Tiesa, situacija Lietuvoje sparčiai kinta, verta pastebėti, išskirtinai gerąja linkme: Vilniaus kolegija ne vienerius metus ruošia profesionalius muzikinio teatro artistus, Lietuvoje statoma vis daugiau kokybiškų miuziklų, kuriuose perimta geriausia užsienio kūrėjų patirtis. Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakultetas glaudžiai bendradarbiauja su Jaunimo miuziklo teatru, kurio iniciatyva šiemet Lietuvoje statomas tarptautinio garso miuziklas „Rent“.

Lietuvoje gana ilgai stigo muzikinio teatro specialybę įgijusių artistų. Šį trūkumą nesunku paaiškinti – mat šalyje tiesiog nebuvo tikslingai gilinamasi į miuziklo žanrą, nebuvo rengiami muzikinio teatro artistai, nors miuziklai buvo kuriami – toks poreikis egzistavo. Miuzikluose pasirodydavo dainuojantys aktoriai arba bent kiek geriau vadinantys dainininkai, tačiau tai nebuvo aukso viduriukas ir aukščiausios kokybės produktas.

Pasak Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro režisierės, choreografės Jūratės Sodytės-Bradauskienės, miuziklas yra sudėtinis žanras, kuriame atlikėjas privalo vienodai gerai šokti, dainuoti ir vaidinti. Tai nėra lengva – retas turi įgimtų gabumų visus tris dalykus atlikti puikiai, tačiau dirbant su profesionalais ir įdedant daug pastangų galima pasiekti puikių rezultatų.

Situacija Lietuvoje pradėjo keistis 2006 m., kai Vilniaus kolegijoje buvo pradėta vykdyti Pramoginio scenos meno studijų programa. Ilgainiui ji buvo sparčiai tobulinama bei performuota į Muzikinio teatro studijų programą, kuri gyvuoja iki šių dienų. Muzikinio teatro programa orientuota į profesionalių miuziklo artistų rengimą.

Muzikinis teatras

Greta Lietuvos vokalo, aktorystės ir šokio meno dėstytojų studentai turi galimybę patirties semtis iš pasaulinio garso režisierių, kompozitorių, profesorių. Vilniaus kolegijoje ne vienerius metus įvairius seminarus, muzikinio teatro atlikėjo meistriškumo kursus veda vokalo specialistas, kompozitorius ir muzikos prodiuseris Derek‘as Barnes‘as (Didžioji Britanija). Šiais metais Muzikinio teatro studijų programos studentai turėjo galimybę aktorystės paslapčių semtis iš režisieriaus ir muzikinio teatro profesoriaus Georg‘o Malvius‘o (Vengrija/ Švedija), kuris yra pastatęs net 70 miuziklų, 60 pjesių bei 20 operų. Verta pastebėti, kad visa jo kūryba vertinama labai aukštai.

Abu garsūs menininkai, Georg‘as Malvius‘as ir Derek‘as Barnes‘as, šiemet „diriguos” pirmąkart Lietuvoje statomo ir pasaulyje pripažinto miuziklo „Rent“ kūrimui. „Rent“ – G. Puccini operos „La Boheme“ įkvėptas, Pulitzerio premiją, 4 „Tony“, 6 „Drama desk“ ir 2 „World theatre“ apdovanojimus laimėjęs roko miuziklas, į muzikinį teatrą įnešęs daug kontraversiškų, anksčiau nutylėtų bei nejaukių temų.

Jos net ir praėjus beveik dvidešimčiai metų vis dar aktualios – tai lygios vyrų ir moterų galimybės, žmogaus teisės, tolerancija, skurdas, homoseksualų ir transeksualų noras būti pripažintiems. Gebėjimą nusivylimų kupiname gyvenime džiaugtis kūryba ir atrasti tikrąją meilę vaizduojantis miuziklas statytas net 48 pasaulio šalyse, 24 kalbomis ir patenka į 10 populiariausių miuziklų sąrašą.

Atranka į miuziklą „Rent“ buvo griežta ir gana sudėtinga, todėl patekti į „išrinktųjų“ gretas Lietuvos atlikėjams nebuvo lengva užduotis. Vos per kelias minutes teko atskleisti tai, ko mokytasi, kas tobulinta ne vienerius metus. Galima pasidžiaugti, jog ne vieną pagrindinį vaidmenį tarptautinio garso miuzikle kurs Vilniaus kolegijos Muzikinio teatro studijų programos absolventai: Vaidotas Baumila, Kristina Radžiukynaitė, Justinas Lapatinskas, Laura Rakauskaitė, Šarūnas Navickas.

Negana to, net 11 iš 14 ansamblio atlikėjų bus Muzikinio teatro studijų programos studentai bei absolventai. Galimybė stovėti vienoje prestižiškiausių scenų šalia jau garsių atlikėjų/aktorių yra milžiniška motyvacija ir neįkainojama patirtis jaunajai miuziklo artistų kartai.

Pasak Jūratės Sodytės-Bradauskienės, tokia galimybė yra neabejotinai didelis postūmis judėti į priekį. Dirbti su pasaulinio lygio kūrybine komanda – didelė paspirtis ne tik studentui, bet ir visam miuziklo žanrui. „Judant į priekį tokiais tempais Lietuva galės pasidžiaugti aukštos klasės profesionalais, kurie galės būti konkurencingi ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Galbūt šie žmonės inspiruos režisierius, dramaturgus kurti lietuvišką miuziklą“, – mintimis dalijosi Jūratė Sodytė-Bradauskienė.

Nors miuziklas susiduria su daugybe sunkumų, daugėja jaunų žmonių, kurie nepabūgsta šio mažai pažinto, tris talentus vienijančio žanro. Gausėjant profesionalių muzikinio teatro aktorių gretoms daugėja statomų garsių, pripažintų miuziklų. Miuziklas „Rent“ Lietuvoje bus rodomas nuo šių metų rugsėjo pradžios Nacionaliniame dramos teatre Vilniuje, Valstybiniame dramos teatre Kaune. Trupė su pasirodymu taip pat planuoja aplankyti ir kitus miestus bei gastroliuoti užsienyje.