Šių metų pradžioje prasidėjusi kilimo mada, patvirtinama kylančiomis žemumomis ir aukštumomis, kartu su užsitęsusia reakcija į gegužės 12-ą paskelbtas kiek prastesnes JAV ekonomikos naujienas ir diskusijomis dėl mokesčių reformos JAV, skatino EUR/USD stiebtis iki 1,12 pasipriešinimo zonos, siektos JAV prezidento rinkimų metu praėjusiųjų metų lapkritį. Praeitos savaitės pradžioje buvo stebimi svyravimai, sąlygoti prastesnių nei tikėtasi didžiausios pasaulio ekonomikos infliacijos ir mažmeninių pardavimų duomenų, o savaitės viduryje vykusios diskusijos dėl JAV ir Rusijos santykių JAV prezidento rinkimų metu skatino kalbas, jog tokie skandalai gali sąlygoti labiau pavėlintą mokesčių reformą JAV.

Iš makroekonominių naujienų pusės, praėjusią savaitę paskelbti prognozes atitikę euro zonos infliacijos preliminarūs BVP augimo duomenys, kiek prastesni nei tikėtasi JAV nekilnojamo turto rinkos duomenys – į šias naujienas reikšmingos reakcijos nesulaukėme. Populiariausia valiutų pora praėjusią savaitę brango 2,55 proc.

Dolerio pigimas ir savaitės viduryje vykęs pozicionavimas saugesniems aktyvams buvo matomas ir USD/JPY poroje. Nors ketvirtadienį paskelbti geresni nei tikėtasi preliminarūs Japonijos I ketv. BVP augimo duomenys (+0,5 proc.), ženklesnės reakcijos į šias naujienas nebuvo matyti. Sąlygojama JAV dolerio pigimo, USD/JPY praėjusios savaitės prekybą pabaigė pakritusi 1,85 proc.

Nors iš Didžiosios Britanijos sulaukėme nemažai naujienų, svaras buvo linkęs svyruoti 100–150 punktų rėžiuose JAV dolerio atžvilgiu. Antradienį paskelbti geresni nei tikėtasi infliacijos duomenys (+2,7 proc. met./met.) sutikti skeptiškai, mat mažai tikėtina, jog centrinis bankas imsis ekonomikos skatinimo priemonių apimčių mažinimo, o atlyginimai taip pat neauga taip sparčiai kaip kainų lygis šalyje.

Trečiadienį paskelbti darbo rinkos duomenys, rodę, jog nedarbo lygis susitraukė iki 4,6 proc., o vidutinio 3 mėn. atlyginimų indeksas augo 2,4 proc. Rinkos dalyvius teigiamai nustebino ketvirtadienį paskelbti mažmeninių pardavimų duomenys, rodę, jog balandį mažmeninių pardavimų apimtys Didžiojoje Britanijoje augo 2,3 proc. GBP/USD savaitės prekybą pabaigė pakilusi 1,16 proc.

Šiandien, pirmadienį, žiniasklaidoje kalbama apie D. Trumpo vizitą į Artimųjų Rytų valstybes, didelio dėmesio sulaukia Brexit tema – kalbama apie tai, kiek gali būti pareikalauta iš Didžiosios Britanijos derybose dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos. Vienais skaičiavimais, tai gali siekti 100 mlrd. eurų, kitais – 50-60 mlrd. eurų, dar kitais – 5 mlrd. eurų. Tuo tarpu Brexit sekretorius D. Davisas teigė, jog ir 1 mlrd. eurų būtų „dideli pinigai“. Buvo pareikšta, jog Didžioji Britanija pasitrauks iš derybų, jei iš jos bus reikalaujama 100 mlrd. eurų.

Prie ne itin sklandžios Brexit temos prisideda ir apklausos apie birželio pradžioje vyksiančius priešlaikinius Didžiosios Britanijos parlamento rinkimus, rodančios, jog T. May partija rinkimus laimės ne taip ženkliai, kaip tikėtasi anksčiau. Taip pat žiniasklaidoje kalbama ir apie šiandien vyksiantį euro zonos finansų ministrų posėdį, kurio metu, be kitų temų, tikėtina, bus kalbama apie Graikijos situaciją ir, galimai, ECB monetarinę politiką. Šiandien taip pat dėmesio turėtų sulaukti ir T. May interviu BBC televizijoje, prasidėsiantis 20 val.

Kalbant apie kitas svarbesnes makroekonomines naujienas, šią savaitę, antradienį, bus paskelbti eurozonos pirkimų vadybininkų indeksų duomenys, Didžiosios Britanijos infliacijos ataskaita. Trečiadienį vakare bus paskelbtas gegužės pradžioje vykusio Federalinio atvirosios rinkos operacijų komiteto posėdžio protokolas, ketvirtadienį – patikslinti Didžiosios Britanijos BVP augimo duomenys, penktadienį – Japonijos infliacijos, preliminarūs JAV BVP ir ilgalaikio vartojimo prekių užsakymo duomenys.

Pagal Admiral Markets MetaTrader4 Supreme Edition 13:00 val. duomenis, 22 proc. prekiautojų EUR/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 43 proc. prekiautojų USD/JPY pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 21 proc. prekiautojų GBP/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje. Tokie rinkos nuotaikos duomenys interpretuojami kaip prieštaringas indikatorius, todėl, remiantis jais, šią savaitę tikėtinas EUR/USD, USD/JPY ir GBP/USD porų brangimas. Pozicionavimo duomenų analizę reikia derinti su fundamentinėmis projekcijomis bei technine analize.

Šaltiniai: bloomberg.com, reuters.com, forexlive.com, Admiral Markets naujienų kalendorius, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, fxstreet.com

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją