Šiuo metu prie inovatyvios E. pristatymo sistemos, kurioje galima elektroniniu būdu siųsti ir gauti dokumentus, yra prisijungę per 10 tūkst. naudotojų. „Aktyviausiai informacija elektroniniu kanalu tarpusavyje keičiasi valstybės institucijos, tačiau vis dažniau ir verslas bei gyventojai naudojasi E. pristatymo sistemos teikiamomis galimybėmis, užuot siuntę registruotąjį laišką ar keliavę į pačią instituciją įteikti ar atsiimti svarbių dokumentų ar pažymų,“– teigė Lietuvos pašto Strategijos ir plėtros departamento vadovas Mikas Jovaišas.

Mato ne vieną privalumą

E. pristatymo sistemą dviejų vaikų mama Daiva išbandė šių metų pradžioje. Elektroniniu būdu moteris sėkmingai yra pateikusi šeimos sudėties pažymą, vaiko registravimo darželyje prašymą.
„Turiu puikią galimybę naudotis viena sistema ir per ją bendrauti su visomis man aktualiomis institucijomis. Siunčiu dokumentus, gaunu atsakymus, prisijungusi prie E. pristatymo sistemos matau ankstesnio susirašinėjimo istoriją, o siųsti dokumentai saugomi archyve. Be to, prisijungimas yra labai paprastas: esu įpratusi naudotis elektronine bankininkyste, o prie E. pristatymo sistemos galiu jungtis per ją“, – pasakojo moteris.

Ji atkreipė dėmesį, kad elektroniniu būdu teikdama dokumentus institucijoms sutaupo asmeninio laiko. „Prisėdu prie kompiuterio, išsiunčiu dokumentą ir galiu skirti laiko vaikams, sau, draugams. Mes, lietuviai, turime vieną sparčiausią interneto ryšį pasaulyje, todėl, turėtume išnaudoti įvairiomis jo teikiamomis galimybėmis“, – pažymėjo vilnietė Daiva.

Taupus siuntimo būdas

Šiemet per E. pristatymo sistemą išsiųsta per 163 tūkst. elektroninių siuntų: oficialių raštų ir pranešimų, prašymų, pažymų ir kitų dokumentų. Daugiausia dokumentų išmaniuoju būdu yra išsiuntusi „Sodra“, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), LR Vyriausybės kanceliarija, Policijos departamentas, Valstybinė ligonių kasa.

„Elektroniniu kanalu siunčiame raštus valstybinėms institucijoms. Šis dokumentų siuntimo būdas yra paprastas, operatyvus ir taupus“, – teigė VMI prie FM viršininko pavaduotojas Vygantas Ivanauskas.

Naudojantis E. pristatymo sistema tausojami žmogiškieji ištekliai ir institucijų darbo sąnaudos. „Vos vieno mygtuko paspaudimu galima išsiųsti dokumentą, kuris adresatą pasiekia per 1 sekundę. Be to, užtikrinamas visapusiškas siunčiamų duomenų saugumas, o siųsti ir gauti dokumentus galima nė neiškėlus kojos iš namų ar biuro“, – pažymėjo M. Jovaišas.

Išbandė ir pensininkai

Taip pat per E. pristatymo sistemą gali būti siunčiamos ir hibridinės siuntos – elektroniniu būdu Lietuvos paštui perduota informacija automatiškai atspausdinama, sudedama į vokus ir vėliau registruotuoju paštu pristatoma gavėjams. Per E. pristatymo sistemą išsiųstos pirmosios hibridinės siuntos šiemet pasiekė „Sodros“ klientus.

Elektronines siuntas ir įprastu registruotuoju paštu laiškus gavę asmenys buvo informuojami apie senatvės pensijų ir valstybinių pensijų, sumažintų dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo, kompensuojamosios sumos apskaičiavimą ir jos mokėjimo tvarką.

Šiandien vis daugiau senjorų naudojasi internetu, todėl ateityje „Sodros“ pranešimai gyventojus galės pasiekti jau ne įprastu registruotu laišku, bet e. siuntos pavidalu į E. pristatymo sistemoje esančią dėžutę. Elektroniniu kanalu siunčiamos siuntos gavėjus pasiekia iškart, vos tik būna išsiųstos.

Kaip gauti e. siuntą?

Prisijungti prie E. pristatymo sistemos – www.epristatymas.lt – gali kiekvienas Lietuvos gyventojas ar verslo subjektas. Institucijos E. pristatymo sistemoje gali matyti, ar asmuo, kuriam planuojama siųsti dokumentus yra prisijungęs prie E. pristatymo sistemos.

Kiekvienas E. pristatymo sistemos naudotojas apie gautą e. siuntą informuojamas pasirinktu būdu, t. y. gauna pranešimą nurodytu el. paštu arba per Elektroninės valdžios vartus.
Elektroninės siuntos per E. pristatymo sistemą yra siunčiamos nemokamai

E. pristatymo sistema sukurta vykdant projektą „Elektroninių pranešimų ir elektroninių dokumentų fiziniams ir juridiniams asmenims pristatymo sistemos sukūrimas“, jį įgyvendino Susisiekimo ministerija drauge su projekto partneriu AB Lietuvos paštu. Projektas iš dalies finansuotas ES struktūrinių fondų lėšomis.

E. pristatymo sistemos valdytojas – Susisiekimo ministerija, tvarkytojas – Informacinės visuomenės plėtros komitetas. AB Lietuvos paštas yra E. pristatymo sistemos operatorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)