Tampa riteriais ir mokosi valdyti kardą

Daugelis studentų nuo mokslų įtampos atsipalaiduoja rinkdamiesi aktyvią fizinę veiklą – tiesa, čia siūloma veikla tikrai neapsiriboja užklasinės veiklos klasika tapusiais krepšiniu ir futbolu. Kauno technologijos universiteto Studentų reikalų direktorius Martynas Ubartas tikina, jog šiame universitete iš siūlomų profesionalaus sporto užsiėmimų net sunku pasirinkti. Universitetas gali pasigirti virš 20 profesionalaus sporto rinktinių, tarp kurių yra kriketas ir net moterų boksas.

Laisvalaikio sporto užsiėmimų spektras taip pat ne mažiau platus: studentams siūloma joga, kalanetika, gimnastika, dviračių sportas bei savigynos, bušido užsiėmimai, fitnesas, tenisas.
Vienas iš originaliausių pasiūlymų aktyviam laisvalaikiui praleisti – Husaro kardo menas.

„Husarais buvo vadinami vieni stipriausių Abiejų Tautų Respublikos karių. Kaip Japonijoje samurajai turi kataną, taip Lietuvoje husarai turėjo vardinį kalaviją, kurio meno šiandien gali mokytis ir studentai. Universitete taip pat yra viduramžių šokių kolektyvas, riterių sportas“, – apie keliavimo laiku įspūdį keliančias užklasines veiklas pasakoja direktorius.

Apie lyderystę kalba susivienijusios moterys

Besidomintiems menais veiklos taip pat netrūksta – fotografuojantiems, tapantiems ir kuriantiems taip pat skiriamos atitinkamos erdvės. M. Ubartas tikina, jog dar didesnę studentiško laisvalaikio dalį nei sportas ar menas apima daugiau nei 25 studentų organizacijų, o kiekviena iš jų savitai skatina studentų aktyvumą ir saviraišką.

KTU choras "Jaunystė"

Viena iš naujausių organizacijų yra „Women Leadership Network“, vienijanti aktyvias moteris ir jų idėjas. „Taip pat turime žygeivių klubą „Ąžuolas“ – šią organizaciją vadinu pačia romantiškiausia. Ir vasaros, ir žiemos metu rengiami įvairūs žygiai su palapinėmis ir dviračiais, į kalnus, į uolas, į urvus. Kelionių mėgėjai turi galimybę ir visas sąlygas su šia organizacija pamatyti ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio gražiausias vietas“, – džiaugiasi M. Ubartas.

Vienas iš įdomesnių universiteto siūlomų būrelių yra astronomų klubas „Arcturus“. Jame studentai ne tik stebi žvaigždes per galingus teleskopus, bet ir atlieka įvairius tyrinėjimus, kas ir kaip vyksta pasaulyje. Klubas suburia ne tik didelį skaičių studentų, bet pritraukia ir nemažai pačių dėstytojų.

Turbūt sunku įsivaizduoti universitetą, kuris neturėtų debatų klubo. KTU taip pat siūlo išmokti apginti savo nuomonę ir ją deramai išreikšti bet kokioje situacijoje apsilankant debatų klube. Klubo veikla įvairi – studentai dalyvauja tarptautiniuose konkursuose, keliauja į Baltijos šalis, Vokietiją, netrukus klubas ketina dalyvauti ir debatų sostine vadinamame Kembridže vyksiančiame konkurse.

Studentams suteikiama galimybė organizacijas kurti ir patiems – susidarius kritinei bendraminčių grupei, universitetas finansuoja idėjas ir padeda jas vystyti, skiria tam tinkamas erdves ir priemones.

Pirmos atviros dirbtuvės Lietuvoje

Vilniaus Gedimino technikos universiteto studijų prorektorius Romualdas Kliukas teigia, jog universitetas siekia savo studentams suteikti ne tik aukščiausio lygio išsilavinimą, bet ir ugdyti įvairiapusiškas, kūrybingas asmenybes, tad skiriamas didelis dėmesys popamokinei studentų veiklai.

