„Gyvename globaliame pasaulyje, todėl rinkos, jų poreikiai ir iššūkiai yra globalūs. Pirmiausia galvojame ne apie tai, ką mes galime pasiūlyti pasauliui, o apie tai, ko pasauliui reikia šiandien, rytoj ir po penkiasdešimties metų. Kaip mes tuos poreikius galėtume kokybiškai patenkinti, nes žmonės nori gyventi patogiau, valgyti kokybiškesnį, pilnavertiškesnį maistą. Žmonės galvoja apie išteklių tausojimą, tiksliau sakant, naudojimą tiek, kiek reikia, ir nei lašo daugiau. Tai išmaniųjų technologijų, inovacijų sritis, į kurią ir mes aktyviai neriame“, – kalbėjo antrajai kadencijai neseniai išrinktas ASU rektorius, profesorius Antanas Maziliauskas.

Kita vertus, mes rengiame tokius specialistus, kurių poreikis niekada nebus patenkintas, nes dirbame augančiose rinkose. Kalbu apie pasaulyje didėjantį maisto poreikį ir iššūkį tausoti pasaulio gamtos išteklius, kuriuos grėsmingai veikia klimato kaitos grėsmės. Be to, nuolat tobulėdami tapome modernūs ir patrauklūs – infrastruktūra ir požiūriu.

ASU rektorius A. Maziliauskas

Neformali ASU misija ir tėviškas rūpestis studentu

Pasak rektoriaus, žemės ūkis Lietuvoje visada buvo ir bus labai svarbi šalies ūkio šaka. Jos plėtrai šalyje yra pačios palankiausios gamtinės sąlygos, tradicijos, sukaupta didelė patirtis. Kalbėti apie konkurencingą ir inovatyvią žemės ūkio sritį, neturint aukštos kvalifikacijos šios srities specialistų, neįmanoma, nes šiuo metu – tai vienas iš dinamiškiausių, sparčiai modernizuojamų sektorių.

Svarbu stebėti globaliose rinkose vykstančius procesus, nes jie lemia tiek gaminių kainas, tiek gamybos kryptį ir padeda tiksliau išsiaiškinti rinkos poreikius. Atsižvelgiant į pasaulyje vykstančius procesus savo veiklos strategiją formuoja ir ASU.

Neformali ASU misija – ne perduoti jauniems žmonėms statiškas žinias, o išugdyti gebėjimus kurti tai, ko reikės rinkai jau artimiausiais metais. Studentai čia turi visas įmanomas priemones, kokių tik gali prireikti kokybiškoms studijoms ir įdomiam bei patogiam laisvalaikiui, bet pirmiausia ASU savo studentams siūlo kokybiškas ir perspektyvias karjeros prasme studijas.

Be kokybiškų studijų sąlygų, mes puoselėjame kiekvieną pas mus besimokantį jauną žmogų ir kartu augame patys. Mes ne dirbtinai, bet nuoširdžiai mylime šiuos jaunus žmones, tėviškai juos globojame ir pedagogiškai dirbame.

Ambicingas projektas klimato kaitos problemoms spręsti

Žmonių aprūpinimas maisto produktais, racionalus gamtinių išteklių naudojimas klimato kaitos kontekste, gyvenamoji aplinka ir gerovė yra svarbiausios Universiteto veiklos sritys, jų reikšmė nuolat didėja ir visame pasaulyje.

Kiekviena šių sričių išsiskiria savitais ypatumais, tačiau bene daugiausia dėmesio pastaruoju metu skiriama klimato kaitos problemoms. Jos verčia net galingiausių pasaulio šalių lyderius ieškoti susitarimų, skiriamos milžiniškos investicijos aplinką ir išteklius tausojančioms technologijoms plėtoti.

Su šia sritimi susijęs ambicingas ASU projektas – per penkerius metus įkurti Europos klimato kaitos poveikio švelninimo žemės ūkyje demonstracinį centrą.

„Nusprendėme sukurti praktinį demonstravimo centrą su 7 demonstraciniais objektais Universiteto eksperimentiniame ūkyje, nuotoliniu būdu bendradarbiaujančiais kitų partnerių Lietuvoje (LAMMC, LŽŪKT) bei užsienyje objektais, kuris būtų skirtas ir profesionalams, ir vaikams“, – aiškino profesorius A. Maziliauskas. Visi norintieji galėtų išvysti, kaip vyksta klimato kaitos procesai ir kokios yra priemonės, galinčios mažinti poveikį, kaip jas diegti.

