Restoranų verslo specialistai įsitikinę, kad staltiesė yra neatsiejama ne tik prabangios vakarienės, bet ir jaukaus pasibuvimo namie dalis. Staltiesė būtina priimant garbius svečius, tuomet restoranai laikosi stalo aptarnavimo taisyklių, kitaip vadinamų protokolu.

„Stalą dengiant pagal protokolą, staltiesė yra būtina. Dabartinis protokolas reikalauja baltos, medvilninės staltiesės, ji turi būti aukštos kokybės, o raštų gali būti, gali nebūti“, - sako „Stiklių restorano“ vadovas Aleksėjus Tofanas.

Anot jo, galima naudoti ir linines staltieses, tačiau surasti geros kokybės baltą liną – sudėtinga.

„Linas turi būti minkštesnis, o paprastai, staltiesė, kaip ir servetėlės, turi būti iš tos pačios medžiagos. Aišku, lininė staltiesė gal ir nieko, bet reikia pasirūpinti, kad servetėlės tikrai būtų minkštesnės medžiagos, nes jos gali būti per grubios“, - atkreipė dėmesį A. Tofanas.

Paklaustas, kokio ilgio turėtų būti staltiesė, pašnekovas sako, kad yra keletas būdų patiesti staltiesę, bet svarbu nepražiopsoti vieno labai svarbaus aspekto ją renkantis – ilgio.

„Kalbant apie staltiesės ilgį, minimalus yra iki kėdės pradžios, o pageidautina, kad staltiesė būtų iki grindų. Nereikia bijoti, jei staltiesė yra didelė. Pavyzdžiui, Prancūzijoje, užuolaidos ir staltiesės būna šiek tiek didesnės, kad medžiaga kristų gražiai, savaime atsirastų specifinės raukšlės, tai yra prabangos elementas. Staltiesės kampai gali būti pakelti, su specialiais įsiuvais tinkamais surišimui. Šis modelis atkeliavo iš Prancūzijos ir skirtas tam, kad staltiesė negulėtų ant grindų“, - kalbėjo A. Tofanas.

Pasak jo, per maža staltiesė yra žymiai blogiau nei per didelė. Namų sąlygomis lankstumo yra kur kas daugiau, pasirenkamos spalvotos ir raštuotos staltiesės, tačiau didesnis jos ilgis išlieka prabangos elementu.

„Metams bėgant protokolas taip pat keičiasi, pavyzdžiui, viduramžiais buvo priimtos spalvotos, grubaus lino staltiesės, aišku, gal tai ir mados reikalas“, - apie staltiesių spalvų įvairovę kalbėjo jis.

„Natūraliausios staltiesės yra prabangiausios, tokios yra medvilninės arba medvilnės su linu, - patvirtina restorano „Žuvinė“ Vilniuje vadovas Vitalijus Dobromilskis. - Prabangiausia spalva yra balta, o raštai nėra labai svarbūs, bet aš manau, kad staltiesės su raštais labiau tinka lauko stalams, o ne restorano vidui. Juk žmogus restorane daugiausiai dėmesio kreipia į maistą, tad jam negali būti kažkokių kitų raštų, margumynų. Paprastai balta spalva žmogui netrukdo, ji kaip ir nepastebima, kitos spalvos kiek vargina.“

Kitas baltos spalvos privalumas – kai tik ji susitepa, iškart matoma.

„Aukšto lygio restoranuose ne tik naudojamos baltos staltiesės ir servetėlės, bet ir darbuotojai rengiasi baltai, nes ji atspindi tvarkingumą ir švarą. Net kai virėjai išeina prisistatyti, jie būna apsirengę baltai“, - pastebi jis.

Pašnekovas patvirtina, kad pagrindinė staltiesė turėtų būti iki žemės, tačiau ji negali trukdyti svečiams, todėl kartais yra parišama. Dėl to staltiesių dydžiai skirtingiems stalams skiriasi.

Jei ruošiamasi kokiai ypatingai progai, stalai gali būti papildomai puošiami puokštėmis, žvakėmis, tačiau V. Dobromilskis sako, kad staltiesės visgi tinka baltos.

Staltiesė

„Ryški spalva žmogų paprastai vargina, ji gali ir slopinti apetitą, dėl to svarbu parinkti tinkamą, neutralią staltiesę“, - mano jis.

Stalas – ne pietų, bet taisyklės yra

Kokią staltiesę reikėtų pasirinkti stalui, jei prie jo nebus sėdima, pavyzdžiui, aukštam baro stalui ant vienos kojos? A. Tofanas sako, kad jei prie stalo nėra kėdžių, jis nėra serviruojamas įrankiais, tačiau staltiesė turėtų likti.

„Jei prie stalo nėra kėdžių, yra klojama staltiesė, gali būti dedamos gėlės ar žvakės, tačiau staltiesė, pagal protokolą, taip pat turėtų būti iki grindų. Staltiesę galima papildomai surišti kaspinu, bet jis jau yra dekoro elementas, tad gali būti ir ne baltas. Pavyzdžiui, per Kalėdas jis gali būti raudonas kaip ir žvakės“, - kalbėjo specialistas.

