Tačiau moksleivių, tiksliai žinančių, ko nori, visais laikais nebuvo dauguma. Kai supa toks informacijos perteklius, apsispręsti ypač sunku. Apsisprendimą, žinoma, lemia ir priėmimo į mokymo įstaigas taisyklės, kurias, deja, neretai padiktuoja prieš jūsų norą ir ne visuomet pačiu geriausiu laiku.

„Laikau matematiką, istoriją ir fiziką – kurią iš 837 Lietuvoje siūlomų studijų programų rinktis?“ – dažnai kyla klausimas „aname laido gale“. Kai apmastymų spektras toks platus, dažniausiai pasirenkamos madingiausios, nebūtinai garantuojančios sočią ateitį.

„Kaip elgiausi aš? Visi dalykai sekėsi labai panašiai, tad, galima sakyti, irgi bandžiau laimę „iš nuojautos“. Bet jei paklaustumėte, ar nors kartą gyvenime dėl to gailėjausi ir norėčiau atsukęs laiką ką nors pakeisti, ištarčiau tvirtą ne,“ – teigia Aleksandro Stulginskio universitete bakalauro ir magistro diplomus prieš keletą metų atsiėmęs Skomantas.

Skomantas Rukuiža su kolegomis

„Iškart po mokyklos atsiradau Aleksandro Stulginskio universitete (ASU). Bendraklasiai, sužinoję apie mano pasirinkimą, reagavo ganėtinai keistai, juk prieš 8 metus šis universitetas daugeliui asocijavosi tik su žemės ūkiui skirtomis specialybėmis ir mėšlinais ūkininko guminiais batais, pasenusia žemės ūkio technika, kurią remontuoti užtrukdavo ilgiau, nei su ja buvo dirbama.

Skomantas Rukuiža

„Moderniausia žemės ūkio technika prekiaujančioje įmonėje EWA parduodame kombainus, kainuojančius šimtus tūkstančių eurų. Jų per metus nuperkama daugiau nei 50. Taigi dabar į klasės susitikimus galiu važiuoti aukštai iškelta galva. Žinoma, juokauju, tik noriu pasakyti, kad mitai neretai prasilenkia su realybe. Reto teisininkų biuro sandoris siekia tokias sumas, kaip vienas mūsų parduodamas kombainas,“ – šypsosi Skomantas.

Skomantas Rukuiža

Į klausimą, kuo jo darbas susijęs su žemės ūkio verslo vadybos specialybe, Skomantas atsako nedvejodamas: „Studijuodamas žemės ūkio verslo vadybą, įgijau daug rinkodaros, pardavimų, vadybos žinių. Tai labai padeda dabartiniame mano darbe. Visuomet buvau komunikabilus ir judrus žmogus, taigi tai lėmė ir mano darbo pasirinkimą. Tiksliau, ne aš pasirinkau darbą, o darbas mane pasirinko, nes pasiūlymą dirbti gavau dar studijuodamas,“ – sako Skomantas.

Kokios išvados? – paklausiau.

„Įvertinkite visus už ir prieš. Nesivadovaukite minios nuomone ir kritiškai pažvelkite į sukurtus stereotipus. Gražiai skambančios ir tariamai madingos specialybės savaime negarantuos gerai apmokamų ir įdomių darbų. O juk mokytis turėtume būtent dėl to? Studijų pasirinkimas – ne tik ketveri metai jūsų gyvenime. Tai viso gyvenimo kryptis,“ – sako Skomantas, prieš 8 metus išmintingai pasirinkęs studijų programą.