Naujienos iš FOMC neleido EUR/USD porai išsilaikyti žemiau vasario 15-osios lygio (kuris sutampa su J. Yellen optimistiniu komentaru apie palūkanų normos kėlimą), antrąją savaitės pusę JAV doleris buvo linkęs pigti, o JAV FED palūkanų normos ateities sandoriai remiantis vėliausia penktadienio kaina terodė 26,6% tikimybę, jog palūkanų normos bus pakeltos kovo 14–15 d. vyksiančio FOMC posėdžio metu.

EUR/USD po FOMC protokolo sąlygoto atšokimo savaitės prekybą pabaigė pakitusi -0,51%. Prekiautojų euru nenustebino geresni nei tikėtasi preliminarūs gamybos ir paslaugų sektorių pirkimų vadybininkų indeksų duomenys, kaip ir trečiadienį paskelbti geresni nei tikėtasi Vokietijos IFO verslo klimato duomenys ir lūkesčius atitikę euro zonos infliacijos duomenys, rodę metinės infliacijos augimą 1,8% tempu.

Beveik visą vasarį trunkanti svaro konsolidacija tęsėsi ir praeitą savaitę. Ženklesnio brangimo sulaukėme ketvirtadienį, antra vertus, šis judėjimas buvo kompensuotas jau sekančią dieną vykusiu kritimu ir GBP/USD savaitės prekybą pabaigė pakitusi +0,41%. Iš svarbesnių makroekonominių naujienų pusės, trečiadienį buvo paskelbti geresni nei tikėtasi patikslinti IV ketv. BVP augimo duomenys (+0,7%), tačiau tai tik laikinai padidino GBP/USD poros kintamumą.

Iš Japonijos ženklesnių naujienų praeitą savaitę nesulaukėme. USD/JPY pora judėjo labiau atkartodama JAV dolerio pokyčius ir bendrą situaciją rinkoje. Per savaitę doleris jenos atžvilgiu atpigo 0,64%.

Nors šią savaitę ypatingų makroekonominių naujienų nelaukiama (mėnesiniai JAV darbo rinkos duomenys bus paskelbti ne šį penktadienį, o sekantį), visgi didelio analitikų dėmesio sulaukia antradienį vyksianti D. Trumpo kalba. Nors mažai tikėtina, kad jos metu bus pateiktas konkretus fiskalinio stimulo planas, visgi analitikus domina JAV prezidento nuomonė tarptautinių santykių ir prekybos klausimais. Šiandien taip pat diskutuojama apie galimą dar vieną Škotijos referendumą narystės Jungtinėje Karalystėje klausimu. Kaip pastebima, tai pagrindinis veiksnys sąlygojantis šiandien vykstantį svaro pigimą.

Iš makroekonominių rodiklių pusės, šią savaitę dėmesio gali susilaukti antradienį skelbiami JAV preliminarūs IV ketv. BVP augimo duomenys, trečiadienį – preliminarūs Vokietijos infliacijos duomenys, Didžiosios Britanijos gamybos sektoriaus pirkimų vadybininkų indeksas (ir statybų, paslaugų sektorių indeksai atitinkamai ketvirtadienį ir penktadienį), JAV asmeninių išlaidų indeksas (galimas didesnis kintamumas žinant diskusijas apie palūkanų normos kėlimą). Euro zonos infliacijos duomenys bus pranešti ketvirtadienį ir Japonijos infliacijos duomenys penktadienį. Kaip minėta, JAV mėnesiniai darbo rinkos duomenys bus paskelbti kovo 10 d.

Pagal Admiral Markets MetaTrader4 Supreme Edition 15.10 val. duomenis, 30% prekiautojų EUR/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 71% prekiautojų USD/JPY pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 74% prekiautojų GBP/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje. Tokie rinkos nuotaikos duomenys interpretuojami kaip prieštaringas indikatorius, todėl, remiantis jais, šią savaitę tikėtinas EUR/USD poros brangimas ir GBP/USD, USD/JPY porų brangimas. Pozicionavimo duomenų analizę reikia derinti su fundamentinėmis projekcijomis bei technine analize.

Šaltiniai: bloomberg.com, reuters.com, forexlive.com, Admiral Markets naujienų kalendorius, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, fxstreet.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją