Keliavimo būdas

Pagrindinis klausimas, nuo kurio priklauso, ką reikės su savim turėti keliaujant į gamtą, yra jūsų keliavimo būdas.

• Jeigu keliaujate automobiliu, nors vietą ir reikia taupyti, visą nešimo darbą už jus atlieka jūsų transporto priemonė, nėra bėdos, jeigu įsidėsite vieną kitą ne itin būtiną daiktą.

• Keliaujant dviračiu ar baidare svarbu pagalvoti apie papildomus daiktų krepšius, kuriuos būtų galima tvirtai pritvirtinti prie dviračio arba rasti jiems tinkamą vietą baidarėje.

• Jeigu keliausite pėsčiomis, teks labiausiai taupyti ne tik vietą, bet ir atkreipti dėmesį į daiktų svorį.

Kurpinės svoris savaitgalio žygiui neturėtų viršyti 20-25 kilogramų.

Kuprinė ir jos turinys

Savaitgalio kelionei turėtų pakakti 40-50 litrų kurpinės. Kurpinės tūris dažniausiai būna užrašytas ant kuprinių, tad jeigu jo nerandate - klauskite pirkdami. Pageidautina, kad kuprinė savo nugarinėje dalyje turėtų rėmą, kuris palengvins nugaros darbą kelionės metu, ypač jeigu teks daugiau judėti su kuprine.

Dėdamiesi daiktus į kuprinę, įvertinkite daiktų svorį. Sunkesni daiktai turėtų būti apačioje, lengvesni - viršuje. Viršuje taip pat dažniau turėtų būti tie daiktai, kurių gali dažniau ar anksčiau prireikti (pvz. vaistinėlė, vanduo).

Pagrindiniai daiktai, kuriuos būtinai reiktų turėti kuprinėje susiruošus praleisti savaitgalį gamtoje yra:

• miegmaišis
• kilimėlis
• degtukai (plastikiniame maišelyje)
• gertuvė su 1l vandens
• peilis
• katiliukas (2 litrų talpos)
• indų rinkinys (nedūžtantys ir atsparūs karščiui)
• įrankių rinkinys (šaukštas, šakutė, puodelis, dubenėlis)
• higienos priemonės
• kirvis
• žibintuvėlis (ir atsarginiai elementai)
• kompasas
• 20m. virvės (5-7mm storio)

Be abejo, jei keliaujate ne vienas, tokie daiktai kaip kirvis, virvės ar katiliukas gali būti pasidalinami tarp visų keliautojų.

Likusią kuprinės dalį sudaro maistas bei drabužiai. Dėl drabužių daug patarti sunku, nes kiekvienas renkasi pagal savo poreikius, tačiau turėtų būti trys komplektai drabužių: šaltam, lietingam ir karštam orui. Papildoma pora kojinių taip pat niekada nepakenks. Svarbu nepamiršti kepurės ar skaros apsaugai nuo saulės.

Tokia pati situacija ir su batais. Bent vieni turėtų būti skirti žygiavimui. Geriausiai tinka odiniai neperšlampami užvarstomi iki aulo batai. Kiti batai turėtų būti lengvi ir patogūs trumpiems nuotoliams – vasarą idealiausia - basutės.

Higiena gamtoje taip pat svarbi, todėl svarbu nepamiršti pasiimti rankšluosčio, šampūno, dantų šepetuko su dantų pasta, muilo, šukų, kremo rankoms ar/ ir nuo įdegio. Vasarą svarbios ir priemonės nuo uodų, erkių ar kitų parazitinių vabalų.

Atskirą vietą kuprinėje sudaro maistas savaitgaliui. Venkite stiklinių konservų pakuočių, nes jos sudaro papildomą nereikalingą stovį.

Nepamirškite, kad esate ne vieninteliai stovyklautojai, tad nepamirškite susirinkti po savęs visų neyrančių atliekų. Šiam reikalui reiktų įsimesti bent kelis šiukšlių maišus, kurie gali praversti ir kitose situacijose. Yrančias atliekas bent dėl estetinio vaizdo rekomenduojame užkasti.

Palapinė

Jeigu ketinate įsigyti palapinę, patariame pirkti tokią, kuri turėtų didelį arba bent jau nuo lietaus apsaugantį prieangį, kur stovyklavimo metu galėsite susidėti visus savo daiktus. Tai ne tik patogu, bet ir primena įprastas gyvenimo sąlygas, atskiriant miego ir veiksmo erdves. Ir, galų gale, bent batus pasidėti prieangyje yra labai šaunu.

Statant palapinę, svarbu gerai išsirinkti ne tik lygią vietą, bet įvertinti, iš kurios pusės ryte kyla saulė. Tikrai nėra malonu, kai ryte prabundi nuo iki 40 laipsnių įkaitusios palapinės oro.

Jei palapinė nekokybiška ir jai gali grėsti peršlapimas lietaus atveju, reiktų ją statant papildomai uždengti tentu ar plėvele, o statyti rytinėje miško ar pievos pusėje. Statant palapinę ir turint šalia kastuvą ar kitą įrankį, patartina padaryti vandens nubėgimo griovelius, kad visas vanduo lietaus atveju turėtų kur nubėgti ir nesirinktų po palapine.

