Šių metų vasarą paskelbtos ir nuo 2016 m. balandžio 1 dienos įsigaliosiančios baudžiamojo kodekso pataisos už minėtą pažeidimą numatė baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki vienerių metų. Šiuo metu galiojantys įstatymai už analogišką pažeidimą numato tik administracinę atsakomybę, t.y. baudą nuo 579 iki 868 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 2 iki 3 metų arba administracinį areštą nuo 10 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 2 iki 3 metų.

Pasak baudžiamojoje teisėje besispecializuojančio ZETA LAW advokato Andriejaus Melkovo, vairavimo apsvaigus kriminalizavimas sąlygos tūkstantinį srautą naujų baudžiamųjų bylų bei padidins nuteisiamų kriminalinėmis bausmėmis asmenų skaičių bent keliais tūkstančiais kasmet.

„Belieka tikėtis, kad įstatymo leidėjo be didesnės viešos diskusijos įtvirtintas šio pažeidimo kriminalizavimas iš tikrųjų duos apčiuopiamų ir realių rezultatų didinant saugumą keliuose, o ne vien įtvirtins ir taip pirmaujančias Europoje Lietuvos pozicijas pagal laisvės atėmimo bausmėmis nuteisiamų asmenų santykį. Akcentuotina, kad sulaikyti apsvaigę nuo alkoholio vairuotojai galės būti sulaikomi iki 48 valandų, nuo pat sulaikymo momento jie įgyja teisę ir į profesionalią advokato gynybą“ – teigė A. Melkovas.

Remiantis Policijos departamento informacija, transporto priemonių vairavimas, esant vairuotojams neblaiviems arba apsvaigusiems nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, 2013 m. nustatytas 8231 kartą, už transporto priemonių vairavimą neblaivių ar apsvaigusių nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmenų, neturinčių teisės vairuoti administracinė atsakomybė 2013 m. taikyta 2121 kartą.

Baudžiamoji atsakomybė už transporto priemonių vairavimą apsvaigus yra nustatyta ir eilėje kitų Europos šalių – Suomijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Latvijoje. Daugumoje Europos šalių ši veika visgi nėra kriminalizuota ir tebelaikoma administraciniu nusižengimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)