Kaip rodo ne gyvybės draudimo bendrovės „Compensa Vienna Insurance Group“ turima statistika, eismo įvykių metu vaikai dažniausiai patiria smegenų sukrėtimus, raiščių plyšimus ir patempimus, šonkaulių, kojų ar rankų kaulų lūžius. Po tokių traumų kartais prireikia ir sudėtingų operacijų, kuomet vaiko kaulai sutvirtinami specialiomis priemonėmis.

„Vidutinė draudimo išmoka, mokama vaikui patyrus tokią traumą eismo įvykio metu, gali siekti daugiau nei 1,5 vidutinio darbo užmokesčio. Tačiau vargu ar pinigais būtų galima pamatuoti vaiko patirtą išgąstį ar skausmą“, – sako „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas Mindaugas Balinskas.

Pasak jo, po ilgų vasaros atostogų į mokyklas grįžtantys vaikai eismo įvykiuose nukenčia dėl neapdairumo einant per pėsčiųjų perėjas ar žaidimų nesaugiu atstumu nuo kelio. Tarp nelaimingų atsitikimų priežasčių – ir kelių eismo taisyklių nesilaikantys vairuotojai. Tokiais atvejais sužalojami vaikai, esantys automobilyje.

Svarbiausios taisyklės

M. Balinskas primena, kad į mokyklą ar iš jos automobilyje keliaujantys vaikai turėtų užsisegti saugos diržus. O einantys pėsčiomis atsiminti, kad trumpiausias kelias – ne visuomet saugiausias, todėl rekomenduojama rinktis maršrutą, kuriame yra mažiau sankryžų ir intensyviu eismu
pasižyminčių gatvių. Taip pat – atidžiai eiti ir pro stovinčias transporto priemones, įvertinant, kad už jų esančių nedidelio ūgio vaikų pravažiuojančių automobilių vairuotojai gali nematyti.

„Tėvams, šiais metais ketinantiems vesti atžalas į naują mokyklą, patariama kelis kartus kartu su vaiku patikrinti būsimą maršrutą ir tik po to leisti jam keliauti vienam. Taip galima lengviau numatyti galimas grėsmes ir geriau paruošti atžalą savarankiškai kelionei”, – sako M.
Balinskas.

Kalbėdamas apie mažesniuose Lietuvos miesteliuose gyvenančius vaikus, draudimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad į mokyklą einant keliais, neturinčiais pėsčiųjų takų, būtina keliauti kelkraščiu prieš transporto kryptį – kad būtų matomi priekyje atvažiuojantys automobiliai. Laiku pastebėjus artėjančią transporto priemonę, galima išvengti daugelio nelaimingų eismo įvykių.

Vaikų saugumu besirūpinantiems tėvams draudimo ekspertas pataria nepamiršti ir atitinkamos aprangos ar jos detalių. Rudenį, kuomet sparčiau temsta, vaikai, dėvintys šviesesnes striukes, turintys atšvaitus ar besinešantys kuprines, pasiūtas iš šviesą atspindinčių medžiagų, geriau matomi bet kokiomis oro sąlygomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją