Policija stiprins kontrolę

Policijos duomenimis, per paskutinįjį dešimtmetį eismo įvykių, kuriuose nukentėjo vaikai, rugsėjo mėnesį sumažėjo net du kartus. 2005 metais tokių eismo įvykių buvo 58, o 2014 metais – 18. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas teigia, kad šiais metais, kaip ir kasmet, policija skirs ypatingą dėmesį saugaus eismo priežiūrai.

„Policija jau yra parengusi savo planus ir nuo šiandien dirba pagal atskirą grafiką, atsižvelgiant į metų laiką ir į tai, kad prasideda mokslo metai. Skirsime didelį dėmesį pėsčiųjų perėjoms ir sankryžoms. Šiais metais darbui mes maksimaliai pasitelkėme policijos rėmėjus, kurie budės prie mokyklų esančiose perėjose ir sankryžose“, - teigė K. Lančinskas.

Vis dėlto Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas pastebėjo, kad vien pareigūnams mažųjų saugumo užtikrinti nepavyks ir kreipėsi į vairuotojus, prašydamas jų itin didelio atidumo ir budrumo.

„Vien tik policijos priemonių neužtenka, neįmanoma prie kiekvienos mokyklos pastatyti pareigūno, todėl prašau vairuotojų būti sąmoningais, tolerantiškais, gerbti pėsčiuosius ir mūsų mažuosius. Jie į mokyklą po vasaros atostogų eina truputėlį išsiblaškę, tai būkime atidūs, žiūrėkime, kas stovi prie sankryžų, prie pėsčiųjų perėjų, praleiskime“, - pastebėjo K. Lančinskas.

Policija žada stiprinti kontrolę prie vaikų mokymo ir ugdymo įstaigų bei kelių, vedančių mokyklų link. Taip pat bus skiriamas didelis dėmesys pėsčiųjų perėjoms ir sankryžoms, kuriose eismas itin intensyvus.

Organizuos pamokas ir apdraus

Kasmet vaikai į mokyklas rugsėjo pirmąją keliauja įvairiais būdais – vienus tėveliai veža automobilius, kiti žygiuoja pėsčiomis, treti - sėda ant mažų dviratukų, kuriuos vairuotojams pastebėti ne visada lengva.

Spaudos konferencijoje, skirtoje iniciatyvai pristatyti, Kelių policijos valdybos Administracinės veiklos skyriaus vyr. specialistė Aistė Dijokaitė atkreipė dėmesį, kad nors kaip saugumo priemonė tiek mažiesiems, tiek ir visiems dviratininkas akcentuojamas šalmas, juo naudojasi tik maža dalis eismo dalyvių. Pareigūnė taip pat pastebėjo, kad net dviračiu mažamečius vaikus vežantys tėveliai savo atžaloms pamiršta uždėti šalmus.

Būtent dėl to buvo pademonstruota, kas nutinka nedėvint šalmo. A. Dijokaitė paėmusi žalią vištos kiaušinį įdėjo jį į mažytį, tam pritaikytą šalmą. Ant grindų numestas kiaušinis nesudužo. Po to mokomoji priemonė buvo pademonstruota dar kartą, tik be šamo.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad labai svarbu vaikus šviesti, kaip elgtis keliuose – būtent tam didelį dėmesį šiais metais skirs iniciatyvos „Apsaugok mane“ autoriai. Iki spalio mėnesio visose norinčiose Vilniaus mokyklose pradinukams bus organizuojamos saugaus eismo pamokos, kurias ves A. Dijokaitė.

Kęstutis Šerpytis
Tuo tarpu prie iniciatyvos prisidedančio „Lietuvos draudimo“ generalinio direktoriaus Kęstučio Šerpyčio teigimu, nors kasmet nemokamai apdraudžiami visos Lietuvos moksleiviai, po įvykusių incidentų į draudimą kreipiasi vos keli. Specialistas pastebi, kad po 2014 metais įvykusių 18 nelaimingų atsitikimų į draudimą kreipėsi tik 4- ios šeimos.

K. Šerpytis taip pat pastebi, kad nors rugsėjo mėnesį nelaimingų incidentų skaičius mažėja, tačiau rugsėjo – gruodžio mėnesiai vis dar išlieka pavojingiausiais: net 50 proc. 4-19 metų amžiaus pėsčiųjų sužeidžiami šiais mėnesiais.

Vaikai mato kitaip

„Lietuvos draudimo“ atlikta 5-10 metų amžiaus vaikų apklausa parodė, jog vaikai logiškai supranta, kad kelyje yra pavojų, tačiau tiki, kad jiems tai negresia.

Apklausa parodė, kad 5-erių metų amžiaus vaikai dažniau galvoja, jog perėja visada yra saugi, kadangi tai vieta skirta pereiti per gatvę. Tuo tarpu 5-8 metų vaikai mano, kad net greitai važiuojantis automobilis gali staigiai sustoti prie pėsčiųjų perėjos.

Visose amžiaus grupėse kas antras vaikas teigia, kad nors supranta, jog automobilio vairuotojai gali jų nepastebėti, tačiau tiki, kad bet kokiu atveju sustos, jei jie eis per kelią.

Akciją „Apsaugok mane“ organizuoja Vilniaus apskrities vyr. policijos komisariatas, Vilniaus miesto savivaldybė ir „Lietuvos draudimas“.

Tikisi, kad prie saugumo prisidės geltonosios sankryžos

Iniciatyvos organizatoriai tikisi, kad iniciatyva leis sumažinti tragiškų ir itin skaudžių įvykių, kuriuose nukenčia patys mažiausieji, skaičių. Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius atkreipė dėmesį, jog tikisi, kad prie kraupios statistikos mažinimo prisidės ir neseniai mieste pristatyta naujovė – geltonosios sankryžos. Esą ši naujovė turėtų leisti vairuotojams labiau gerbti vieniems kitus, nekelti chaoso sankryžose, o tuo pačiu ir prisidės prie mažųjų saugios kelionės gatvėmis.

„Neseniai pristatėme naujovę, kuri leis sumažinti kamščius ir eismo įvykių skaičių mieste – geltonas sankryžas. O Vilniaus viešuoju transportu vaikai galės važiuoti ne tik saugiau, bet ir pigiau, nes spaudos platinimo vietose jau pasirodė Pradinuko bilietas“, - pirmadienį surengtoje konferencijoje sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.
Remigijus Šimašius

Pradinuko bilietą visiems metams galima įsigyti už 10 eurų. Anot R. Šimašiaus, mokinukams tai yra kvietimas naudotis saugiu viešuoju transportu. Tačiau miesto meras taip pat pastebi, kad derėtų nemažą dėmesį skirti moksleivių švietimui, kaip elgtis viešajame transporte arba išlipus iš autobuso.

Prieš mokslo metus Vilniuje „Apsaugok mane“ ženkleliu buvo pažymėta daugiau nei 240 pėsčiųjų perėjos, suformuotos 23 iškiliosios pėsčiųjų perėjos, 17-koje vietų įrengtas kryptinis perėjos apšvietimas, 11-oje – greičio mažinimo kalneliai ir saugumo salelės 9-iose. Žadama, kad artėjant tamsiajam periodui moksleiviams bus išdalinta 3 tūkst. atšvaitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)