13
Kitas

Vairavimas tamsiu paros metu

Prastėjant eismo sąlygoms draudikai taip pat pastebi, kad eilę metų nepavyksta išvengti padidėjusio eismo įvykių skaičiaus. Būtent dėl to kiekvienam vairuotojui pravartu prisiminti paprastas taisykles, kurios pravers slidžiame ar tamsiame kelyje.

Šaltuko pavojus

Rudeniui įpusėjus vairuotojus kiekvienais metais „nudžiugina“ šaltukas. Vienų jis nė kiek neišgąsdina, tačiau kitiems tampa tikru iššūkiu. Štai keli patarimai, kuriuos privalo žinoti kiekvienas vairuotojas, kai temperatūra lauke nukrinta iki minusinės.

Pasnigus ar pašalus, stabdymo kelias pailgėja kone dvigubai, todėl vertėtų laikytis bent 1,5 karto didesnio atstumo nuo kitų automobilių nei įprastai ir važiuoti mažesniu greičiu. Ypač atsargiai reikėtų važiuoti tiltais ir viadukais – jie greičiau pasidengia ledu nei ant žemės nutiesti keliai.

Kai tik įmanoma, t. y., kai iki kliūties likęs didelis atstumas, automobilį rekomenduojama stabdyti palaipsniui, perjungiant vis žemesnę pavarą. Žinoma, jei kilo avarinė situacija, šis būdas tikrai nebus tinkamas. Reikėtų nepamiršti, kad jei automobilyje yra įmontuota ABS sistema, stabdymo kelias taip pat tampa ilgesnis, tačiau ratai apsaugomi nuo užblokavimo, automobilis lengviau valdomas.

Automobilį be ABS sistemos patariama stabdyti greitai, atleidžiant ir vėl spaudžiant stabdžių pedalą. Stabdant „pulsuojančiai“, neužsiblokuos ratai ir automobilį bus galima pasukti reikiama kryptimi. Tiesa, pedalą reikia spausti ne iki galo, o švelniai, taip pat būtina stabdymo metu įminti sankabą.

Taip pat derėtų prisiminti, kad slidžiame kelyje geriau vengti staigių manevrų, nes automobilis daug jautriau reaguos į tokius judesius. Pajutus, kad automobilis yra mėtomas, patariama ne stabdyti, o, atvirkščiai, išlaikyti tą patį greitį. Vairą atsargiais judesiais reikia sukti į tą pusę, į kurią slysta automobilio galas.

Jei automobilis varomas priekiniais ratais, per greitai susukus automobilio vairą posūkyje pradeda slysti automobilio priekis. Tokiu atveju reikia atleisti greičio pedalą arba švelniai spustelėti stabdžius, tačiau jokiu būdu negalima užblokuoti ratų. Antrajame žingsnyje reikėtų atsukinėti ir tiesinti vairą nestipriai spaudžiant akceleratoriaus pedalą. Laikantis tokios veiksmų sekos, ratai sukimba su kelio danga ir automobilį galima lengvai suvaldyti. Saugiausia slidžiame kelyje vairuoti keturiais ratais varomą automobilį – jis stabilesnis, todėl vairuotojui lengviau įveikti posūkius.

Net ir žinant automobilio valdymo niuansus slidžiame kelyje, reikia nepamiršti, jog techninė automobilio priežiūra ne mažiau svarbi užtikrinant saugumą kelyje. Vairuotojai, pasirūpinę kokybiškomis žieminėmis padangomis automobilį suvaldo lengviau, o net ir neišvengus susidūrimo, patiria mažesnius nuostolius. Be to, prieš kelionę visuomet reikėtų kruopščiai nusivalyti apsnigusius ar aprasojusius langus.

13
Kitas

Vairavimas tamsiu paros metu

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)