Reikia pildyti sergant ilgiau nei 2 dienas

Niekas nėra apsaugotas nuo ligų ir traumų, gerokai apribojančių ar net kuriam laikui atimančių darbingumą. Tokiomis dienomis darbe negalinčiam pasirodyti žmogui prireikia pateikti prašymą „Sodrai“ dėl ligos pašalpos gavimo. Daugelis susidūrusių su šia situacija tik atsidūsta, pasuka automobilio raktelį ir keliauja įstaigos link, nors to daryti visiškai nebūtina. Šią procedūrą galima vos per keletą minučių atlikti internetu, o sutaupytą laiką skirti sau ir artimiems žmonėms.

Biuletenis yra skiriamas dviem atvejais – susirgus dirbančiam žmogui arba prireikus slaugyti susirgusį artimą žmogų. „Sodros“ viešųjų ryšių specialistė Olga Važnevičienė atkreipia dėmesį, kad biuletenio pildymas yra reikalingas tokiu atveju, jei žmogus serga ilgiau nei 2 dienas – tuomet pildomas prašymas „Sodrai“ dėl ligos pašalpos gavimo. Sergant ne ilgiau kaip 2 dienas rūpintis dėl biuletenio pildymo nereikia, nes už pirmas 2 ligos dienas moka darbdavys.

Slaugos atveju ligos dienų skaičius reikšmės neturi ir prašymą reikia pateikti nepriklausomai nuo ligos trukmės: „Ligos pašalpa artimojo slaugai nuo pirmos nedarbingumo dienos mokama iš „Sodros“ biudžeto“, – pabrėžia O. Važnevičienė.

Sodra

Nereikės pateikinėti prašymų po kiekvieno sirgimo

Pasak O. Važnevičienės, netrukus pradės veikti nauja sistema, kuri leis prašymą skirti ligos pašalpą užpildyti tik vieną kartą – pildyti biuletenį internetu bus kaip niekada paprasta. „Tvarka netrukus keisis ir turėsime vienintelį prašymą skirti ligos pašalpą, kurį užpildžius ligos pašalpa (taip pat ir artimojo slaugai) žmogui bus pervedama automatiškai (nebereikės pateikinėti prašymų po kiekvieno sirgimo). Bet kol kas jo dar neturime ir tvarka yra tokia, kokia yra“, – teigia specialistė.

Elektroninių paslaugų plėtra Lietuvoje neįsivaizduojama be ES investicijų.

Žmonės vis dažniau renkasi mokėjimą ir prašymų pildymą internetu, nes pastebi, kiek daug laiko pavyksta sutaupyti vos per kelias minutes įveikiant visas reikiamas procedūras internetu. Vaikus auginanti Diana iš Klaipėdos dirba finansų srityje ir nuolat seka naujienas, susijusias su patogesniais būdais mokesčiams mokėti. Moteris prisipažįsta, kad dėl to jau daug metų nebevažinėja į institucijas, kuriose galima atlikti šias procedūras.

Diana džiaugiasi, jog sėkmingai sutaupė savo laiką ir tuomet, kai susirgęs jos vaikas buvo paguldytas į ligoninę. Vaikui buvo reikalinga mamos priežiūra ir slauga, todėl po ligos moteris kreipėsi į „Sodrą“ ir jos elektroninėje sistemoje užpildė biuletenį pašalpai dėl artimojo slaugos gauti. „Tai išties patogus, lengvas ir greitas būdas susitvarkyti pašalpos mokėjimą. Džiugu, kad nereikia gaišti laiko kelionei į „Sodrą“, – tikina Diana.

