasarį kiaulpienės lapais galima papildyti salotas, nes juose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Atsikosėjimui gerinti galima vartoti kiaulpienės šaknų nuovirą.

Dar vienas vertingas pavasarinis augalas – garšva. Tai vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, eterinių aliejų. Paskaninę aliejumi, svogūno griežinėliais ar česnako skiltele, turėsime sveiką ir vegetarišką patiekalą.

• Svogūnų laiškai. Turi ypač daug vitamino C (100g – pusė dienos normos), padeda nuo pavasarinio peršalimo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies veiklą, gelbsti nuo nuovargio ar išsekimo. 100 g šių daržovių yra tik 17 kcal. Svogūnai padeda kosint, peršalus, sergant sloga ir gerklės uždegimu. Tačiau turintiems jautrų skrandį svogūnų laiškų į salotas geriau nedėti.

• Rūgštynės. Jose gausu vitaminų C, B, PP, jose nemaža kalio bei karotino, paprastai trūkstamų pavasarį. Maistui rekomenduojama vartoti tik jaunus rūgštynių lapus, kol dar neišaugę žiedynai. Jaunuose lapuose yra daugiau obuolių bei citrinos rūgšties, o pradėjus augti žiedstiebiams šių rūgščių mažėja, daugiau kaupiasi rūgštynių (oksalo) rūgšties, kuri yra žalinga žmogaus sveikatai.

Žmonėms, kurie serga virškinimo organų ligomis, tuberkulioze bei akmenlige, daug rūgštynių valgyti nepatartina, o sveikiems jos nekenkia, nors ilgai ir gausiai vartoti nereikėtų. Nuo seno pastebėta, kad rūgštynės turi ir gydomųjų savybių: jos gerina virškinimą, mažina žarnyno rūgimą, stabdo viduriavimą. Rūgštynės skatina tulžies išsiskyrimą, tinka vartoti sergant geltlige. Liaudies medicina rūgštynių šaknų nuovirą vartoja organizmui stiprinti ir medžiagų apykaitai gerinti. Tuo tikslu rūgštynių šaknys kasamos pavasarį arba rudenį ir iš karto džiovinamos.

• Salotos – tamsialapėse salotų rūšyse yra maždaug šešis kartus daugiau vitamino A ir tris kartus daugiau vitamino C negu šviesiosiose. Be to, jose daugiau kalio, geležies, jodo. Salotos reguliuoja virškinimą, kepenų veiklą, medžiagų apykaitą, saugo organizmą nuo aterosklerozės, nes jų lapuose yra daug rutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles, padeda pasisavinti organizmui naudingas maisto medžiagas. O sultys dar ir gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Teigiama, kad salotose yra junginių, stabdančių piktybinių ląstelių dauginimąsi. Salotų lapai malšina troškulį, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Jos tinka vaikams, suaugusiems žmonėms, nusilpusiems ligoniams, sergantiems diabetu.

• Špinatai. Jie ne tik skanūs, bet ir labai naudingi. Juose mažai kalorijų, labai daug geležies ir kitų svarbių medžiagų – vitamino A, C, mineralinių medžiagų, ląstelienos. Vienoje porcijoje špinatų yra 3 gramai baltymų. Turi daug folio rūgšties – vitamino, padedančio įveikti blogą nuotaiką ir depresiją. Patariama kartą per savaitę suvalgyti lėkštelę šviežių ar virtų špinatų.

• Daiginti kviečiai. Juose gausu įvairių vitaminų bei mikroelemento cinko. Jo labai reikia, kad oda taptų sveika, švelni ir lygi, nelūžinėtų nagai, būtų sveiki plaukai.

Ankstyvą pavasarį ir žiemą pravartu į maisto produktus pridėti krapų, petražolių, nes juose yra nemažai vitamino C. Nepamirškite, kad vitaminas C nepatvarus, greitai skyla, todėl daržoves ir žalumynus laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje, dėkite tik į verdantį vandenį ir virkite uždengtame inde.

