Pranešimai apie korupciją jau ir mobiliuoju telefonu

Užfiksavus korupcijos atvejį, pranešti apie nusikaltimą visuomet buvo galima telefoniniu skambučiu, o pastaruoju metu tai padaryti gyventojai gali ir el. paštu pranesk@stt.lt, tiesiog STT internetinėje svetainėje, paspaudus mygtuką „palikti pranešimą svetainėje“ arba pasitelkę mobiliąją programėlę.

STT Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Renata Saulytė tvirtina, kad 60 proc. informacijos apie kyšio ėmimo ar davimo atvejus, kitus nusižengimus, tarnyba gauna internetu. Kiti pranešimai STT pasiekia telefonu (27 proc.), o 15 proc. gyventojų informuoti apie nusižengimą ateina tiesiai į STT padalinį.

Elektroninės paslaugos STT kuriamos panaudojant ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Mobilioji STT aplikacija skirta ne tik informuoti apie galimą nusikaltimą. Joje taip pat yra galimybė peržiūrėti statistiką, kiek tyrimų pradedama, remiantis gyventojų pranešimais, kiek apskritai STT sulaukia informacijos iš gyventoj bei kiek užfiksuotų atvejų baigiasi teismais ir bausmėmis bei kokių pareigybių darbuotojai per praėjusius metus buvo nubausti už korupcinius nusižengimus.
Telefonas

Tapatybės atskleidimas nėra būtinas

STT atstovė tęsia, kad apie korupcijos atvejį galima pranešti tiek anonimiškai, tiek atskleidžiant savo tapatybę.

„Čia žmogaus pasirinkimas, jo sprendimas. Žinoma, jei yra galimybė STT ragina pranešant nurodyti savo duomenis – tokiu atveju, išlaikant konfidencialumą, pranešęs asmuo bus informuotas apie STT atliktus veiksmus ir priimtus sprendimus, pareigūnai, prireikus, galės su informaciją suteikusiu asmeniu susisiekti ir patikslinti įvykio aplinkybes“, – aiškina R. Saulytė.

Jei žmogus vis dėlto nusprendė atskleisti savo tapatybę, svarbu nurodyti savo vardą, pavardę, el. paštą ir telefono numerį.

R. Saulytė akcentuoja, kad ypač svarbu, kokią informaciją gyventojas praneša. Tarnybai vertingiausi pranešimai tie, kuriuose nurodyti galimai korupciniame nusikaltime dalyvaujantys asmenys, laikas, vieta, pinigų sumos (kyšininkavimo ir papirkimo atveju), neteisėti veiksmai ir padaryta žala, taip pat jei nurodomi asmenys, galintys patvirtinti nurodytas aplinkybes.

Gyventojų pranešimų vis daugėja

STT duomenimis, pastaruosius kelerius metus pastebimas augantis pranešančių asmenų skaičius, mažėja anoniminių pranešimų, o paskutiniais duomenimis, beveik kas antras ikiteisminis tyrimas pradedamas remiantis žmonių suteikta vertinga informacija. Pernai metais STT gavo 1925 pranešimus, 2015 m. – 1 509, 2014 m. – 1 316 pranešimų.

Tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vadovė R. Saulytė vardija, apie kokius nusikaltimus dažniausiai praneša žmonės.

„Korupcijos atvejai, dėl kurių dažniausiai kreipiamasi, susiję su savivaldybių ir jų įstaigų veikla, žemėtvarka, sveikatos apsauga ir farmacija. Dažniausiai šalies gyventojų užfiksuojamos kyšio formos – pinigai, sutartys darbams atlikti, kelionės į egzotiškas šalis, brangūs papuošalai ar automobiliai“, – pasakoja R. Saulytė.
Mobilioji programėlė

Prisidėti gali visi

STT pareigūnai atskleidžia sunkias, sistemines, didžiausią žalą valstybei darančias korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas: kyšininkavimą, prekybą poveikiu, papirkimą, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, tarnybos pareigų neatlikimą. STT tirtose bylose kasmet nuteisiama daugiau kaip 100 asmenų, tarp jų daugiausia politikų, viešajame ir privačiame sektoriuose vadovaujančias pareigas užimančių asmenų.

Norintys prisidėti prie sąžiningos Lietuvos kūrimo, tai gali padaryti vos per kelias minutes, pranešę apie galimą korupcijos atvejį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)