Elektroninės Lietuvos pašto paslaugos

Lietuvos pašto internetinė svetainė sukurta dar 1997 m. Elektroninėmis Lietuvos pašto paslaugomis atsirado galimybė naudotis jau nuo 2010 metų, DELFI informavo Lietuvos pašto Strategijos ir plėtros departamento vadovas Mikas Jovaišas. Šios elektroninės el. paslaugos sukurtos panaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Svetainė siūlo e. savitarnos paslaugas. Prisijungę prie šios verslui pritaikytos sistemos galite suformuoti siuntų siuntimo užsakymą internetu, susikurti savo klientų adresų knygą el. erdvėje, paruošti ir atsispausdinti siuntų duomenis.

Kiekvienas gyventojas čia gali susimokėti įvairius mokesčius, siųsti, gauti, tvirtinti ir saugoti sąskaitas faktūras, užsiprenumeruoti Lietuvos ar užsienio šalių leidinius, įsigyti filatelinių gaminių elektroninėje parduotuvėje. Beje, šiais metais verslo klientams buvo suteikta galimybė patiems susikurti reprezentacinį pašto ženklą.

Palengvina valstybinių institucijų darbą

Valstybinėms institucijoms, tokioms kaip „Sodra“, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), LR Vyriausybės kanceliarija, Policijos departamentas, Valstybinė ligonių kasa ir kitos, labai praverčia E. pristatymo sistema, kurioje galima elektroniniu būdu siųsti ir gauti dokumentus. Prie šios sistemos yra prisijungę daugiau kaip 10 tūkst. vartotojų. Tarp jų - valstybinės institucijos, juridiniai ir fiziniai asmenys. Elektroninės siuntos per E. pristatymo sistemą yra siunčiamos nemokamai.

Naudojantis E. pristatymo sistema tausojami žmogiškieji ištekliai ir institucijų darbo sąnaudos, aiškina Lietuvos pašto atstovas. Vos vieno mygtuko paspaudimu galima išsiųsti dokumentą, kuris adresatą pasiekia per 1 sekundę. Be to, siųsti ir gauti dokumentus galima nė neiškėlus kojos iš namų ar biuro.

Per E. pristatymo sistemą gali būti siunčiamos ir hibridinės siuntos – elektroniniu būdu Lietuvos paštui perduota informacija automatiškai atspausdinama, sudedama į vokus ir vėliau registruotu paštu pristatoma gavėjams. Tokiu būdu siuntas gyventojams (per 100 tūkst. vnt.) siuntė „Sodra“, kai gavėjai buvo informuojami apie senatvės pensijų ir valstybinių pensijų, sumažintų dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo, kompensuojamosios sumos apskaičiavimą ir jos mokėjimo tvarką.

Paštas – ir mobiliajame telefone

Internetiniame Lietuvos pašto tinklalapyje net trečdalis jo lankytojų naršo mobiliaisiais įrenginiais. Parsisiuntus nemokamą programėlę, galima mobiliajame įrenginyje stebėti siuntos judėjimo kelią, elektronine skaičiuokle apskaičiuoti paslaugų įkainius, pasitikrinti artimiausio pašto bei „PayPost“ skyriaus darbo laiką, rasti reikiamą pašto kodą, susisiekti su klientų aptarnavimo centro specialistais.

Populiariausia internetinės Lietuvos pašto svetainės skiltis yra registruotų pašto siuntų paieška. Išmaniajame įrenginyje naudodamasis mobiliąja Lietuvos pašto programa apie siuntos buvimo vietą gavėjas yra informuojamas aktyviaisiais pranešimais (angl. push notifications).

Taip pat mobiliojoje programėlėje yra įdiegta elektroninė skaičiuoklė, ja galima apskaičiuoti siuntos ar pinigų perlaidos siuntimo įkainius. Su interaktyviaisiais žemėlapiais lengva rasti artimiausią paštą, finansinių paslaugų „PayPost“ skyrių, siuntų savitarnos LP EXPRESS terminalų ar siunčiamųjų laiškų dėžučių buvimo vietas visoje šalyje.

Naujovė „Apple“ mobiliesiems. Informacijos apie siuntas ar kitas Lietuvos pašto teikiamas paslaugas galima ieškoti išmaniuosiuose įrenginiuose su „Android“ operacine sistema (nuo 2015 m. gegužės mėn.) bei išmaniuosiuose „Apple“ įrenginiuose (iPhone“ mobiliuosiuose telefonuose bei „iPad“ planšetiniuose kompiuteriuose), palaikomuose iOS operacinės sistemos – nuo š.m. spalio mėn.)

Parsisiųsti išmaniąją programėlę į išmaniuosius įrenginius galima nemokamai iš oficialių „App Store“, Google Play internetinių parduotuvių, tiesiog instaliuojant į savo pasirinktą išmanųjį įrenginį vieno mygtuko paspaudimu. Programėlę su „Android“ operacine sistema jau parsisiuntė per 24 tūkst. vartotojų, o „Apple“ skirta programėlė buvo pristatyta vos praėjusią savaitę, tačiau per pirmąsias dienas jų atsisiuntimų skaičius jau siekia per 300 vnt. ir kasdien vis auga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)