Pirmoji vieta: Jautiena ir baltasis vynas

Reikia: kilogramo jautienos išpjovos, stiklinės sauso baltojo vyno, pusės stiklinės augalinio aliejaus, dviejų didelių svogūnų, česnako galvutės, citrinos, žalumynų, juodųjų pipirų.

Mėsą supjaustome nedideliais kubeliais, pašlakstome aliejumi, sudedame supjaustytas daržoves, žalumynus ir pipirus, pašlakstome vynu, paskui citrinos sultimis, kruopščiai sumaišome ir paliekame nuo dviejų valandų iki paros, priklausomai nuo mėsos kietumo. Mauname ant iešmų paeiliui su marinuoto svogūno žiedais. Kepame penkiolika minučių, pasukiodami ir pašlakstydami aliejumi.

Dietologės komentarai. Klasikinis receptas, geriausiai tinkantis sveikam ir skaniam piknikui. Pirma, šašlykas pagaminamas greitai, o tai reiškia, mėsa nepraranda savo maistinių savybių. Antra, marinate optimaliai dera vynas ir aliejus.

Antroji vieta: Aviena ir granatų sultys

Reikia: avies kojos minkštos dalies, granatų sulčių, smulkiai supjaustyto svogūno, grūsto česnako, džiovinto raugerškio, visokių žalumynų, druskos, pipirų.

Mėsą supjaustome, sudedame į emaliuotą indą. Visus kitus ingredientus sumaišome ir sudedame ant viršaus. Uždengiame ir palaikome parą prispaustą. Kad mėsa būtų aromatingesnė ir švelnesnė, geriau kepti šašlykus ant beržinių malkų.

Dietologės komentarai. Paprastas ir dietiniu požiūriu tinkamas variantas. Ingredientai parinkti idealiai ir visai suderinami. Tačiau laikyti mėsą marinate visą parą nebūtina – taip ji tik praranda savo maistines savybes.

Trečioji vieta: Jautiena ir kefyras

Reikia: jautienos išpjovos, kefyro, norimų prieskonių, druskos, svogūnų, kalendros.

Į didelį molinį indą sluoksniais dedame mėsą, žiedais supjaustytą svogūną, smulkiai supjaustytą kalendrą. Kiekvieną sluoksnį sūdome ir apibarstome prieskoniais, iš viršaus užpilame kefyru. Dedame kitą sluoksnį. Pastatome dubenį į šaldytuvą penkioms-šešioms valandoms arba nakčiai. Prieš kepant šašlykus marinatą reikia nupilti į atskirą indą ir juo šlakstyti mėsą kepant.

Dietologės komentarai. Atsargiai: kai kuriems žmonėms mėsos ir pieno produktų derinys gali sukelti meteorizmą ir rėmenį. Be to, su šašlykais paprastai geriamas vynas, o jis labai prastai derinasi su kefyriniu marinatu: maistas virškinamas lėčiau, gali sutrikti žarnyno veikla.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją