Dilema, kuri pirmiausia iškyla renkantis vandenį: atsisukti čiaupą namuose ar keliauti į parduotuvę? Skubėti į parduotuvę nėra reikalo.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, vanduo iš krano Lietuvoje yra toks pat geras, kaip ir pirktinis. Beveik visoje Lietuvoje geriamasis vanduo yra saugus, nes jis išgaunamas iš požeminių gręžinių, tad aplinkos tarša tokiam vandeniui įtakos neturi. Išimtis – tik vakarinė Lietuvos dalis, kur vandenyje yra didesnė fluoridų koncentracija, tačiau ši problema sprendžiama statant fluoro šalinimo įrenginius. Pasak VMVT Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, vandenį iš čiaupo gerti nepavojinga, nes jo mikrobiologinės savybės geros, o kokybė tikrinama reguliariai.

Vilniaus dietologijos centro gydytoja Edita Saukaitytė pritaria, kad vanduo iš krano yra sveikas ir tinkamas gėrimas. „Savo pacientams dažnai patariu nešvaistyti pinigų ir gerti vandenį tiesiai iš čiaupo. Vandentiekių vanduo atitinka visus kokybės ir saugos reikalavimus, todėl jis puikiai tinka“.

Pavojingesnis – šulinių vanduo

Dažnas mitas, kad vandenį iš čiaupo reikia virinti. Tačiau tai nėra būtina. Gydytoja E. Saukaitytė teigia, kad tokiu būdu galima apsisaugoti nuo infekcinių ligų sukėlėjų, tačiau taip bloginama vandens kokybė: „Vandenyje esančios žmogaus organizmui naudingos ir reikalingos druskos lieka ant arbatinio sienelės – taip sumenkinama vandens nauda“.
Aušra Išarienė

VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė pataria vandenį virinti nebent tuomet, kai vanduo tiekiamas iš smulkių vandenviečių ar privačių šulinių, kur vandens kokybę turi tikrinti patys šulinių savininkai. Šiuo metu vandenį iš šulinių vartoja apie ketvirtadalis gyventojų Lietuvoje. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pripažįsta, kad tokį vandenį ne visada yra saugu vartoti, nes vanduo iš šulinio yra arčiausiai žemės paviršiaus. Tuomet vandens kokybė priklauso nuo šulinio vietos parinkimo, įrengimo ir, žinoma, šalia jo atliekamos ūkinės veiklos.

Vandens virinimas apsaugo nuo ligas sukeliančių mikroorganizmų, tačiau cheminės taršos nepašalina. Todėl privačių šulinių savininkams patariama bent du kartus per metus: pavasarį ir rudenį, atlikti vandens kokybės tyrimus.

Mineralinis vanduo – nauda ir žala

Nusprendusiems vandenį pirkti parduotuvėse, vertėtų žvilgtelėti į etiketes. Ne visas parduotuvėse esantis vanduo yra vienodas. Parduotuvių lentynose galima rasti bent 4 rūšių vandenį: natūralų mineralinį vandenį, geriamąjį vandenį, stalo ar šaltinio vandens pakuotes.

Daugiausiai diskutuojama apie mineralinį vandenį. Tai specialiu būdų išgautas vanduo, kuriame natūraliai yra ištirpusios įvairios mineralinės medžiagos. Dietologė E. Saukaitytė teigia, kad mineralinio vandens nauda dažniausiai priklauso nuo jame ištirpusio natrio chlorido ir sulfatų kiekio Dietologė pataria mineralinį vandenį rinktis esant sutrikusiam virškinimui, vidurių užkietėjimui, sportuojant ir daug prakaituojant.
Kiek per dieną išgerti vandens?


- Per dieną reikia išgerti apie 8 stiklines vandens.

- 1 suvartota kilokalorija (kcal) – 1 mililitras vandens. Per dieną suvartojus 1800 kcal, reikia išgerti 1, 8 litro vandens.