„Praėjusiais metais atidarėme unikalią erdvę visoje Lietuvoje „LinkMenų fabriką“ – terpę visiems, kurie nori kurti, brandinti ir įgyvendinti savo idėjas. Fabrikas siekia ugdyti studentų kūrybiškumą ir praktinius gebėjimus, kviesdamas juos į pirmas tokias atviras dirbtuves Lietuvoje“, – pasakoja prorektorius.

VGTU 60-mečio šventė

„LinkMenų fabrike“ veikia mechanikos, medžio, metalo apdirbimo, dažymo, 3D spaudos, elektronikos, transporto techninės kūrybos erdves, reklamos, foto/video bei audio įrašų studijos. Čia įrengtos komandinio darbo, kūrybinio įkvėpimo erdvės, poilsio zonos, įdiegtos moderniausios šiuolaikinės technologijos, kurios leidžia komandoje dirbantiems skirtingų sričių kūrėjams užauginti tarpdiscipliniškas idėjas iki realių produktų ir paslaugų. Aktyvus centro bendradarbiavimas su verslo įmonėmis suteikia galimybę geriausiems sumanymams peržengti centro slenkstį ir tapti rinkos produktais.

Studentų projektai lengvina kitų gyvenimus

„Galime pasigirti ir jau realiai įgyvendintais arba šiuo metu kuriamais studentų projektais. Tai projektas „Studentų formulė“, 3D printeris, garso/video instaliacijos, elektrinis paspirtukas, elektromobilis, blynų kepimas su įvairiais atvaizdais, taikant CNC (angl. computer numerical control) principus, hidroponinė augalų auginimo sistema, realioms įmonėms kuriama reklama“, – vardina R. Kliukas.

Prorektorius tikina, kad inovatyvias idėjas studentai gali išbandyti ir įgyventi VGTU Mechanikos fakultete esančiame Techninės kūrybos ir inovacijų centre. „Kūrybingi ir aktyvūs studentai ar jų grupės gali pretenduoti į VGTU Tarybos skiriamą finansinę paramą inovatyvių įdėjų įgyvendinimui. Tokią paramą gavusi Mechanikos fakulteto studentė sukūrė analogų Lietuvoje neturinčią technologiją, leidžiančią ortopedinius įdėklus bei įtvarus spausdinti 3D spausdintuvu“, – teigia R. Kliukas.

Ši inovatyvi idėja skirta palengvinti su ortopedinėmis problemomis susidūrusių žmonių gyvenimą. Pasak prorektoriaus, užsiiminėjantys laivų ir lėktuvų modeliuotojai skina laurus įvairiose varžybose – kai kuriose modelių klasėse kiekvienais metais laimi aukštas vietas ne tik Lietuvos čempionatuose, bet ir tarptautinėse varžybose.

VGTU 60-mečio šventė

Taip pat R. Kliukas sako, jog universitetas didžiuojasi aukštą meistriškumo lygį pasiekusiu akademiniu choru „Gabija“, koncertuojančiu ne tik Lietuvos, bet ir Europos scenose; teatro studija „Palėpė“, kasmet į pasaulį paleidžiančia bent vieną naują spektaklį ir jį pristatančia Lietuvos bei užsienio publikai; garsiuoju tautinių šokių ansambliu „Vingis“; kasmet laurus Lietuvos pučiamųjų instrumentų čempionatuose skinančiu VGTU orkestru; nuotykių žadančiu turistų klubu „Turistas“; futbolo, irklavimo, krepšinio, stalo teniso, tinklinio, savigynos, dziudo imtynių ir kitokių užsiėmimų siūlančiu sporto ir turizmo klubu „Inžinerija“; fotoklubu „Fotyvas“, bendraminčius vienijančiu Architektūros studentų klubu (ASK); taip pat Lietuvos antrąją religiją kultyvuojančiu VGTU krepšinio gerbėjų klubu.

Kovoja su nesąžiningumu ir diskriminacija

VU ryšių su visuomene specialistas Ervinas Spūdys teigia, jog didžiausia šalyje universitetinė studentų savivalda ir Vilniaus universitete veikianti organizacija yra Vilniaus universiteto Studentų atstovybė (VU SA), dalyvaujanti šalies švietimo politikos formavime, aktualių studentams klausimų svarstyme ir priėmime, kurianti palankiausias sąlygas studentų savarankiškumui.

