Nepraleido greitosios

Pastaruoju metu žiniasklaidoje vis dažniau pranešama apie eismo įvykius, kurių dalyviais tampa pas ligonį skubanti greitoji medicinos pagalba ir lengvojo automobilio vairuotojas, dėl įvairių priežasčių atsitrenkęs į greitosios pagalbos automobilį.

Pirmadienio, spalio 17 dienos pavakarę, esant itin geroms eismo sąlygoms, Kauno mieste įvyko avarija.

Apie 14.30 val. Juozapavičiaus prospekte susidūrė lengvasis automobilis ir greitosios medicinos pagalbos medikų ekipažas. Ši avarija paralyžiavo eismą itin judrioje kelio dalyje link Panemunės. Kaip paaiškėjo vėliau, į greitosios medicinos pagalbos automobilio šoną įvažiavo lengvasis automobilis. Kauno rajono greitosios medikai iš vienos gydymo įstaigos į kitą vežė ligonį. Laimei, jis ir medikai nenukentėjo.

Neblaivus pensininkas nedavė kelio

Spalio 12 dieną, antradienį, apie 15.02 val., Utenoje, Kupiškio ir Molėtų gatvių sankryžoje, pirminiais duomenimis, automobilis „Opel Vectra“, vairuojamas 70 metų blaivaus vyro, nepraleido važiavusio su įjungtais specialiaisiais šviesos ir garso signalais Utenos greitosios medicinos pagalbos automobilio „VW Transporter“, vairuojamo 46 metų vyro, ir su juo susidūrė.

Pastaruoju automobiliu į Santariškių klinikas buvo vežamas sunkios būklės ligonis (71 metų vyras). Šis automobilis, slysdamas, dešiniuoju šonu kliudė ties sankryža stovėjusį automobilį „VW Passat“, kurį vairavo 53-ejų moteris. Įvykio metu nukentėjo trys žmonės: greitosios medicinos pagalbos automobilio vairuotojas (smegenų sukrėtimą gydosi ambulatoriškai), 58 metų felčerė (lūžo pėda, sužalota galva, moteris paguldyta į Utenos ligoninės Traumatologijos skyrių) ir vežtas ligonis (sužeista galva).

Vairuotojams sunku pastebėti greitąją

Tai tik kelios avarijos, kai lengvieji automobiliai nepraleido pas ligonį skubančių medikų.
Sostinės vairavimo mokyklos mokytojas Egidijus Šimkūnas aiškina, kad dažniausiai tokios avarijos įvyksta dėl prasto greitosios pagalbos automobilio matomumo. Anot jo, sirenas vairuotojai girdi, tačiau dažnai nemato pačios transporto priemonės, todėl specialistas rekomenduoja, kaip išvengti nelaimingų atsitikimų.

Privalo duoti kelią ir sustoti

„Vairuotojai privalo sustoti, jeigu yra ne daugiau kaip keturios juostos, švyturėliai ir specialūs garsiniai signalai. Jeigu per vidurį yra skiriamoji juosta, tai tada sustoti turi tik ta pačia kryptimi važiuojantys automobiliai, kadangi per skiriamąją juostą jie nepravažiuos“, – aiškina E. Šimkūnas.

Vairavimo teorijos mokytojas primena, kad jeigu kelyje yra trys juostos ir greitoji medicinos pagalba, policija ar ugniagesiai lekia su šviesos bei garso signalais, užtenka persirikiuoti į pirmą juostą ir sustoti neprivaloma. O jei greitosios pagalbos, policijos ar ugniagesių automobilis važiuoja be garsinio signalo, eismas vyksta įprastai, nes Kelių eismo taisyklės, tokiu atveju, nenumato kitų transporto priemonių sustojimo ar pasitraukimo iš kelio.

Taip pat rekomenduojama atidžiai dalyvauti eisme, būti susikaupusiam ir budriam, o jei sunku suprasti, iš kurios pusės atvažiuoja greitoji, policija ar ugniagesiai, stebėti kitų vairuotojų judėjimo kryptį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)