Peilis

Šiuo metu parduotuvėje galima įsigyti įvairiausių peilių. Juos galima suskirstyti į tris pagrindines rūšis: sulenkiami, multifunkciniai ir vientisi/ ištisiniai (dažniausiai su dėklu). Naudojant pirmąsias dvi rūšis, patartina juos prisirišti virvele ir karabinu prie diržo.

Naudojant vientisus/ ištisinius peilius, patogiausia jų dėklą įsiverti į diržą. Labiausiai skautų mėgstami yra vientisi/ ištisiniai peiliai su dėklu. Sulenkiami peiliai irgi turi savo privalumų, tačiau norint greitai pasinaudoti peiliu, užlenkiamo peilio paruošimas užtrunka žymiai daugiau laiko.

Geriausia vengti peilių su automatiškai atsidarančia geležte, nes tai yra nesaugu.

Kad peilis tarnautų ilgai ir patikimai, juo, kaip ir visais kitais daiktais, reikia rūpintis ir jį prižiūrėti. Peilio geležtė turi būti nuolat pagaląsta ir švari. Nelaimės atveju, susižeidus su gerai pagaląsta geležte, gydytojams yra lengviau tinkama susiūti žaizdą, tad tikėtina, kad pavyks išvengti rando.

Kirvis

Po peilio antras labiausiai reikalingas įrankis miške yra kirvis. Geriausiai turėti kirvį su vientisu kotu ir, aišku, gerai pagaląstą. Kirvį geriausiai laikyti stovykloje prie malkų (jei įsikūrėte ilgesniam laikui).

Miegmaišis

Miegmaišio pasirinkimas labai individualus reikalas. Skautų stovyklose merginos dažniau naudoja šiltesnius - žieminius miegmaišius, vaikinams pakanka ir vasarinių. Miegmaišius galima suskirstyti į stačiakampio ir „mumijos“ formų. „Mumijų“ tipo miegmaišiai irgi yra skirtingi, nes turi savo užtrauktuko užsegimo kryptį – kairė arba dešinė. Nuo to priklauso, ar „mumijos“ tipo miegmaišį galima bus sujungti ir miegoti dviese.

Miegant dviese, iš vienos pusės, yra šilčiau ir labiau rekomenduojama šaltuoju metų periodu, tačiau miegmaišyje vietos nėra itin daug, todėl viskas priklauso nuo miego partnerių.

Kokybiški miegmaišiai turi savo miego komforto įvertinimą: stovyklaujant pavasarį patartina žiūrėti, kad miegmaišio „komfortiškas miegojimas“ būtų prie mažiausiai minus 5 laipsnių Celsijaus, vasarą - prie nulio.

Patyrę žygeiviai prie minus 30 laipsnių šalčio Lietuvoje, keliaudami slidėmis, dažnai miega trise, dvejuose miegmaišiuose, kurių komfortas yra žemesnis nei 20 laipsnių.

Eidami miegoti, atkreipkite dėmesį į visas miegmaišio detales, esančias jo viduje: papildomas šilumos saugojimo barjeras ties kaklu, užtraukimo virtuvės ties galva ir kaklu. Klaidinga nuomonė, kad miegmaišyje galima prikvėpuoti šilto oro ir bus šilčiau miegoti. Oras - tai elementarūs garai, kurie vėliau virsta drėgme ir miegoti tampa šalčiau.

Miegmaišis turi įšilti tik nuo Jūsų kūno temperatūros. Su drabužiais miegmaišyje irgi reikia elgtis racionaliai. Prisirengus per daug miegmaišis neatliks savo darbo, per mažai - gali būti pačiam per šalta. Todėl turi užtekti vieno sluoksnio medvilninių ar vilnonių drabužių. Miegmaišyje dažniausiai šąla kojos, todėl esant didesniam šalčiui ar turint prastesnį miegmaišį, reiktų pasirūpinti vienom storom vilnonėm kojinėm.

Kilimėlis

Miegoti ant žemės palapinėje tikrai yra šalta ir nemalonu, todėl kilimėlis yra labai svarbus. Kilimėlių būna įvairiausių - skirtingų svorių ir minkštumo. Minimalius poreikius atstoja vienoje pusėje guma dengtas kareiviškas kilimėlis. Reiktų vengti pripučiamų čiužinių, nes jie yra sunkūs ir gali prakiurti, todėl naktį juos reikės papildomai pripūsti. Visgi egzistuoja specialūs pripučiami turistiniai kilimėliai, bet kokybiškų be 100 litų ar daugiau Lietuvoje dažniausiai neįsigysite.

Turimų daiktų kiekis dažnai priklauso nuo to, ką veiksite gamtoje - jeigu tik pasistatysite palapinę ir užsikursite laužą, galima vengti tokių daiktų kaip virvės ar karabinai, tačiau jeigu norėsite įsikurti tikrai patogiai, pasidaryti suolus, virtuvę, indaują, dušą, tualetą, vandens sėmimo įrenginį ir kitus buities įrengimus, gali prireikti daugiau virvių, papildomo pjūklo, karabinų. Kituose straipsniuose pabandysime Jums papasakoti, kaip planuoti stovyklos vietas ir kaip sumeistrauti įvairius statinius patogiam gyvenimui gamtoje.