Taigi pavasarį savo darže ar pievoje galime rasti daug žalio šviežio maisto, kuris labai vertingas mūsų organizmui. Linkiu tai patirti ir įvertinti patiems!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Skani vasara

Varškės apkepas su obuoliais (8)

2010 rugpjūčio mėn. 31 d. 13:08
Varškės apkepas su rudens nuotaika.

Midijos su salierais

2010 rugpjūčio mėn. 30 d. 14:39
Patiekalui reikės (dviem porcijoms) 1,5 kg midijų, 200 ml sauso baltojo vyno (virimui tinka stalo vynas), 2-3 salierų stiebų, didelio svogūno, 200 g grietinėlės, petražolių papuošimui, druskos ir juodų maltųjų pipirų pagal skonį.

Kepti baklažanai su pomidorais, baziliku ir kedro riešutais (3)

2010 rugpjūčio mėn. 27 d. 00:00
Valgykite vieną arba kaip garnyrą prie vištienos.

Lydytas sūris moliūgų dubenėliuose (2)

2010 rugpjūčio mėn. 26 d. 00:00
Gardi ir įsimintina vakarienė.

Pyragėliai su riešutų sviestu ir baltuoju šokoladu (1)

2010 rugpjūčio mėn. 25 d. 00:00
Labai gardūs pyragėliai, kuriuose dera sūrus ir saldus skonis.

Obuolių ir slyvų pyragas (8)

2010 rugpjūčio mėn. 24 d. 00:00
Slyvomis „pagerintas“ purus obuolių pyragas, kurį skaniausia valgyti su plakta grietinėle.

Keksiukai su feta ir pomidorais

2010 rugpjūčio mėn. 23 d. 11:39
Pikantiškais keksiukais galite pakeisti vakarienę.

Lipnios vištienos kulšelės

2010 rugpjūčio mėn. 20 d. 00:00
Šis patiekalas pasižymi saldaus, rūgštaus ir sūraus skonių deriniu, būdingu tailandietiškai virtuvei.

Aštrūs vištienos sparneliai su mėlynojo sūrio padažu (3)

2010 rugpjūčio mėn. 19 d. 11:01
Pikantiški sparneliai su mėlynojo pelėsinio sūrio padažu.

Cukinijų ir fetos pyragas

2010 rugpjūčio mėn. 18 d. 00:00
Patiekite su aliejumi pašlakstytomis žaliomis salotomis.

Ryžiai su slyvomis ir prieskoniais (2)

2010 rugpjūčio mėn. 17 d. 14:20
Valgykite vieną arba kaip garnyrą prie kepenėlių ar mėsos patiekalų.

Vištienos salotos su tzatziki (4)

2010 rugpjūčio mėn. 16 d. 17:42
Tobuli vasaros pietūs. Prie aštrios vištienos puikiai dera gaivus tzatziki padažas.

Šalta avokadų sriuba (5)

2010 rugpjūčio mėn. 13 d. 16:04
Sveika, gardi ir gaivinanti avokadų sriuba.

Cukinijų pyragas (2)

2010 rugpjūčio mėn. 13 d. 11:34
Kaloringas, bet labai gardus.

Žuvienė su jūros gėrybėmis (1)

2010 rugpjūčio mėn. 12 d. 00:00
Patiekite su traškia paskrudinta duonele.

Šaldytas citrinų ir migdolų desertas

2010 rugpjūčio mėn. 11 d. 00:00
Saldžiarūgštis ledų pyragas, kuriame gausu vitaminų C ir E.

Cukinijų duona (8)

2010 rugpjūčio mėn. 10 d. 12:33
Labai gardi duona su tarkuotomis cukinijomis, cinamonu, vanile ir smulkintais riešutais. Galite naudoti graikinius ar karijų riešutus.

Kesadilja su vištiena ir špinatais (2)

2010 rugpjūčio mėn. 9 d. 00:00
Meksikietiškas užkandis.

Lavašas su daržovėmis (1)

2010 rugpjūčio mėn. 6 d. 00:00
Greita užkandėlė.

Krevetės su svogūnais

2010 rugpjūčio mėn. 5 d. 00:00
Raudonėliais kvepiančios krevetės su svogūnais.

Krevetės sviesto ir česnakų padaže (4)

2010 rugpjūčio mėn. 4 d. 00:00
Pikantiškos jūros gėrybės.

Aštrus jautienos karis (1)

2010 rugpjūčio mėn. 3 d. 14:29
Šis karis skaniausias su basmati ryžiais.

Kepta višta su apelsinų sultimis ir medumi (4)

2010 rugpjūčio mėn. 2 d. 00:00
Pikantiška višta gurmanams.

Pyragas su vištiena ir grybais (9)

2010 liepos mėn. 30 d. 00:00
Sotus pyragas puikiai tiks svečiams pavaišinti.

Sūrio pyragas su bulvėmis ir kmynais (4)

2010 liepos mėn. 29 d. 00:00
Greitas pyragas.

Pikantiškas pyragas su midijomis

2010 liepos mėn. 28 d. 00:00
Midijos
Egzotikos mėgėjams.

Konservuoti agurkai (3)

2010 liepos mėn. 27 d. 00:00
Marinuoti ir rauginti - prisipažinkime, saldžiarūgščiai konservuoti agurkėliai - tikra atgaiva dūšiai ir žiemą, ir vasarą. Tad kol lysvėse vyniojasi agurkų ūsai - vyniokimės ir mes, nesnauskime, o konservuokime.

Šokoladinis tortas su braškėmis (7)

2010 liepos mėn. 26 d. 00:00
Tortą papuoškite braškėmis ir šokoladu. Patiekite su plakta grietinėle.

Australiškas morenginis tortas (7)

2010 liepos mėn. 23 d. 00:00
Tikras vasaros gardėsis.

Biskvitinis tortas su varške ir avietėmis

2010 liepos mėn. 22 d. 00:00
Prieš patiekiant papuoškite šį tortą šviežiomis uogomis ir mėgaukitės į sveikatą.

Agrastų ir žemuogių marmeladas (1)

2010 liepos mėn. 21 d. 00:00
Puikus skonių derinys.

Greitas kopūstų pyragas (10)

2010 liepos mėn. 20 d. 14:25
Šį pyragą galima valgyti ir karštą, ir šaltą. Geriau rinktis visai jaunus kopūstus.

Šviežių bulvių apkepas su šparagais (12)

2010 liepos mėn. 19 d. 11:05
Vasaros gėrybių fiesta.

Kivių ir uogų lazanija (1)

2010 liepos mėn. 16 d. 00:00
Neįprasta, bet labai gardi lazanija.

Braškės su riešutų trupiniais

2010 liepos mėn. 15 d. 00:00
Gaivus vasaros skonis.

Žemuogių ir agrastų želė (1)

2010 liepos mėn. 14 d. 00:00
Gaivus vasaros desertas.

Šviežios bulvės su špinatais (5)

2010 liepos mėn. 13 d. 00:00
Indiškas receptas.

Aviečių ir persikų pyragas (3)

2010 liepos mėn. 12 d. 00:00
Greitai pagaminamas pyragas.

Gurmanų džiaugsmas - midijos (4)

2010 liepos mėn. 11 d. 12:30
Midijos - kuklios austrių giminaitės - kažkada Prancūzijoje buvo vadinamos prasčiokų maistu, mat kainavo pigiau nei austrės, todėl dažniausiai patekdavo į varguolių skrandžius. Bet šiandien viso pasaulio gurmanai midijas šlovina ne mažiau nei Afroditės virtuvės karalienes - austres.