Šiuo metu nei Lietuvoje, nei Europoje nėra demonstracinio centro, kuriame patraukliomis priemonėmis būtų rodomi klimato kaitos procesai ir būdai poveikiui švelninti.

Universiteto siūlomas steigti Klimato kaitos poveikio švelninimo demonstracinio centro funkcijos būtų informuoti apie klimato kaitą ir jos poveikį ekosistemoms ir šviesti visuomenę.

Mūsų siekis – lyderystė savo srityje ir tarptautinis susijungimas

ASU rektoriaus A. Maziliausko nuomone, šalies aukštojo mokslo įstaigos pernelyg daug dėmesio skyrė tarpusavio konkuravimui šalies viduje, tačiau daug svarbiau būti konkurencingam išorėje. Universiteto vadovybės prioritetas yra stiprinti mokslinių tyrimų pritraukimą, parengti Lietuvai ir užsienio šalims reikalingus specialistus. Pajamos iš mokslinių tyrimų turėtų būti didesnės negu iš studijų – taip yra geriausiuose pasaulio universitetuose.

„Esame specializuotas universitetas ir savo veiksmus dėliojame taip, kad konsoliduotume išteklius ir būtume konkurencingi tarptautiniu lygmeniu būtent savo srityse“, – kalbėjo A. Maziliauskas.

Kartu su partneriais Latvijoje, Estijoje ir Šiaurės šalyse svarstoma galimybė kurti naują juridinį darinį, kuris padėtų universitetams imtis globalių projektų ir pritraukti tarptautinių programų lėšas. Paminėsiu, kad vien Vystomojo bendradarbiavimo projektų metinis biudžetas pasaulyje yra įspūdingas – siekia 140 mlrd. JAV dolerių per metus.

Kitas visiems Lietuvos universitetams svarbus uždavinys – mokslinio potencialo auginimas ir didesnio mokslinių projektų skaičiaus pritraukimas.

Nuolatinė partnerystė su verslu

Per 7 pastaruosius metus ASU kartu su „Nemuno slėnio” programos partneriais pasinaudojo ES struktūrinių fondų lėšomis ir atnaujino mokslo bei studijų infrastruktūrą. Akademinėms reikmėms skirti pastatai, šiuolaikiškos laboratorijos nenusileidžia geriausiems pasaulio šalių pavyzdžiams, mokslinei veiklai sudarytos puikios sąlygos. Kitas etapas – visa tai paversti didžiausia galima nauda verslui, kartu – Lietuvai ir žmonėms.

„Norint padidinti investicijas moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai, reikia glaudesnio nuolatinio bendradarbiavimo. Nuolatinė partnerystė turėtų pavirsti užsakymais. Šie procesai vyksta, verslas tampa inovatyvesnis, tačiau proveržiui reikia daugiau laiko“, – įsitikinęs profesorius A. Maziliauskas.

Žvilgsnis krypsta į Kiniją

Šiuo metu Universitete studijuoja apie 150 studentų iš 14 pasaulio šalių (Prancūzija, Vokietija, Turkija, Italija, Ispanija, Suomija, Nigerija, Kongas, Indija, Nepalas, Uzbekija, Kinija, Kazachstanas, Portugalija), tačiau „mūsų siekis, kad per penkerius metus mūsų Universitetas taptų prestižiniu Lietuvos ir pasaulio universitetu,“ – pristatydamas penkerių metų viziją sakė A. Maziliauskas.

Jau keletą metų ASU brandinamas planas plačiau atverti duris į Kinijos rinką, kur yra didelis potencialas, jau duoda „vaisių” – balandžio pabaigoje į ASU atvyko pirmieji studentai iš Kinijos.

Mengyu Zhu iš Kinijos miesto Hubei ASU pasirinko Kaimo plėtros administravimo magistro studijas

„Be ambicingų planų ir vis platėjančių tarptautinių ryšių, džiaugiamės turima infrastruktūra, akademiniu miesteliu, įsikūrusiu išskirtinėje vietovėje, pavasarine žaluma ir žiedais. Siekiame, kad žmonėms čia būtų jauku gyventi, dirbti ir studijuoti“, – kalbėjo A. Maziliauskas.

Neseniai pradėti atnaujinti studentų bendrabučiai, darbus planuojama baigti per penkerius metus. Numatyta iš esmės atnaujinti sporto aikštyną ir stadioną. Turima infrastruktūra jau dabar suteikia galimybę Universitetui išnaudoti erdves parodoms ir kitiems renginiams.