Socialinės paramos informacinė sistema (SPIS) buvo sukurta tam, kad vienoje vietoje būtų galima kaupti informaciją apie savivaldybėse teikiamą socialinę paramą, o kartu ir užkirsti kelią paramos gavimui keliose savivaldybėse vienu metu.

Tačiau kai kuriomis paslaugomis pradėta naudotis žymiai aktyviau nei kitomis. Per SPIS sistemą galima kreiptis dėl įvairios paramos, pavyzdžiui, socialinių išmokų ir kompensacijų, socialinės paramos mokiniams, socialinių paslaugų ir kitų.

DELFI primena, kad ši elektroninė paslauga sukurta panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Gyventojai interneto svetainėje spis.lt pateikti prašymus dėl socialinės paramos ir paslaugų gali nuo 2014 m. pradžios.

„Aktyviausiai teikiami prašymai išmokoms gauti: vienkartinei išmokai vaikui, išmokai vaikui, piniginei socialinei paramai, vienkartinei išmokai nėščiai moteriai. Rečiau teikiami nemokamam mokinių maitinimui, techninės pagalbos priemonėms gauti, specialiųjų poreikių lygio nustatymo ir neįgaliojo pažymėjimo išdavimui“, - vardija Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Socialinių išmokų skyriaus vedėja Ieva Paberžienė.

Specialistų manymu, paslaugomis internete pirmiausiai naudojasi tie gyventojai, kurie yra arba labai užimti, pavyzdžiui, nes tik sulaukė šeimos pagausėjimo, arba jiems yra sudėtinga atvykti pildyti prašymo tradiciniu būdu.

Pastebima, kad kasmet daugėja žmonių, kurie renkasi pildyti prašymus dėl paramos nuotoliniu būdu.

„Šiemet, palyginti su pernai, elektroniniu būdu pateikiamų prašymų padaugėjo 41 proc., todėl galima teigti, kad elektronine socialinės paramos šeimai informacine sistema daugiausiai naudojasi gyventojai, kurie nori sutaupyti laiko ir, arba neturi galimybės pateikti prašymo atvykstant į aptarnavimo vietą“, - kalbėjo I. Paberžienė.

Prie sistemos galima jungtis naudojant elektroninę bankininkystę, elektroninį parašą arba asmens tapatybės kortelę.

Besikreipiantys dėl paramos nuotoliniu būdu dar gali pasitikrinti, ar jiems prašoma parama gali būti skiriama – prie kiekvienos jos rūšies yra nurodoma, kokiais atvejais konkreti paslauga ar išmoka gali būti skiriama.

Galima kreiptis dėl 27 priežasčių

Elektroniniu būdu kreiptis dėl paramos galima dėl įvairių priežasčių: ne tik laukiantis ar gimus vaikui, bet ir prašyti globos išmokų, įvairių šalpos pensijų, slaugos ir priežiūros kompensacijų, laidojimo pašalpos ir kitos socialinės paramos.

Taip pat internetu galima kreiptis dėl teisių į įvairias kompensacijas, pavyzdžiui, prašyti nustatyti teisę į būsto šildymo ir išlaidų vandeniui kompensacijas, nustatyti specialiųjų poreikių lygį, paskirti vaiko globėją.

Nuotoliniu būdu galima prašyti skirti reikalingas transporto paslaugas, pavyzdžiui, žmonėms su negalia, skirti paramą mokinio reikmenims, išduoti ir keisti neįgaliojo pažymėjimą pensinio amžiaus gyventojams, skirti neįgaliųjų aprūpinimo techninėmis pagalbos priemonėmis, šių priemonių įsigijimo kompensacijas.

Kreipęsi dėl paramos internetu gali stebėti pateiktų elektroninių prašymų apdorojimo eigą, gauti informaciją apie paramos suteikimą.

Paklausus, kur gyventojai kreipiasi, jei jiems nepavyksta savarankiškai paprašyti paramos nuotoliniu būdu, pašnekovė sako, kad pagalbos būdai yra įvairūs.

„Asmeniui susidūrus su prašymo pildymo problemomis interneto svetainėje galima peržiūrėti vaizdo įrašus, kuriuose vaizduojama prašymo pildymo bei pateikimo eiga, taip pat asmenys yra konsultuojami atsakingų socialinių darbuotojų ir socialinių išmokų specialistų bei socialinės paramos šeimai informacinę sistemą administruojančios įmonės darbuotojų“, - sakė I. Paberžienė.

Visgi elektroninės paslaugos pasiekiamos tik tų savivaldybių gyventojams, kurios yra pradėjusios vykdyti elektroninių prašymų apdorojimo procesą.

DELFI anksčiau skelbė, kad pastaruoju metu interneto naudotojų auditoriją Lietuvoje labiausiai didina 30-49 metų amžiaus šalies gyventojai, o jaunesni nei 30 metų gyventojai pagal interneto naudojimą gerokai lenkia ES vidurkį. „Silpniausia“ naudotojų grupė: 55-64 m., ypač 65-75 m. amžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)