Mokslininkas iš Didžiosios Britanijos kalbėjo apie 5 tendencijas, visiškai pakeisiančias mums pažįstamą pasaulį, apie socialinius, ekonominius ir technologinius pokyčius ateinančiu dešimtmečiu, apie tai, kaip prognozuoti ateities pokyčius patiems, gal net žiūrint fantastinius filmus?

Garsus futuristas savo pranešimu patvirtino daugelio nuogąstavimą, kad po 30 metų pasaulį bent iš dalies „valdys“ robotai, tačiau... kas nutiks, jeigu robotui baigsis „galiojimo laikas“? Ar iš tiesų drąsiai sėstum į lėktuvą, pilotuojamą ne piloto-žmogaus, o piloto-roboto? Ar patikėtum robotui valdyti milijonus kainuojančią savo techniką?

Dr. James Bellini į publikos klausimą atsakė labai paprastai: „Į pagalbą pasitelksime inžinierių.“

Ne veltui ir neatsitiktinai Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkai kartu su kitais Europos mokslininkais dalyvauja programoje „Horizontas 2020“, kuriai Europos Komisija yra skyrusi 80 mlrd. eurų. Programa skatina mokslininkus atlikti modernius mokslinius tyrimus, diegti inovacijas kuriant ir išbandant robotizuotus įrenginius. Programos tikslas labiau nei bet kada orientuotas į tai, kad mokslo laimėjimai virstų naujoviškais produktais ir paslaugomis, kurie teiktų verslo galimybių ir gerintų žmonių gyvenimą.

Vykdydami programos „Horizontas 2020“ tikslus, kurdami ir bandydami pažangesnius metodus ASU dėstytojai studentams pristato naujausius mokslo laimėjimus, susijusius su transportu, mechanikos ir kitokia sistemų inžinerija. Taip siekiama pritraukti ir jaunuosius mokslininkus, kurių kūrybingumui ir išmanumui ribų nėra, ypač kalbant apie robotizavimą.

Išvada viena – net ir intensyviausiame technologinės pažangos amžiuje neišsiversime be žmogaus, jo rankų darbo ir proto. Juk ne kas kitas, o būtent žmogus kol kas kuria robotus. Ir kažin ar tai pasikeis per artimiausią trisdešimtmetį.

Įdomu?

Pasidomėk ASU inžinerinėmis studijų programomis