Po savo sparnu VU SA glaudžia itin didelį būrį programų, į kurias studentai kviečiami įsitraukti. Pasak specialisto, programa „Sąžiningai“ siekia skatinti studentų akademinį sąžiningumą organizuojant diskusijas, informacines kampanijas, atliekant tyrimus, apžvalgas. Dėstytojai ir studentai gali kreiptis į VU SA ir užregistruoti atsiskaitymus, kuriuose dalyvautų VU SA studentai–stebėtojai.

Vilniaus universitetas

E. Spūdys gali pasidžiaugti ir programos „Be etikečių“ vykdoma veikla – programa siekia skatinti toleranciją ir lygybę tarp universiteto bendruomenės narių, kovoti su įvairių formų diskriminacijos netolerancijos apraiškomis (homofobija, ksenofobija, rasizmu ir pan.), organizuoja gyvąsias bibliotekas, kino filmų peržiūras ir kt.

Specialistas pabrėžia, kad universitete veikia ir kuratorių programa, kuri padeda pirmaisiais studijų metais naujiems studentams įsilieti į bendruomenę ir tapti pilnaverčiais, savimi pasitikinčiais studentais. Keleto studentų įkurtas kendo klubas populiarina šį kovos meną, o žygeivių klubas organizuoja smagius žygius gamtoje ir įvairias orientacines varžybas.

VU veikia gausybė meno kolektyvų – studentai turi galimybę prisijungti prie kamerinio orkestro, vieno seniausių folkloro ansamblių „Ratilio“, visų epochų kūrinius atliekančio merginų choro „Virgo“, mišrių chorų „Gaudeamus“ ir „Pro musica“ ar dramos trupės „Minimum“. Visi šie kolektyvai dažnai pasirodo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Kolektyvai sulaukia simpatijų ir už Lietuvos ribų

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kultūros centro vadovė Monika Miliūtė studentams gali pasiūlyti prisijungti prie jau ilgą laiką gyvuojančių meno kolektyvų bei naujai kuriamų veiklų. „Norintiems šokti, dainuoti ar groti bei puoselėti tautinį meną siūlome prisijungti prie tautinių šokių ir muzikos ansamblio „Ave vita" arba tautinių šokių kolektyvo „Džigūnas". Šie kolektyvai pasižymi begaline energija, kūrybiškumu. Kolektyvai nuolat dalyvauja įvairiuose šalies ir užsienio šventėse“, – teigia M. Miliūtė.

Choras "Ave vita"

Pasak vadovės, LSMU tautinių šokiu ansambliui „Ave vita" šie metai buvo ypač aktyvūs. „Sudalyvavę TV3 projekte „Kadagys", kurio metu buvo puikiai įvertintas, ansamblis neseniai grįžo iš tolimos kelionės po Ameriką, kur sudalyvavo pasaulio lietuvių šokių šventėje bei nuvežė koncertinę programą, Ročesterio, Klyvlendo ir Čikagos lietuvių bendruomenėms.

„Muzika nepaprastai svarbi jaunam, žengiančiam į savo gyvenimą žmogui, asmenybei. Visada ir ypač dabar. Neįtikėtina vienybė, trykštanti jėga, jaunystės veržlumas – tuo pasireiškia bręstanti akademinė visuomenė. Tokiais žodžiais akademinį chorą „Neris" apibūdina meno vadovas Tomas Lapinskas, kviesdamas būsimus studentus prisijungti prie choristų“, – pasakoja M. Miliūtė.

Be šių tradicinių veiklų, Kultūros centras atsižvelgdamas į studentų poreikius nuolat kuria naujas veiklas. „Šiuo metu studentai gali prisijungti į jau antrus metus vykstančias nemokamas pramoginių šokių pamokas, bei išbandyti jėgas pop grupės gretose. Ateinančiais metais, centras kvies tiek studentus tiek dėstytojus įsitikinti, kad menas ir sveikata yra neatskiriami“, – tikina M. Miliūtė.

Aktyviai dalyvauja politiniame gyvenime

Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenės nariai – studentai, dėstytojai, darbuotojai – taip pat turi galimybę dalyvauti pačiose įvairiausiose užklasinėse, neformaliose veiklose, plėtoti savo žinias ar dalyvauti juos dominančios srities užsiėmimuose. Universitete yra apie 30 akademinių ir studentų klubų, skirtų įvairioms sritims, tarp kurių kažką sau aktualaus gali rasti kiekvienas.

Pasak VDU viešųjų ryšių specialistės Rimgailės Dikšaitės, žmogaus teisėms, pilietinei visuomenei neabejingi jungiasi prie Jungtinių Tautų studentų klubo, kuris skatina studentų dalyvavimą politiniame gyvenime, rengia debatus, kviečia paskaitas skaityti politologus ir politikus.

„Kasmetinį viso miesto dėmesį pritraukiantį festivalį „Primavera en espanol" organizuoja VDU Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas, nuolatinius visuomenei ir VDU bendruomenei skirtus renginius organizuoja ir kiti: Akademinis politologų klubas, teise besidomintiems skirtas ELSA Lietuva VDU filialas, japonistikos klubas „Hashi", ekonomistų klubas „VDU Economicus", gamtos mokslų mėgėjų klubas „Modusas" ir daugybė kitų“, – pasakoja R. Dikšaitė.

VDU krepšininkai

Specialistės teigimu, didelį dėmesį VDU skiria ir sporto puoselėjimui. VDU sporto centras be garsiojo krepšinio taip pat palaiko visų studentų galimybes užsiimti aerobika, joga, tinkliniu, futbolu, badmintonu, lengvąja atletika, šaudymu, įvairiomis kitomis sporto šakomis.

Inicijuoja pradedančiųjų įmonių įsteigimą

VDU studentų kūrybines veiklas koordinuoja Menų fakulteto Menų centras, kuriame suvienytos vizualiųjų, atlikimo ir scenos meno krypčių iniciatyvos: menų galerija „101", kurioje rengiamos parodos, diskusijos ir kiti renginiai, dalyvauja menininkai, vykdomi kultūriniai, sociologiniai tyrimai. Taip pat veikia studentų folklorinis ansamblis „Linago", tautinių šokių ansamblis „Žilvitis", kamerinis merginų choras, akademinis judesio teatras, brazilų meno „Capoeira" klubas ir daug kitų.

Taip pat veikia VDU teatras – R. Dikšaitės teigimu, pirmas profesionalus universiteto teatras Lietuvoje, kuriame studentai dirba kartu su teatro profesionalais. Universitete taip pat skamba akademinio choro „Vivere Cantus" balsai, kuriame dainuoti gali viso universiteto bendruomenė.

Specialistė tikina, jog VDU skatinamas akademinės bendruomenės ir verslo bendradarbiavimas. Verslo praktikų centras vykdo įvairias veiklas: inicijuoja studentų praktikas, mokymus, kursus, pradedančiųjų įmonių steigimą, bendrus verslo ir universiteto projektus, skatina VDU studentų ir tyrėjų verslumą.

Pasak R. Dikšaitės, tai tik maža dalis visų laisvalaikio galimybių, kurias VDU sudaro savo studentams, kadangi VDU filosofija yra siekti, kad studentai mąstytų plačiai ir neapsiriboti tik siauromis studijomis, tobulėtų kaip asmenybės, plėstų kūrybiškumo ribas.

„Visus šiuos siekius taip pat nuo rudens skatins nauja iniciatyva „Academia Cum Laude", skirta labiausiai motyvuotiems studentams, siekiantiems aukšto lygio tarpdisciplininio išsilavinimo, leisianti šalia pagrindinės studijų programos mokytis ir individualiose studijose su kuratoriumi – aukščiausio lygio tarptautiniu mastu pripažintų VDU profesorių, kurie nebus tik paskaitų dėstytojai, bet padės studentui siekti tikslų, konsultuos, vykdys tyrimus“, – pasakoja specialistė. „Academia Cum Laude" vadovas – VDU profesorius Leonidas Donskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)