Medicininė chemija yra dviejų lyderiaujančių Lietuvos aukštųjų mokyklų – KTU ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) – sukurta nauja magistrantūros studijų programa. Tai – tarpdisciplininė studijų ir mokslinių tyrimų sritis, sutelkianti chemiją, biologiją, farmaciją ir kitas mokslo šakas medikamentų kūrimui bei vystymui.

„Nors medicininės chemijos šaknys gali būti datuojamos šimtmečiais, tačiau tokio tipo studijų programos išsivysčiusių šalių universitetuose atsirado maždaug prieš 20 metų. Šią kryptį galima vadinti ateities specialybe – atsiranda vis naujos ligos, kurių gydymui mokslininkai turi kurti naujus vaistus, arba tobulinti jau žinomus vaistus, pavyzdžiui, antibiotikus, kurie tampa nebeefektyvūs“, – teigė E. Arbačiauskienė.

Kurdami Medicininės chemijos studijų programą KTU ir LSMU dėstytojai bendradarbiavo su Inovatyvios farmacijos pramonės asociacija, kuri vienija didžiausias šalies farmacijos kompanijas, kuriančias naujus, patentinius vaistus bei propaguojančias etinius veiklos principus. Taip pat su vaistų gamintojais, tokiais, kaip UAB „Valentis”, UAB „Aconitum”, UAB „Medicata Filia”, UAB „Santonika”.

KTU chemikai

Nuo rudens startuosiančios studijų programos vadovė E. Arbačiauskienė džiaugiasi, jog Medicininės chemijos magistrantūros studijas baigę studentai gaus jungtinį diplomą ir jo priedėlį, pasirašytą abiejų universitetų. Paprašyta plačiau papasakoti apie šios krypties studijas, lektorė mielai pasidalino mintimis apie programos ypatumus, ateities perspektyvas bei absolventų įsidarbinimo galimybes.

– Kodėl atsirado poreikis kurti Medicininės chemijos studijų programą? Kuo išskirtinė?

– Medicininės chemijos magistrantūros programa yra jungtinė – vykdoma suvienijus dviejų universitetų pajėgas. KTU Cheminės technologijos fakulteto dėstytojai ir tyrėjai yra stiprūs organinių junginių chemijos, sintezės, išskyrimo bei identifikavimo srityse, o LSMU mokslininkai yra kompetentingi junginių biologinių, biofarmacinių savybių tyrimuose ir kitose srityse. Todėl tik jungtinė programa gali užtikrinti pilną studijų rezultatų išpildymą.

Studijų tikslas – parengti kvalifikuotus, motyvuotus ir kūrybingus specialistus, turinčius gilių medicininės chemijos žinių bei tyrimų įgūdžių ir gebančius formuluoti bei spręsti medicininės chemijos mokslo ir farmacijos pramonės problemas. Šioje studijų programoje bus ugdomi studentai, siekiantys dirbti aukštųjų technologijų mokslo ir pramonės įmonėse, kuriančiose, gaminančiose ar tiekiančiose farmacinius preparatus.

Medicininės chemijos studijų programa yra daugelyje pasaulio universitetų, ypatingai, JAV ir Skandinavijos šalyse, tačiau Lietuvoje tai visiškai naujo pobūdžio sritis.

Medicininė chemija

– Kokios perspektyvos lauks pasirinkusiųjų šią studijų programą?

– Magistro studijas baigę specialistai gebės kūrybiškai ir kritiškai mąstyti, turės žinių ir gebėjimų, reikalingų dirbti aukštųjų technologijų farmacijos įmonėse ir tyrimų centruose, mokės savo žinias ir įgūdžius taikyti kryptingos vaistinių medžiagų paieškos, vaistų kūrimo, gamybos, kokybės kontrolės ir platinimo srityse. Tokie specialistai bus laukiami chemijos, farmacijos, farmacinių biotechnologijų pramonės įmonėse arba galės pradėti savo individualią veiklą.

Lietuvoje farmacijos ir farmacinių biotechnologijų pramonė plečiasi, užsienio kapitalo vaistų gamybos įmonės čia steigia savo filialus, todėl ir specialistų poreikis vis auga. Tai, remiantis Sodros duomenimis, parodo 2015-2016 m. darbuotojų skaičiaus augimas Lietuvos farmacijos sektoriaus įmonėse.

Darbo užmokestis šioje srityje – darbdavio ir darbuotojo derybų klausimas. Pavyzdžiui, Lietuvoje, 2015 m. duomenimis, vaistų ir farmacijos srities specialistai vidutiniškai uždirbo po daugiau nei 1000 eurų per mėnesį.

– Ar ateityje šios srities specialistų poreikis nesumažės?

– Nors medicininės chemijos šaknys gali būti datuojamos šimtmečiais, tačiau tokio tipo studijų programos išsivysčiusių šalių universitetuose atsirado maždaug prieš 20 metų. Šią kryptį galima vadinti ateities specialybe – atsiranda vis naujos ligos, kurių gydymui mokslininkai turi kurti naujus vaistus, arba tobulinti jau žinomus vaistus, pavyzdžiui, antibiotikus, kurie tampa nebeefektyvūs.

Medicininė chemija

– Studentai galės pasirinkti vieną iš dviejų Medicininės chemijos studijų krypčių. Kokios jos?

– Stojant mokytis į Medicininės chemijos programą bus galima pasirinkti vieną iš dviejų – Sintetinės medicininės arba Biomedicininės chemijos – krypčių.

Pasirinkę Sintetinės medicininės chemijos kryptį, studentai įgys teorinių žinių ir praktinių įgūdžių biologiškai aktyvių junginių sintezės, gryninimo ir identifikavimo srityse.

Biomedicininės chemijos kryptyje studentai labiau gilinsis į biologinius medžiagų tyrimus, sąveikos su biologinėmis sistemomis procesus, tirs faktorius, lemiančius vaistinių medžiagų kitimus organizme.