Lietuvos aukštosiose mokyklose yra mados studijų programos, kurių metu studentai įgyja žinių apie mados istoriją, verslą, tendencijas, vadybą ir kita. Būsimus studentus ne mažiau motyvuoja ir tai, kad paskaitų metu savo patirtimi, sėkmės istorijomis pasidalina žymūs šalies dizaineriai.

Dėsto žymūs dėstytojai

Būsimi studentai turi galimybę rinktis Mados industrijų studijas Kazimiero Simonavičiaus universitete (KSU). Jas pabaigęs absolventas įgyja komunikacijos bakalaurą. Šios studijų programos tikslas – rengti mados industrijos komunikacijos specialistus, gebančius formuoti ir veikti kūrybos-gamybos produktus vartojančią visuomenę. Programa siekiama supažindinti su vartojimo kultūros kėlimo būdais, suteikti sistemingas metodologinio pobūdžio žinias apie subjekto, ketinančio pradėti ekonominę veiklą mados rinkoje, prisitaikymo prie jos galimybes.

„Jau keletą metų pastebime ypatingą mados industrijų specialistų poreikį kultūrinių ir kūrybinių industrijų sektoriuje ne tik Lietuvoje, bet ir Užsienyje. Kasdien sulaukiame gausybę merginų ir vaikinų skambučių besidominčių šia specialybe. Studijuoti ne tik įdomu, bet ir naudinga, juk mados studijos tai ir šiuolaikinio gyvenimo būdu studijos, tai beveik viskas ką mes vadiname populiariąja kultūra“, – teigė KSU Kūrybos visuomenės ir ekonomikos instituto direktorius doc. dr. Remigijus Venckus.
Daiva Urbanavičiūtė

Mados industrijų studijas baigę absolventai gali dirbti mados prekės ženklų komunikacijos specialistais, ekspertais, kūrėjais, mados renginių organizatoriais, mados namų komunikacijos specialistais, mados parduotuvių komunikacijos darbuotojais, mados tinklų importo/eksporto komunikacijos vadybininkais, mados žurnalistais, mados parodų organizatoriais, mados kolekcijų/festivalių komunikacijos specialistais. Apie studijų perspektyvą pasakojo ir dizainerė Daiva Urbonavičiūtė

„Studentas galėtų dirbti sferoje, susijusioje  su dizainu ir mada, pavyzdžiui, būti mados namų direktoriumi, vadybininku, dizainerio vadybininku. Taip pat jis gebėtų rengti apžvalgas, straipsnius, prodiusuoti foto sesijas, filmavimus, organizuoti mados renginius, įĮvesti į rinką ir valdyti tam tikrą dizaino, mados prekinį ženklą ar produktą. Studijų metu yra mokomasi bendravimo įgūdžių, todėl galima teikti tiek individualias konsultacijas, tiek bendro suvokimo ir tendencijų apie madą ir jos rinką“, – teigė dizainerė.

Siūlo britų mokymosi strategiją

Kita galimybė pasirinkti studijas apie madą, jos verslą yra Vytauto Didžiojo universitete (VDU). Jo Menų fakulteto prodekanė doc. dr. Rūta Mažeikienė pasakojo apie Mados dizaino studijas.

„Vytauto Didžiojo universitete kartu su Centriniu Lankašyro universitetu (University of Central Lancashire, UCLan) vykdoma Mados dizaino (Fashion Design) studijų programa, kuri vyksta anglų kalba", – teigė VDU atstovė.

Moteris minėjo, kad studijų programa remiasi struktūrizuota britų mokymo strategija. Universitete siūlomos aktualios mados dizaino studijos, kurios suteiks visus įgūdžius, reikalingus gero dizaino kūrimui ir įgyvendinimui: konteksto tyrimai ir analizė, eskizavimas, projektavimas, kirpimas, modeliavimas, siuvimas, profesionalus gaminio pristatymas, darbų rinkinio (angl.portfolio) kūrimas. Programoje dėsto garsūs Lietuvos mados dizaineriai, sėkmingai vystantys savo verslą bei bendradarbiaujantys su vietos ir užsienio aprangos kompanijomis.

Šias studijas baigęs asmuo galės dirbti aukštos kvalifikacijos mados dizaineriu, kurti ir įgyvendinanti drabužių kolekcijas, vystyti nuosavą verslą ar dirbti mados industrijos įmonėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)