Pavyzdžiui, mokant vyresnio amžiaus gyventojus naudotis internetu, moterys šiuose mokymuose sutinkamos dažniau.

„Apskritai, visame gyvenime moterys yra aktyvesnės. Tai yra jų prigimtinė savybė. Žvelgiant į „Langas į ateitį” organizuotus informacinių ir komunikacinių technologijų mokymus, moterų visada yra daugiau nei vyrų, jos geriau organizuoja savo veiklą, yra smalsesnės. Tiesiog moterys gali daryti keletą darbų vienu metu, o vyrams priimtiniau dirbti po vieną“, - mano asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Loreta Križinauskienė

Visgi, tai ne vienintelė priežastis, kodėl vyresnio amžiaus moterų mokymuose sulaukiama dažniau.

Asociacijos „Kauno senjorai“ pirmininkė Aldona Kazlauskienė dalijosi savo įžvalgomis po įvykusių mokymų.

„Po „Kauno senjorų“ asociacijos įvykdytų senjorų mokymų galiu pasakyti, kad kompiuteriais domisi visi senjorai, kurie turi galimybę namuose turėti kompiuterį, pavyzdžiui, ir vaikų, anūkų“, - sakė ji.

Bet pašnekovė sako, kad yra objektyvi priežastis, kodėl moterų mokytis ateina daugiau.

„Moterų mokymuose buvo daugiau, bet tai todėl, kad vyresnių moterų yra žymiai daugiau. Iš 70-mečių moterų yra apie 80 proc.“, - kalbėjo A. Kazlauskienė.

Ji primena, kad, jei kompiuteriniai mokymai nėra maksimaliai individualūs ir praktiški, rizikuojama apskritai nesulaukti norinčių pasitobulinti: nei moterų, nei vyrų.

Lietuvos viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkė ir Pasvalio M. Katiliškio viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė apgailestauja, kad statistikos moterys ar vyrai dažniau mokosi naudotis internetu nėra, bet bibliotekininkai tendenciją yra pastebėję.

„Galiu pateikti tik bibliotekininkų pastebėjimus, kad iš tiesų vyresnio amžiaus mokosi daugiausia moterys, vyrų yra vienetai. Moterys aktyviau dalyvauja ne tik kompiuterinio raštingumo mokymuose, bet ir įvairiuose bibliotekų renginiuose, skaitydamos knygas“, - vardijo ji.

Pavyzdžiui, Lietuvos integralios bibliotekų sistemos (LIBIS) duomenimis, Pasvalio bibliotekoje skaito 1160 vyrų ir 2421 moteris.

„Priežastis ta, kad moterys šiose srityse yra aktyvesnės už vyrus: joms įdomu išmokti dirbti kompiuteriu, sužinoti apie el. paslaugas. Moterims, labiau negu vyrams būdingas troškimas susiburti, pasikalbėti, drauge išspręsti aktualią problemą, ar tiesiog praleisti laiką“, - mano pašnekovė.

D. Abazoriuvienė sako, kad vyrai savo aktyvumą išreiškia kitose veiklose, kuriose moterų aktyvumas yra mažesnis, tačiau aktyvumo prasme tarp skirtingų lyčių vyrauja pusiausvyra, tik pasirenkamos veiklos – skirtingos.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)