Faktas, kad per prievartą vaiko nepriversime išgerti reikiamą dienos normą, tad šiame žaidime pagrindinę rolę vaidina tėvų fantazija ir sugebėjimas sudominti. Šiuo straipsniu kylame į pagalbą visiems pavargusiems tėveliams, nebeišmanantiems, kuo vaiką nustebinti, kai visi servizai namuose jau išbandyti, o vaikas nuo mamos su vandens stikline bėga kuo toliau.

Vanduo su priedais

Vaikai, kaip ir suaugę, mėgsta gerti tai, kas skanu. Vienas vanduo, jei esame įpratę prie cukraus prisotintų gėrimų, nebus toks gardus. Šioje situacijoje gali pagelbėti vaisiai ir uogos, kurias galime įpjaustyti į vandens ąsotį skoniui pagerinti. Tai gali būti citrinos, greipfurtai, mėtos lapeliai, avietės, braškės, mėlynės ar kitos uogos. Jas galima naudoti tiek šviežias, tiek šaldytas.

Taip vanduo įgaus įdomesnę vaikui spalvą, o skonis bus rūgštesnis ar saldesnis. Natūralus vaisių cukrus nedideliais kiekiais nėra kenksmingas, tad tokius gėrimus gali gerti tiek suaugę, tiek vaikai.

Jeigu patys neturite laiko gaminti gėrimų namuose, jų galima įsigyti parduotuvėje. Žaismingose ir ryškiose pakuotėse esantis vanduo su specialiai vaikams tinkamais priedais gali tapti mėgstamiausiu vaiko gėrimu. Kadangi vanduo yra šiek tiek pasaldintas, vaikui jis bus skanesnis, tad nereiks prašyti išgerti dar gurkšnelį, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį, kad nuolatiniam vartojimui vaikams svarbu kuo tyresnis vanduo, be pridėtų papildomų mineralų ir gausaus druskų kiekio.

Žaismingos gertuvės

Daugelis tėvų siūlo vaikams vandenį iš puodelio ar kamštuko, kuris atbaido vaiką net pabandyti, koks gėrimas jam siūlomas. Labai svarbu vaiką sudominti ir rasti jo mėgstamiausią buteliuką ar gertuvę, kurioje nuolat būtų vandens. Vienos gertuvės būna su šiaudeliais, kitos su atsidarančiu ar atsisukančiu kamšteliu, bet dažniausiai pritaikytos vaikų žaidimams ir neleidžiančios apsipilti.

Svarbu, kad gertuvė būtų kuo ryškesnė, spalvota, su mėgstamais vaiko animaciniais herojais. Internetinėse parduotuvėse jų galima rasti net šviečiančių, su plaukiojančiais blizgučiais ar superherojais. Tokia gertuvė pritrauks visą vaiko dėmesį, tad jam nebus taip svarbu, ką iš jos geria.

Pratinkite vaiką nuo mažens

Svarbu vaikų įprotį gerti vandenį jau nuo pat mažens. Svarbiausia, kad skonis vandeniui būtų suteikiamas natūraliomis priemonėmis, kurios neturėtų gausaus cukraus kiekio ar net angliarūkštės. Įpratus gerti itin saldžius gėrimus, net suaugusiam, sunku grįžti prie vandens. Tai įpročiai, su kuriais ilgainiui kovoti tampa sudėtinga. Tam, kad vaikui formuotųsi sveiki įpročiai, matomoje vietoje padėkite ąsotį vandens, vaiko mėgstamą puodelį ar stiklinę. Jei tėvai geria vandenį, toks pasirinkimas bus įprastas ir vaikui.

Nereikėtų pamiršti, kad sultys, kefyras ar kompotas taip pat yra maistas, turintis kalorijų, tačiau jis negali pakeisti vandens. Jį geriausia gerti tarp valgymų, nors vaikui dažnai norisi atsigerti ir valgant, tai nėra nieko bloga. Jei vaikas labai nevalgus, geriau skysčius gerti po valgio, jei priešingai – galima pasiūlyti atsigerti ir prieš valgį.

Tėvų pavyzdys

Kad ir kaip vaiką auklėtumėte ir pratintumėte prie sveikų atsigaivinimo gėrimų, tėvams labai svarbu patiems būti pavyzdžiu. Jei nuo mažens atžala matys tėvus su sveiko gėrimo stikline rankoje, jam tai savaime taps įpročiu, kurio nepamirš net užaugęs. Vandenį ar kitus sveikus gėrimus nuolat statykite matomoje vietoje, kad galėtumėte atsigerti patys ir vaikas matytų, jog gerti reikia visiems. Pakvieskite jį atsigerti kartu, paverskite tai žaidimu ir kasdieniu jųdviejų ritualu.

Koks vanduo geriausiai tinka vaikams?

Geriausia vaikams duoti natūralų negazuotą vandenį, ir kuo tyresnį, be papildomų priedų, ypač karštu sezonu, kuomet daugiau prakaituojame. Į gertuvę ar ąsotį vaikui pilkite kambario temperatūros vandenį. Stebėkite ir kaip vaikas geria. Net ir labai ištroškus, troškulį geriausia malšinti mažais gurkšniukais. Greitai geriant signalai iš organizmo nespėja pasiekti troškulio centro smegenyse ir jo neslopina.

Be to, vaikams netinka ir gazuoti gėrimai, nes angliarūgštė dirgina skrandį.

Arbatos ir jų poveikis

Jeigu žiemą vaikui šalta ir tokio gėrimo nesinori, vandenį galite pakeisti arbatomis, tik atsiminkite, kad kiekviena natūrali žolelė turi savo farmakologinį poveikį. Pavyzdžiui, ramunėlių arbata gali slopinti geležies pasisavinimą, o čiobrelių arbata gali pakenkti kepenims. Šiuo atveju neprašausite ruošdami vaikams sėklų ir prieskonių arbatas: kmynų, raudonėlių, šalavijų, džiovintų petražolių ar pankolio sėklų. Jei karšta arbata vaikui nepatinka, ją galima gerti ir šaltą.