Pašnekovas sako, kad protokolas yra griežtas ir jo arba restoranas laikosi, arba ne, tačiau ruošiantis savo šventei, jo galima ir atsisakyti.

„Jei norima suteikti šventiškumo vakarienei namuose, sodyboje ar kur kitur, visiškai nebūtina laikytis protokolo. Žmonės paprastai stalus dengia taip, kaip jiems atrodo gražu“, - sako A. Tofanas.

Staltiesė

Jis primena, kad vien staltiesės buvimas neįpareigoja naudoti konkrečių įrankių ar stalo papuošimų: jų reikia tiek, kiek bus naudojama pietų ar vakarienės metu.

„Stalo papuošimus – gėles, žvakides – galima naudoti ir pagal protokolą, tik svarbu, kad nebūtų labai kvapnių ar dirbtinių gėlių“, - atkreipia dėmesį A. Tofanas.

V. Dobromilskis pastebi, kad, jei restorane dominuoja naminė virtuvė ar siekiama atspindėti konkretų regioną, ten gali būti tiesiamos ir tradicinės staltiesės.

„Kiekvienas restoranas renkasi, ką jis siūlo svečiui, jei restorane laikomasi konkrečių tradicijų, staltiesės gali būti raštuotos ar nertos, kas, pavyzdžiui, yra būdinga Lietuvos pajūrio restoranams. Nertos staltiesės Lietuvos pajūryje yra autentiškos, tad gali būti ir ne iki žemės“, - atkreipia dėmesį jis.

Paklaustas, ar yra patiekalų, kuriuos ruošiant svečiams, geriau staltiesės nenaudoti ar ją pasirinkti kitokią, V. Dobromilskis sako, kad kai kurių patiekalų patiekimui reikia papildomai pasiruošti, kad žmogui būtų patogu ir nebaisu valgyti.

„Jei patiekiamos midijos ar koks kitas patiekalas, kur yra naudojami katiliukai, dangteliai ir taip toliau, tuomet yra atnešama ir daugiau lėkštučių dangteliui, šaukšteliui pasidėti. Jei restoranas yra labai prabangus, dažniausiai yra naudojami sidabriniai padėklai, ant jų dedama viena lėkštė, po to – kita ir statoma tarsi piramidė. Jeigu pasižiūrėtumėte, kaip valgo karaliai, tai ant jų stalo yra sidabrinių indų ir padėklų, kurie staltiesei nelabai ką ir padaro“, - komentavo pašnekovas.

Visgi, jis sako, kad jei ruošiamasi svečių priėmimui ypatingai progai, pavyzdžiui, vestuvėms, ar atvyksta kiti garbūs svečiai, jie gali papildomai restoranui pateikti sąrašą reikalavimų, kurį jis turėtų įvykdyti.

Staltiesė – brangus malonumas

Pašnekovai pastebi, kad pastaruoju metu įsitvirtina tendencijos, kad restoranai atsisako staltiesių. Priežasčių tam gali būti kelios.

„Vieną vertus, naudoti staltiesę yra brangu: ją reikia pasiūti, o medvilnė po 50 skalbimų keičia savo struktūrą ir yra nebetinkama naudoti. Kainuoja ir priežiūra: skalbimas, lyginimas“, - vardijo A. Tofanas.

Norint sutaupyti ir laiko, ir pinigų, staltiesės gali būti sluoksniuojamos: ant didžiosios baltos užtiesiama dar viena mažesnė staltiesė.

„Bet pagal protokolą, staltiesė turėtų būti viena, bet sluoksniavimas naudojamas iš praktinės pusės: viršutinį sluoksnį lengviau nuimti, skalbti. Tiesa, pagal protokolą ant stalo gali būti tiesiamas paminkštinimas ir tada tiesiama geroji, didžioji staltiesė“, - paaiškino A. Tofanas.

Padengti stalą laikantis protokolo atsieina ir daug laiko.

Staltiesė

„Padengti stalą užtrunka, nors viskas priklauso ir nuo jo dydžio. Jeigu stalo ilgis yra 8-9 metrai ir plotis 1,5 metro, o staltiesė krenta iki pat žemės, tai kiek laiko reikia vien staltiesei išlyginti? O dar reikia išblizginti sidabrą, poliruoti taures, taisyklingai serviruoti stalą ir viską išmatuoti siūlais. Tad darbo yra nemažai, bet, jeigu jis taisyklingai atliktas, aš visada pamatau, kad yra gražu“, - kalbėjo A. Tofanas.

Kita priežastis atsisakyti staltiesių – noras parodyti gražius stalus.

„Staltiesės gali būti nenaudojamos, kai restorane yra labai gražūs mediniai stalai, su gražiomis kojomis ir norima šio grožio neslėpti. Nemažai naujų restoranų nedengia stalų: padeda servetėlę, lėkštutę ir atidengia stalviršį. Bet staltiesė suteikia jaukumo, kaip ir užuolaidos, nors kai ką ji gali gąsdinti, įpareigoti, bet tai – įpratimo reikalas“, - mano V. Dobromilskis.

Jis primena, kad ir namuose per ypatingas šventes, tarkime, Kūčias, dažniausiai yra užtiesiama staltiesė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)