Didžiausia Vakarų Lietuvoje – Klaipėdos valstybinė kolegija taip pat neapsiriboja vien būsimų specialistų parengimu darbo rinkai. Kolegija jau šešerius metus kryptingai dirba ir suaugusiųjų mokymo srityje. Kuriamos rinkos poreikių padiktuotos mokymo programos neformaliam ir tęstiniam suaugusiųjų mokymui.

Ši priedermė patikėta kolegijos padaliniui – Mokymo ir paslaugų centrui.

„Rinka diktuoja savo sąlygas, tad negalime viso savo dėmesio sukoncentruoti vien į pirmosios pakopos – bakalauro studijas. Privalome koja kojon žengti su pasaulinėmis tendencijomis. Tarptautinėje erdvėje laikomasi vieningos pozicijos – įgyvendinama mokymosi visą gyvenimą strategija. Jos principų laikosi ir mūsų kolegija“, – apie suaugusiųjų mokymą pasakojo Klaipėdos valstybinės kolegijos direktorė Gražina Markvaldienė.

Kolegijos pastangos įtraukti suaugusiuosius į neformalųjį ar tęstinį mokymąsi – akivaizdžios. Pernai Mokymo ir paslaugų centre kvalifikaciją įgijo ar patobulino bemaž 1300 asmenų. Šiemet tiek jų susirinko per pusmetį.

„Į mus dažniausiai kreipiasi asmenys, kurie čia įgytas žinias planuoja panaudoti darbe. Vienus darbdaviai atsiunčia, kiti patys susizgrimba, kad stokoja tam tikrų kompetencijų, treti planuoja keisti darbą, tad siekia įgyti naujų žinių, o kartais net visai kitą kvalifikaciją“, – tikino Mokymo ir paslaugų centro vadovė Asta Baužienė.

Suaugusiųjų pasirinkimas toliau mokytis ir neapsiriboti jaunystėje įgytu išsilavinimu tampriai siejasi su darbo rinkos poreikiais. Pasirenkami didesnį atlyginimą, poziciją darbe ar socialiniame gyvenime nulemiantys mokymai. Ypač paklausūs Mokymo ir paslaugų centre vedami kursai sveikatos priežiūros įstaigų atstovams: masažuotojams, slaugos, sveikos mitybos specialistams. Socialinių paslaugų teikėjams – socialiniams darbuotojams ir jų padėjėjams – siūlomos net kelios mokymosi programos. Auga susidomėjimas ir technologiniais bei techniniais mokymais: darbo sauga, energetika, IT technologijomis, statyba.

„Šiemet ypatingai daug sulaukėme ugdymo įstaigų atstovų. Į mokymus kvietėme vaikų darželių auklėtojų padėjėjas. Planavome seminarą kelioms dešimtims klausytojų, o sulaukėme pustrečio šimto. Seminarą kartojome net keturis kartus“, – apie susidomėjimą kvalifikacijos tobulinimu pasakojo A. Baužienė.

Gausiai į centro mokymus renkasi ir valstybės tarnautojai. Pernai jų sulaukta bemaž šimto – iš įvairių Vakarų Lietuvos savivaldybių.