Paprasti žingsniai internetu pateikti prašymą skirti ligos pašalpą ar ligos pašalpą artimojo slaugai:

• interneto naršyklėje įveskite adresą – www.sodra.lt;
• spauskite – „Gyventojui“;
• prisijunkite prie sistemos su savo banko elektroninės bankininkystės
arba elektroninio parašo priemonėmis;
• jei jungiatės pirmą kartą, užpildykite skiltį „Nustatymai“;
• spauskite – „Naujas prašymas“;
• spauskite – „Skirti pašalpą / išmoką“;
• pasirinkite „GPS1 Prašymas skirti ligos pašalpą (įskaitant
slaugą)” ir spauskite – „Kurti“;
• nurodykite laikotarpį (-ius), už kurį (-iuos) norite pateikti prašymą skirti ligos pašalpą (pažymėkite stulpelyje „Įtraukti“) ir spauskite „Tęsti“;
• užpildykite prašymo laukus;
• spauskite – „Pateikti“.

Kompiuteris

Kas gali gauti ligos pašalpą

Išmokas gali gauti ne visi dirbantys asmenys – tam yra papildomų sąlygų. O. Važnevičienė aiškina, jog ligos pašalpa suteikiama tiems žmonėms, kurie pirmąją ligos dieną turi mažiausiai 3 mėnesių ligos socialinio draudimo stažą per pastaruosius 12 mėnesių arba mažiausiai 6 mėnesius per pastaruosius 24 mėnesius. Tuo atveju, jei žmogus yra jaunesnis nei 26-erių ir iki pirmosios ligos dienos neturi reikalingo ligos socialinio draudimo stažo, nes pastaruosius dvejus metus mokėsi ar studijavo, taip pat gali gauti ligos pašalpą, jei liga užklupo praėjus iki 6 mėnesių nuo mokslo baigimo. „Sodros“ duomenimis, ligos pašalpa priklauso ir asmenims, kurie pastaruosius metus buvo draudžiami kaip pareigūnai, profesinės karo tarnybos kariai ir statutiniai valstybės tarnautojai, nuo tarnybos pabaigos įsidarbinę ne vėliau kaip per 3 mėnesius.

O. Važnevičienė atkreipia dėmesį ir į tai, jog vykdantiems individualią veiklą bei dirbantiems pagal verslo liudijimą ligos pašalpa nepriklauso, nes šie asmenys nemoka reikalingų draudimo įmokų.
„Sodros“ teigimu, ligos pašalpa negali būti mažesnė ar didesnė nei nustatytos ribos. Minimalus priskaičiuotas vienos dienos ligos pašalpos dydis – 5,3 Eur, maksimalus – 54,25 (kai mokama 80 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio), 67,81 Eur (kai mokama 100 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio).

Sodra

Kas gali gauti ligos pašalpą artimojo slaugai

Ši pašalpa išduodama susirgus darbingo žmogaus vaikui, įvaikiui, tėvams, įtėviams, sutuoktiniui ar kitiems šeimos nariams. „Sodros“ duomenimis, norint gauti šią pašalpą žmogui reikia būti draudžiamam ligos ir motinystės socialiniu draudimu ir slaugyti savo artimąjį darbo laikotarpiu (jei pajamos gaunamos pagal autorines sutartis – draudimo laikotarpiu). Slaugant vyresnius nei 14 metų asmenis, slaugos laikotarpis negali būti ilgesnis nei 7 dienos, o jaunesniems – ne ilgesnis nei 14 dienų. Esant sunkesnių ligų atvejams, pašalpa gali būti mokama už ne ilgesnį kaip 120 dienų laikotarpį.

Vykdantiems individualią veiklą bei dirbantiems pagal verslo liudijimą ši pašalpa taip pat nepriklauso, nes šie asmenys nemoka reikalingų draudimo įmokų.

„Sodros“ duomenimis, ligos pašalpa negali būti mažesnė ar didesnė nei nustatytos ribos. Minimalus priskaičiuotas vienos dienos ligos pašalpos dydis yra 5,30 Eur. Maksimalus priskaičiuotas vienos dienos ligos pašalpos dydis slaugant šeimos narį yra 57,64 Eur (kai mokama 85 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio). Ligos pašalpa mokama tik už darbo dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)