Daugumą duomenų tereikia patvirtinti

VMI informuoja, kad šiemet gyventojai deklaracijas teikia kur kas aktyviau nei praėjusiais metais. Turimais duomenimis, šiemet gyventojai VMI pateikė beveik 1,3 mln. pajamų deklaracijų. Elektroninį deklaravimo būdą pasirinko 99,5 proc. gyventojų. VMI jau grąžino 71,7 mln. eurų GPM ir PSD permokų.

VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė–Šnirienė tikina, jog šiemet grąžinta daugiau permokų nei praėjusiais metais tuo pačiu metu.

„Taip yra dėl to, kad gyventojai daro mažiau klaidų teikdami preliminarias deklaracijas elektroniniu būdu. Kasmet preliminariose deklaracijose VMI pateikia daugiau duomenų, kuriuos daugiau nei milijonui gyventojų tereikia tik patvirtinti“, – teigia departamento direktorė.

Pasak S. Aliukonytės – Šnirienės, didelį procentą GPM deklaracijų, pateiktų elektroniniu būdu, lemia tai, kad patogus formos pildymas Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) leidžia didžiajai daliai gyventojų tik peržiūrėti suformuotą preliminarią deklaraciją ir paspausti mygtuką „Pateikti“.

„Tai pats paprasčiausias veiksmas, dėl kurio gyventojams nereikia vykti į VMI, jie gali tai padaryti bet kur, kur yra interneto prieiga“, – tikina S. Aliukonytė–Šnirienė.

Daugybėje vietų konsultuoja, kaip naudotis

Departamento direktorės teigimu, VMI specialistai kasmet vyksta į bibliotekose įsikūrusius Viešuosiuose interneto prieigos taškus (VIPT) ir teikia konsultacijas mokesčių mokėtojams pajamų ir turto deklaravimo, prašymų skirti paramą klausimais bei padeda teisingai užpildyti ir laiku pateikti elektronines deklaracijas.

DELFI primena, kad norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas.

Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Kompiuteris

Jau kelerius metus iš eilės, VMI darbuotojai turgavietėse esančiose kompiuterinėse darbo vietose konsultuoja smulkiuosius verslininkus ir supažindina juos su Elektroninio deklaravimo sistema.

„Taip pat daug dėmesio skiriama ir jaunajai kartai – VMI specialistai lankosi ir universitetuose, mokyklose, kur pasakojama ir demonstruojama, kaip naudotis Elektroninio deklaravimo sistema“, – teigia S. Aliukonytė–Šnirienė.

Apie klaidas žmonės informuojami, o ne baudžiami

Buhaltere dirbanti Renata Bronišienė teigia, kad pajamų deklaravimas internetu privalomas darbe, todėl šią procedūrą moteris atlieka jau ilgą laiką. „Deklaruoti internetu labai paprasta, kadangi VMI sudaro preliminarią deklaraciją, kur beveik visi duomenys jau suvesti. Nebent turi specifinių – metalo pardavimo, kitų auto dalių pardavimo ir panašiai, tad gali būti, kad tokių duomenų neįveda“, – pastebi moteris.

Tiesa, deklaruojant pajamas už 2015 m. preliminarioje deklaracijoje jau buvo suvesti ir tokie duomenys. „Tereikia pasitikrinti, ar tikrai viskas yra – tokiu atveju tiesiog paspaudi „pasitikrinti“. Jei randama klaidų, išmeta šauktuko simbolį, ant kurio paspaudus nukreipia į tą vietą, kurioje kažkas ne taip. Tuomet pasitikrini ar įrašai, ko trūksta ir pateiki“, – teigia R. Bronišienė.

Kai kurie vengia

Buhalterė įžvelgia vieną ryškų pajamų deklaravimo internetu pranašumą – tiems, kurie pajamas renkasi deklaruoti internetu, permokos grąžinamos pirmiausiai.

Moteris pastebi, kad kai kurie žmonės vis dar žvelgia nepatikliai į pajamų deklaravimą internetu ir renkasi šią procedūrą atlikti gyvai. „Manau, kad tai yra senesnės kartos žmonės, kurie bijo kompiuterių, neturi el. bankininkystės prisijungimų... Be to, jie nepasitiki savimi – juk čia siunti deklaraciją VMI, atsakingai institucijai. Manau, kad šie žmonės bijo, kad už menką klaidelę gali grėsti baudos“, – mąsto R. Bronišienė.

Deklaravimas

Tiesa, ši žmonių baimė kyla be pagrindo, kadangi pajamų deklaravimo metu padarius kokią nors klaidą visada gaunamas laiškas, kuriame parašoma, kas yra ne taip, kas nesutampa. Laiške suklydusio žmogaus paprašoma patikslinti deklaraciją ir ištaisyti klaidas – baudos už tai nėra skiriamos.

VMI statistinė informacija:

- 1,8 mln. gyventojų naudojasi elektroninio deklaravimo sistema (šaltinis: MAIS.KLIENTAI IS).

- Nuo 2004 metų 17 mln. deklaracijų (gyventojų pajamų, gyventojo (šeimos) turto deklaracijos) ir prašymų pervesti sumokėto GPM dalį paramos gavėjams ir (ar) politinėms partijoms, pateikta el. būdu.

- Nuo 2004 metų įvykdyta 8,3 mln. prašymų grąžinti metinėse pajamų deklaracijoje deklaruota GPM permoka.

- Nuo 2004 metų grąžinta 976 mln. eurų deklaruota pajamų deklaracijoje GPM permoka.

- Nuo 2004 metų įvykdyta 5,9 mln. prašymų pervesti sumokėto GPM dalį paramos gavėjams ir (ar) politinėms partijoms.

- Nuo 2004 metų pervesta 164 mln. eurų paramos gavėjams paramos pagal gyventojų prašymus pervesti sumokėto GPM dalį paramos gavėjams ir (ar) politinėms partijoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)