Įvykusiame Eismo saugumo posėdyje pristatytos priemonės, kurių bus imtasi šį rudenį.

Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos (LAKD), siekdama gerinti vaikų eismo saugumą 2016–2017 mokslo metais, numatė įgyvendinti nemažai priemonių.

Kad šios priemonės svarbios, patvirtina ir statistika. Policijos duomenimis, vaikai ne taip jau ir retai patenka į eismo įvykius. Šiemet iki 4 metų amžiaus grupės kategorijoje yra žuvęs vienas vaikas ir 49 sužeisti. 5-14 metų grupės kategorijoje šiais metais žuvo 4 ir sužeisti 354 vaikai.

2014 metais iki 4 metų grupės kategorijoje žuvo 2 ir 46 sužeisti vaikai. 5-14 metų kategorijoje 11 žuvo ir 325 sužeisti vaikai.

Ši statistika verčia ieškoti naujų priemonių ir netradicinių sprendimų ieškant būdų, kaip apsaugoti vaikus.

Kaip teigia specialistai, labai svarbu, kad vaikai saugaus eismo pagrindus gautų tiek mokykloje, tiek namuose. Tik tada nepilnamečiai laikysis kelių eismo taisyklių ir supras, kodėl taip reikia daryti.

DELFI kalbinti tėvai papasakojo, kaip jiems sekasi savo vaikus mokyti saugiai elgtis kelyje. Aštuonmetės mama Gražina pasakoja, kad jos dukrą stipriai veikia pasakojimai apie nelaimingus atsitikimus kelyje.

„Mano dukrelė susijaudina išgirdusi, kad avarijoje sutraumuoti vaikai negali lankyti mokyklos, turi gulėti ligoninėje. Taip pat jie negali žaisti su draugais. Jai labai gaila tokių vaikų ir tai ją motyvuoja saugiai eiti per perėją ir pan. Ji jau žino elementarias taisykles ir primena jas savo draugams", - kalbėjo Gražina.

O štai Aistės sūnų gerai auklėja socialinės reklamos, rodomos per televiziją. Moteris aiškino, kad jos dešimtmetis sūnus dažnai žiūri televiziją ir mato tas reklamas, o vėliau jas aptaria su tėvais. Jos teigimu, tokių reklamų galėtų būti ir daugiau.

„Socialinės reklamos yra žiaurios, bet labai reikalingos. Jos sukrečia, bet parodo, kokia gali būti realybė. Mano vaiką tai labai veikia. Jis išsigąsta ir stengiasi laikytis kelių eismo taisyklių", - kalbėjo Aistė.

Kaip paaiškėjo posėdžio metu, garso įrašus vaikų saugaus eismo tema transliuos 14 radijo stočių, vaizdo – 8 televizijos, bus skelbiama informacija penkiuose pagrindiniuose šalies žiniasklaidos interneto portaluose.

Numatoma išleisti ir išplatinti knygeles vaikams apie saugų eismą, tradiciškai organizuoti Lietuvos mokinių konkursą „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“, rengti vaikų ir jaunimo saugaus eismo įgūdžių ugdymo bei saugaus eismo mokymo pamokas. Planuojama, kad konkurse dalyvaus ne mažiau kaip 50 tūkst. dalyvių.

Dėmesys vaikų eismo saugumo gerinimui taip pat skiriamas „Eismo saugumo bendruomenių“ veikloje. Kaip ir kasmet, bus dalijamos šviesą atspindinčios priemonės, skatinama jas naudoti.

„Vaikų saugumas gatvėse ar keliuose priklauso ne tik nuo jų pačių, bet ir nuo suaugusiųjų. Geriausias vaikų mokytojas – tėvų pavyzdys. Be to, didelės įtakos turi prevencinė ir švietėjiška veikla bendruomenėse, ugdymo ir mokymo įstaigose“, – Eismo saugumo posėdyje sakė susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas.

Rugsėjo mėnesį policijos pareigūnai planuoja sustiprinti eismo dalyvių kontrolę, ypač prie vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir mokyklų, labiau stebėti mokyklinių autobusų vairuotojų ir vaikus vežančių tėvų dalyvavimą eisme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)