Prieš „GIFTed.comm“ talentų ugdymo programos įkūrimą, Universiteto dėstytojai atskirai dirbdavo su gabiais studentais, jiems buvo sudaromos sąlygos įvairių mokslinių tyrimų atlikimui, prieiga prie laboratorijų. Aukščiausiais balais įstojusieji ir geriausiais mokslo rezultatais galintys pasigirti studentai galėjo mokytis sustiprintų modulių, bet iki šiol vieningos talentų ugdymo platformos KTU nebuvo“, – sakė Studentų reikalų direktorius Martynas Ubartas.

Tokio formato programos ir tam tikro talentų inkubatoriaus, kaip rudenį Universitete startuosianti „GIFTed.comm“, kitose Lietuvos aukštosiose mokyklose iki šiol nėra buvę: „Esame pradininkai. KTU užsienio partneriai žiūri į mus, kaip į pavyzdį.“

„Verslo inkubatoriai remia pradedančiuosius verslininkus. „GIFTed.comm“ taip pat yra savotiškas talentų inkubatorius, skatinantis ir remiantis ateities mokslo šviesuolius ir verslo lyderius, – sakė M. Ubartas. – Studentams su aukštais akademiniais rezultatais, kurie turi noro, motyvacijos ir tam tikrų kompetencijų, bus suteikta visa reikalinga pagalba, sąlygos, infrastruktūra, siekiant išnaudoti jų turimas žinias bei gebėjimus.“

Į „GIFTed.comm“ talentų ugdymo programą studentai bus atrenkami konkurso būdu, kuris vyks pirmo ir antro semestro pradžioje.

Atpažins, ugdys, nukreips

„Naujai pristatoma „GIFTed.comm“ programa nėra vien tik galimybė studentui mokytis „stipriau“ – tai ir talentų atpažinimo, ir ugdymo, ir nukreipimo reikiama linkme, sistema“, – paaiškino M. Ubartas.

Be galimybės save realizuoti studijų, mokslinėje ir verslo srityse, bus ugdomos ir studentų asmeninės savybės. M. Ubartas įsitikinęs, kad pasitikėjimas savimi, komunikaciniai įgūdžiai yra labai svarbūs jauniesiems tyrėjams ir išradimų kūrėjams, norintiems savo atradimus sėkmingai vystyti Lietuvos ar pasaulio rinkoje.

„Talentas užauga ne tik „kaldamas“ paskaitų medžiagą, užsidarius kambaryje ar bibliotekoje, bet ir būdamas visuomeniškai aktyvus, gebėdamas pažinti pasaulį, mokėdamas dirbti komandoje“, – pabrėžė pašnekovas.

Pagal atliktus tyrimus, KTU absolventai yra geriausiai vertinami Lietuvos darbdavių, bet ir žinoma ir mažiau maloni tiesa, kad Universiteto alumnų gebėjimai pristatyti save yra vieni prasčiausių. Taigi, „GIFTed.comm“ bendruomenėje bus ugdomos ne tik stipriausios studentų savybės ir gebėjimai, bet ir silpniausios, reikalaujančios dėmesio ir tobulinimo.

Kvies priimti iššūkį

„GIFTed.comm“ talentų akademijos dalyvis studijuos pagal sudarytą individualų verslo arba mokslo krypties planą, kuriame turės galimybę pasirinkti „Iššūkio“ (angl. Challenge) paketo veiklas, tiesiogiai bendradarbiauti su tyrimų arba karjeros mentoriais mokslinėse ir entreprenerystės veiklose, dalyvauti konferencijose, rengti projektus, atlikti mokslinius ir kitus tyrimus.

Programos mentoriai kiekvienam jaunajam talentui padės atpažinti ir maksimaliai išnaudoti geriausias turimas savybes ir išugdyti trūkstamus įgūdžius, mokslo ir verslumo kompetencijas.

Minėtus iššūkius studentai galės rinktis nuo pirmo kurso antrojo semestro. Iš studentų, norinčių priimti „Iššūkį“ Universiteto atrankos komisija išrinks ne daugiau kaip 25 studentus, iš kurių 20-iai, įstojusių aukščiausiais balais bus skiriama 300 eurų talento stipendija. Atskiromis „GIFTed.comm“ programos dalimis galės naudotis visi KTU studentai.

Tuo tarpu pirmakursiai, prisijungę prie „GIFTed.comm“, ir visus brandos egzaminus išlaikę 100 balų įvertinimais, pirmąjį semestrą gaus 150 eurų talento stipendijas.

„Pastebėjome, kad studentų talentai gali atsiskleisti ir vėlesniuose kursuose, todėl prie talentų ugdymo bendruomenės „Gifted.comm“ kviečiame prisijungti bet kuriuo studijų metu“, – apie lanksčias talentų ugdymo programos priėmimo sąlygas kalbėjo M. Ubartas.

Absolventams – specialus diplomas

„GIFTed.comm“ absolventai po 4 metų, kartu su studijų baigimą patvirtinančiu KTU diplomu, gaus ir atskirą programos diplomą.

Studentams, nerimaujantiems dėl galimai padidėjusio krūvio, M. Ubartas atsako: „„GIFTed.comm“ veikla nėra vien tik papildomas darbas – tai taip pat yra ir bendrojo ugdymo dalis, kuri ne tik neužims papildomo laiko, bet ir padės racionaliai išnaudoti studijoms skirtą laiką tikslingiau.“

M. Ubartas patikina, kad vienas iš „GIFTed.comm“ tikslų – išmokyti studentą per darbo dieną pasiekti maksimalų rezultatą ir planuoti savo laiką taip, kad jo užtektų ir studijoms, ir poilsiui, ir pomėgiams.

Šiais metais „GIFTed.comm“ talentų ugdymo programa orientuota į KTU bakalauro studentus, tačiau nuo kitų metų įsijungs ir Universiteto magistrantai.