- 1 kilogramas Jūsų svorio reikalauja 30 ml vandens. Sveriate 70 kg? Per dieną reikia išgerti 2,1 litro vandens.

- Taip pat priklauso nuo: fizinio aktyvumo, lauko temperatūros, sveikatos būklės.

„Esant vidurių užkietėjimui naudingas vanduo su didele sulfatų koncentracija – daugiau nei 600 miligramų litre. Esant padidėjusiam kraujo spaudimui – natrio neturėtų būti daugiau, nei 20 mg/ l. Tik daug sportuojant ir prakaituojant galima rinktis mineralinį, kuriame druskų koncentracija didesnė nei 1 g/ l, kitais atvejais tokio vandens rinktis nerekomenduojama“, – pasakoja E. Saukaitytė.

Gydytoja pabrėžia, kad mineralinis vanduo nėra tinkamas kasdieniam vartojimui. Didelė natrio chlorido koncentracija gali padidinti kraujo spaudimą ir sukelti dar didesnį troškulį. Ji visiems pataria atidžiai skaityti etiketes ir atkreipti dėmesį į druskų, natrio ir sulfitų koncentraciją bei pH rūgštingumo rodiklį, kuris turėtų būti tarp 7 – 7, 5. Taip pat neprisirišti prie vienos rūšies mineralinio vandens – taip organizmas galės gauti įvairesnių medžiagų.

E. Saukaitytės teigimu, kitos parduotuvėse parduodamos vandens rūšys: geriamasis vanduo (viešai tiekiamas vanduo, tačiau prieš pilstant į butelius papildomai išvalytas cheminiu būdu) ar stalo vanduo (geriamasis vanduo atskiestas su natūraliu mineraliniu vandeniu) yra lygiaverčiai vandeniui iš čiaupo, tad juos galima vartoti kasdien.

Pradeda rinktis negazuotą vandenį

Visos vandens rūšys gali būti prisotintos anglies dvideginiu – gazuotos. Dietologė neskuba nuvertinti gazuoto vandens, tačiau jį pataria rinktis tik suaugusiems sveikiems žmonėms: „Gazuotas vanduo aktyvina skrandžio ir žarnyno motoriką, sekrecinių liaukų veiklą, todėl naudingas virškinimui. Tačiau sergant virškinimo sistemos ligomis: gastritu ar opalige – anglies dvideginis dirgins skrandį ir sukels nemalonius simptomus – rėmenį, skausmą, žagsulį. Taip pat dėl didelio burbuliukų tūrio išpučiamas skrandis, žarnynas, galimas diskomfortas, išsipūtimo jausmas, net viduriavimas“. E. Saukaitytė taip pat nerekomenduoja gazuoto vandens dažnai duoti mažiems vaikams.
Kaip gerti vandenį?


- Nedideliais gurkšniais

- Tarp valgymų

- Didesnę dalį suvartoti pirmos dienos pusėje

- Vakare nerekomenduojama – gali sukelti patinimus

- Kartu su maistu – iki stiklinės vandens

Gazuotas natūralus mineralinis vanduo parduotuvėse išlieka populiariausia vandens rūšis. Nei geriamasis, nei stalo vanduo nėra toks populiarus, kaip mineralais prisotintas. Pasak vieno iš didžiausių prekybos tinklo Lietuvoje atstovų, nors gazuotas mineralinis vanduo išlieka populiariausias, tačiau pastebima, kad žmonės pradeda rinktis ir negazuotą mineralinį vandenį. Negazuoto vandens pardavimai per pastaruosius metus išaugo dešimtadaliu, o gazuoto sumenko 5 procentais.

Prekybininkai taip pat pastebi, kad suvartojama vis daugiau ir daugiau pirktinio vandens. Pardavimai išlieka dideli tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metu laikotarpiu. Tačiau skubėti į parduotuvę nėra būtina – kokybiškas geriamasis vanduo pasiekiamas kone kiekvienam, vos atsukus čiaupą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)