DELFI atliko eksperimentą – tą patį patiekalą patiekėme skirtingose lėkštėse ir bandėme išsiaiškinti, ar tai gali nulemti virtuvės šefo sėkmę. Kviečiame patiems įvertinti, ar visose lėkštėse patiekalas atrodo estetiškai.

Restorano „Pank'olis brolis“ vadovė Jolanta Mikėnienė atskleidė, kad klientai tik pamatę patiekalą iškart įvertina, ar jis žada būti skanus, ar ne. Tai išduoda ir pardavimų skaičiai, pavyzdžiui, jei koks nors desertas atrodo ne itin patraukliai, tai jo neišperka net per visą darbo dieną.

Pirmiausia norint, kad patiekalas atrodytų viliojančiai, akcentavo ji, lėkštės jokiu būdu negalima perkrauti. Svarbu ir tai, kaip maistas lėkštėje bus išdėstytas. „Kiekvieną rytą pagaminę patiekalus žiūrim, ar jie lėkštėje atrodo gerai, galvojam, kaip estetiškai pateikti padažą, gal dar ko nors reikia papildomai, žaidžiam su spalvomis“, – atskleidė ji.

Šį kartą virtuvės šefė pagamino vištienos filė, gardintą apelsinų jogurtu ir čiobreliais, o garnyrui paragauti siūlė ryžių su ciberžole, pankoliais ir žaliaisiais žirneliais, patiekiamų su batatų-kario kremu.

„Pažiūrėkit į mūsų garnyrą – jei ryžiai būtų „palaidi“, atrodytų visai kitaip nei dabar. Siekdami, kad būtų vaizdiškai gražu, dažniausiai įvairias kruopas statome į tokius bokštelius“, – mokė J. Mikėnienė.

Šiame restorane visi patiekalai paprastai tiekiami baltose lėkštėse, per banketus naudojami juodo akmens padėklai, o desertams neretai parenkamos perregimos stiklinės lėkštelės.

Kaip pradanginti tortą

Būtent nuo deserto – šokoladinio torto su persikais ir maskarponės kremu – savo eksperimentą ir pradėjome. Anot J. Mikėnienės, tokiam tortui tinka tik vienspalviai arba perregimi indai.

„Matote, štai šioje lėkštėje stambūs rudi jos ornamentai tiesiog užgožia patį desertą. O lėkštėje su oranžiniais ornamentais net nesinori šalia torto pabarstyti pabarstukų iš citrinų ir apelsinų. Ši lėkštė desertams išvis netinka, na, nebent tai būtų naminis variantas“, – juokėsi ji.

Galiausiai tortą restorano vadovė patalpino į stiklinę restorano lėkštelę. „Stiklas – neutralus, matote – tortas iškart išryškėja. Čia dar galima pridėti kokį akcentą, tų pačių pabarstukų. Mano nuomone, stikliniai indai desertams labai tinka“, – sakė ji.

Kruopščiai derina spalvas

Sunkiausia, kaip paaiškėjo iš eksperimento, tinkamai pritaikyti įvairių spalvų lėkštes.

Įdomiai atrodė itin spalvinga mėlyna lėkštė su geltonais kraštais. Tiesa, bandydama kiek įmanoma suderinti taip pat ryškaus patiekalo spalvas, virtuvės šefė padažu „nudažė“ visą lėkštės dugną. Anot J. Mikėnienės, toks žaismingas pateikimas tiktų nebent vaikų šventėms.

Patiekalo, o ypač garnyro spalvos visiškai nederėjo su rožinėmis ant kitos lėkštės išpieštomis gėlėmis. J. Mikėnienės nuomone, šioje lėkštėje geriausia būtų patiekti spalviškai suderinamus patiekalus, pagamintus iš burokėlių, grikių, tiktų tamsus padažas.

Lėkštėje su nupieštais obuoliais patiekalas visiškai nederėjo. „Šioje lėkštėje maisto net nesimato. Ji tikrai per ryški – kai valgai, iškart atkreipi dėmesį į tuos obuolius. Rekomenduočiau šią lėkštę naudoti nebent vaisiams, tiems patiems obuoliams sudėti“, – kalbėjo restorano vadovė.

Jai priimtina atrodė žalsva matinė lėkštė. „Geltona, žalia – šios spalvos neužmuša mūsų patiekalo. Tokioje lėkštėje netgi galima kažką nupiešti kreminiu padažu. Jos atspalvis, sakyčiau, neutralus, tačiau vis tiek žmonėms siūlyčiau rinktis universaliausią variantą – baltus indus“, – konstatavo ji.

Vis dėlto estetiškai atrodo ir ne visi balti indai. Tradicinėje valgyklinėje lėkštėje patalpintas patiekalas neatrodė taip viliojančiai, kaip paties restorano naudojamoje baltoje lėkštėje.

„Sunku net pakomentuoti. Nors ši lėkštė ir balta, bet gal to grožio neprideda pats jos raštas, o gal trukdo tiesiog mūsų susiformavęs vaizdinys, nes tokias lėkštes esame įpratę matyti paprastose maitinimo įstaigose, valgyklose.

Dabar yra daug naujovių, o tokių senienų nelabai kas benori naudoti. Sutinku, kad ši lėkštė visai gerai atrodo, kai į ją įdedama kokia nors košė, mėsos gabaliukas, daržovės, bet restoraniniam maistui ji tikrai netinka“, – komentavo J. Mikėnienė ir atkreipė dėmesį, kad lėkštėse esantis įdubimas apsunkina maisto dėliojimą, per jį ribotos galimybės ir ką nors nupiešti kreminiu padažu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)