Diplomas Cum Laude (lot. – su pagyrimu) teikiamas daugelyje pasaulio universitetų studentams, kurie baigė studijas ypač aukštais balais. Būtent tokiems motyvuotiems jaunuoliams, visuomet siekiantiems žinoti daugiau, ir bus skirtos naujosios studijos. „Academia Cum Laude“, pirmiausiai, – tai dėstytojų ir studentų bendrystė. Ji sutelkia dėstytojus ir studentus, norinčius ir galinčius siekti daugiau nei standartinės studijų programos bei sistemos“, – paaiškino Vytauto Didžiojo universiteto rektorius, profesorius Juozas Augutis.

Naujoji sistema pasiūlys studijas, kurios sujungia prestižinių universitetų, Kembridžo ir Harvardo, studijų modelius. Esminis šios sistemos bruožas yra galimybė studentui pačiam pasirinkti, kaip studijuoti – plečiant arba gilinant savo žinias. Svarbu ir tai, kad kiekvienas į akademiją įstojęs studentas turės asmeninį tutorių, savo srities profesionalą.

Kaip ir Harvardo universitete „Academia Cum Laude“ leis studentui rinktis platų dalykų spektrą apimančias studijas, atitinkančias laisvųjų menų (lot. artes liberales) studijų sistemą, pagal kurią nuo atkūrimo (1989 m.) dirba ir VDU. Tuo tarpu iš Kembridžo universiteto pritaikytas tutorystės principas: galimybė gilinti konkrečios srities žinias dirbant su tutoriumi (kuratoriumi) – aukščiausio tarptautinio lygio mokslininku, tyrėju arba pripažintu menininku.

Atsižvelgta ir į tai, kad dažnas stojantysis nėra galutinai apsisprendęs dėl savo specialybės – akademija suteiks galimybę specializaciją rinktis vėlesniuose kursuose arba net ją keisti radikaliai.

Pavyzdžiui, filosofiją ir politinę kritiką studijuojantis studentas, norėdamas gilinti žinias šioje srityje, galės pasirinkti papildomų, šiai sričiai aktualių dalykų – graikų ar vokiečių kalbą, logiką, retoriką ar medijas. Iš kitos pusės, norėdamas plėsti savo žinių spektrą, studentas galės rinktis su pagrindine studijų programa nesusijusius dalykus – išbandyti įvairių sričių derinius, išmokti mąstyti tarpdalykiškai.

Pasak rektoriaus, viena didžiausių Lietuvos švietimo sistemos problemų yra ta, jog šalies studentai yra verčiami stoti į labai siauros specializacijos studijas. Tuo tarpu VDU remiasi artes liberales sistema, kuri pabrėžia, jog jauno žmogaus nevalia sprausti į rėmus – jam reikia duoti daugiau laiko tam, kad išsirinktų gyvenimo kelią. „Academia Cum Laude“ tęsia ir praplečia šią bendrauniversitetinio išsilavinimo tradiciją.

„Suteiksime galimybę studentui rinktis papildomą sritį, paraleliai gilinantis į savo pasirinktos pagrindinės specialybės mokslus. Gali būti, kad tik po kelerių studijų metų jaunuolis supras, jog savo gyvenimą norėtų sieti būtent su ta papildomai studijuota sritimi. Ir mūsų universitetas jam jau bus suteikęs bazinius pamatus. VDU turi didelės patirties šioje srityje, nes yra bene labiausiai Lietuvoje išvystęs ir ištobulinęs gretutinių, taip pat tarpdisciplinių studijų programas“, – akcentavo prof. Juozas Augutis. VDU studentams gretutinės studijos siūlomos nuo pat universiteto atkūrimo 1989 metais.

„Academia Cum Laude“ veiks kaip universitetas universitete – iš fakultetų į akademiją deleguoti aukščiausio lygio dėstytojai sukurs sąlygas konkursą laimėjusiems studentams susidaryti individualių studijų planą iš visų universitete esančių dalykų. Akademijoje studentai mokysis gretutinių studijų pagrindu, lygiagrečiai su pagrindine studijų programa. Tutorių jie galės rinktis iš visų universiteto fakultetų – nebūtinai iš to, kuriame studijuojama pagrindinė studijų programa.

Akademijos tutoriai – savo sričių ekspertai, pripažįstami ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje erdvėje – dirbs kartu su studentais. Jie bus ne tik dėstytojai, bet ir mokslinės veiklos vedliai, pagalbininkai, kurie konsultuos studentus, kartu su jais užsiims moksline, praktine veikla, dalinsis patirtimi ir padės jiems siekti savo tikslų. Tarp būsimų tutorių – filosofas Leonidas Donskis, istorikas Egidijus Aleksandravičius, fotografas Romualdas Požerskis, socialinio darbo profesorius, Jungtinių Tautų ekspertas Jonas Ruškus ir daug kitų.

„Esame vienas tarptautiškiausių universitetų Baltijos šalyse. Vien 2015 m. VDU dėstė apie 200 ekspertų iš užsienio, tarptautiniai studentai sudaro 10 proc. bendro studijuojančiųjų skaičiaus. VDU dirba ir aukščiausio lygio šalies profesionalai, tą pripažino ir tarptautiniai ekspertai“, – tutorių mokslinį potencialą pabrėžė VDU rektorius. Studijų ir mokslo stebėsenos bei analizės centro MOSTA tarptautiniame vertinime 2015 metais VDU mokslinis potencialas gavo aukščiausius balus Lietuvoje.

„Academia Cum Laude“ studijas VDU siūlo labiausiai motyvuotiems ir inovatyvių sprendimų ieškantiems studentams, kurie siekia aukšto lygio tarpdisciplininio išsilavinimo. Ši sistema kviečia anksti pradėti mąstyti plačiai, plėsti kūrybiškumo ribas ir savo galimybes darbo rinkoje.