Mitybos specialistai pataria, į ką pirkėjai, norintys maitintis sveikiau, puoselėti savo figūrą ir gerą savijautą turėtų atkreipti dėmesį klaidžiojant po sūrio gaminių skyrius parduotuvėse.

Ne viskas blogis, kas nesuprantamai pavadinta

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė norintiems gyventi sveikiau pataria vengti lydyto sūrio ar sūrio produktų (kaip kad ir sviestas nėra tas pats, kas sviesto gaminys) ir rinktis kuo mažiau apdorotą, geriausia – nepasterizuoto pieno sūrį.

„Paprasta išsiaiškinti sūrio kokybę pasižiūrėjus į etiketę – kuo mažiau sudedamųjų dalių, tuo natūralesnis, sveikesnis sūris. Jei nurodytos raugo kultūros, fermentas, kalcio fluoridas – juose nėra nieko blogo, tačiau kitokių priedų nelabai turėtų būti. Rekomenduoju pabandyti ir sojos pieno sūrį tofu. Tofu laikomas visaverčiu produktu, be to, šis sūris neturi ryškaus skonio, todėl puikiai dera su įvairiais prieskoniais, daržovėmis, mėsa“, - vardina V. Kurpienė.

Vaida Kurpienė

Anot mitybos specialistės, nuomonė, kad sūris kelia cholesterolio kiekį tėra mitas, nes daugiausiai cholesterolio žmogus pasigamina pats – kepenyse. Saikingais kiekiais vartojant sūrį cholesterolio bijoti nereikėtų. V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad nėščiosioms nerekomenduojama valgyti minkštųjų sūrių kaip feta, mocarela, dėl juose esančių bakterijų ir reikėtų rinktis kietąjį sūrį.

Ko nežinojote apie transriebalus

Sveikos gyvensenos ekspertas Artūras Sujeta sako, kad savaime pienas ir pieno produktai nėra blogai - ypač jei žmogus toleruoja laktozę.

„Tyrimų nagrinėjančių pieno produktų poveikį sveiktai yra daug. Faktas, jei geriate pieną ar valgote sūrį – gaunate kokybiškų baltymų, kurie aprūpiną jūsų raumenų atsistatymą iki 8-12 valandų, o tai labai svarbu sportuojant ir nakties metu. Ilgieji baltymai – tai kazeinai. Žinoma, pienas taip pat svarbus dėl aukštesnio D vitamino lygio“, - gerąsias sūrio sąvybes vardina A. Sujeta.

Taip pat Artūras Sujeta įspėja, sūreliai, sūriai, lydyti produktai turi vieną kenksmingą riebalą – transriebalų rūgštis, todėl sūrio gaminių, turinčių transriebalų apskritai reiktų vengti.

„Transriebalai yra pritaikyti pramoniniam vartojimui – jie prailgina produkto galiojimo laiką ir gerokai patrumpina mūsų kokybiško gyvenimo trukmę. Tiesą sakant iki 1990-ųjų, pasaulis dar labai mažai žinojo, kad būtent šie riebalai didina mažo tankio (blogojo) cholesterolio ir mažina didelio tankio (gerojo) cholesterolio lipidų koncentraciją, didina riziką susirgti II tipo cukrinių diebetu, infarkto, širdies ligų išsivystymo riziką. Buvo demonizuojami visi riebalai, o tai blogai“, - primena A. Sujeta.

2013-aisiais metais JAV Maisto ir Vaistų Administracija (angl.: FDA) pasidavė ir pripažino, kad šie riebalai yra nesaugūs vartoti.

Sūris skatina laimės hormono išsiskyrimą

Kietajame sūryje gausu amino rūgšties triptofano, kuris kelia laimės harmoną. V. Kurpienė pažymi, kad valgant sūrį dideliais kasniais laimės hormonas nepasigamins – reikėtų kuo ilgiau sūrį laikyti burnoje, valgyti mažais kąsniukais, lėtai kramtant, pasimėgaujant. Taip iš burnos naudingosios medžiagos nukeliaus į smegenis, kur laimės hormonas seratoninas ir pasigamins.

Lieknėti padeda ne tie sūriai, kurie skanūs ir „lengvi“

Norintiems sulieknėti sūrių vis tik reikėtų vartoti saikingai. Svarbu atkreipti dėmesį į kilokalorijų kiekį kiekvienoje sūrio rūšyje. Pavyzdžiui: fermentinio sūrio 100 g. yra 371 kilokalorija, nors vargu ar tokį kiekį jo įdėsite į maistą, o mocarelos sūrio 100 g. yra 204 kilokalorijos ir dažniausiai į salotas įdėsite jo bent 200 g. Nors suvalgius mocarelos sūrio salotų su pomidorais atrodo mažai, sūrio kaloringumas yra itin aukštas.

Mitybos technologė Raminta Bogušienė vaikų ir jaunimo taip mėgstamus varškės sūrelius priskiria prie netinkamų vartoti kasdien maisto produktų, mat jie yra itin kaloringi.

„Mitas, kad varškės sūrelis yra kalcio šaltinis. Sūrelis – yra saldainis, kuris nėra reikalingas sveikatai ir jį reikėtų valgyti tik tam tikromis progomis. Ir mamos, pripratinusios savo vaikus vietoj pusryčių juos valgyti turėtų pagaliau tai suprasti“, - sako R. Bogušienė.

Kita vertus, dažnai mistifikuojamas sūrio lazdeles galima drąsiai valgyti kaip užkandį. Jose esantis druskos kiekis neviršija 1,7 proc. leistinos normos šimte gramų (įprastai sūrio lazdelėse yra 1,3 g. druskos). Todėl savo sudėtimi sūrio lazdelės nei figūrai nei sveikatai pakenkti neturėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)