Dauguma iš jūsų tikriausiai galvojate, kad tai tiesiog reklaminis žodžių žaismas, siekiantis pakeisti jūsų požiūrį per jūsų jausmus ir širdį. Bet ar jiems pavyko įtikinti bent vieną iš jūsų? Tiesiog įdomu, nes turiu prisipažinti, ši frazė tikriausiai pakeitė ne tik mano požiūrį, bet ir regėjimą.

Pradžiai, kad jūsų vėl neerzintų toji įgrisusi frazė „pradėkime nuo savęs“, pakeiskime ją į „Galvokime apie save“. Geriau? Turiu omeny, šiek tiek mažiau įpareigoja? Nuo to ir pradėsiu – viskas susiję su eismo taisyklėmis, kelio ženklais, eismo dalyviais ir saugumu, įpareigoja. Tai netgi tampa kliūtimis, kada vairuojate. Pagalvokite apie tai:
1.Segite saugos diržą, nes netoliese gali stovėti policija.
2.Pirmus du vairavimo metus stengiatės neviršyti greičio, nes nenorite rizikuoti prarasti ką tik gauto vairuotojo pažymėjimo.
3.Praleidžiate pėsčiuosius per perėją, nes ten bet kada gali būti įtaisyta stebėjimo kamera.

Tai tik keletas pavyzdžių, bet ar susimąstėte, kad tampate drausmingi tik todėl, kad gresia piniginė bauda. Tai jau tapo kaip ir Lietuvos kelių eismo kultūros dalimi. Praktiškai galima teigti, kad panaikinus kelių policiją ir gresiančias baudas, didžioji dalis vairuotojų ar kitų eismo dalyvių pakeistų savo vairavimo įpročius ir pamirštų išmoktuosius. Manote, kad toks ir yra kelių eismo taisyklių tikslas? Jus suvaržyti? Bet tikriausiai jie neturi kito pasirinkimo, kaip mokyti saugaus eismo priverčiant galvoti apie savo piniginę, nes jiems dar nepavyko priversti jūsų galvoti apie save. Visa tai buvo ir mano galvoje, kol pati supratau, kokia yra tikroji saugaus eismo taisyklių laikymosi prasmė...

Visi esame optimistai arba jais tampame, kai gyvename gerai. Turiu omeny, kai nieko blogo neatsitinka nei tau, nei tavo artimiesiems, tiesiog prie to pripranti. Taigi, aš tiesiog gyvenau tą eilinį trečiadienį ir, pagal idėją, jis ir turėjo likti eilinis – įprastas. Jis toks ir buvo, išskyrus antrąją dienos dalį. Sulaukiau žinutės, prasidedančios tekstu: „Turbūt nežinai kas nutiko...“. Štai tokiais momentais viskas vyksta labai greitai, optimistai tiesiog pavirsta pesimistais, o eilinis trečiadienis pavirsta ypatingu. Antroji žinutės dalis kalbėjo būtent apie tai, ką minėjau pradžioje, tik atvirkščiai – vis dėl to blogi dalykai atsitinka, ir netgi artimiesiems. Tiksliau, sužinojau, jog mano draugė pateko į avariją. Kai žinutėje apie avariją yra žodis „vilkikas“ – tai savaime priverčia galvoti apie blogiausią. Keista, kaip žmogaus norai tampa tokie paprasti, nes tuo atveju tenorėjau žinoti ar ji gyva. Išsiaiškinus visas avarijos detales taip pat pasidarė keista, koks žmogus gali būti stiprus.

Detalės: Įvykio šalis Danija. Nukentėjusioji važiavo dviračiu namo, tikriausiai taip pat gyvendama tuo pačiu, eilinio vėjuoto trečiadienio, ritmu (įprastos oro sąlygos Danijoje). Reikia pridurti, kad dviračių juosta yra atskirta nuo važiuojamosios dalies tik nudažytomis linijomis. Vilkikas važiavo ta pačia kryptimi. Artėjant link šviesoforinės sankryžos, merginos kelias namo vedė tiesiai, o vilkikas buvo pasiruošęs sukti į dešinę . Šviesofore degė žalia šviesa, todėl nei vienam neprireikė sustoti sankryžoje. Taigi sukdamas savo galingą transporto priemonę, jis tiesiog nepasidomėjo kas dedasi apačioje – o dviračiui vilkikas ne priešininkas. Nuo vėjo merginą saugojo gobtuvas, bet kas turėjo apsaugoti nuo neapdairaus vilkiko vairuotojo? Vilkikas tiesiog įtraukė merginą po ratais.

Taigi, kokią istorijos pabaigą susikūrėte galvoje? Prisipažinkite, ar bent sekundę pagalvojote apie gresiančią baudą ar teisių atėmimą? Tikriausiai ne, bet gaila, kad tai įvyko tik perskaičius tikrą istoriją, kurios pasekmės gali būti tokios nuspėjamos ir gąsdinančios. Taip pat manau, jog ne vienas iš jūsų mintyse įsivaizdavote savo artimuosius tokioje situacijoje. Tad už tai jums istorijos pabaiga.

Mano draugė liko gyva – tik pradėjo mokytis vaikščioti iš naujo. Įdomu, kodėl pasakoju šią istoriją? Nes tai privertė ir mane kai ką pradėti daryti iš naujo – galvoti. Galvoti apie save. Visi prieš tai minėti trikdžiai vairuojant – kelio ženklai, taisyklės ir budrumas įgijo kitokią reikšmę. Prieš šį įvykį, lemputes ant savo dviračio dėdavau dėl to, kad negaučiau baudos. Tą patį galima pasakyti ir apie atšvaitus, kuriuos prisisegti dažniausiai priverčia tos pačios kelių saugumo organizacijos. Telieka pridurti – atšvaitas gal ir nėra aksesuaras, kuris padarys jus madingu. Galiu garantuoti tik dėl vieno – jis tikrai padės atkreipti į save dėmesį ir nelikti nepastebėtam. Tad nuo šiol galvoju nebe apie piniginę baudą, ne apie kelių eismo taisykles, bet apie save. Tai gal ir skamba savanaudiškai, tačiau noriu, kad mane tiesiog matytų kelyje – noriu BŪTI UŽTIKRINTA !

Apie nuomonės reiškimą visų jūsų vardu, mielieji – teisti kitus man lengva, bet verta, jei turiu menkiausią galimybę bent vieną „kelių erelį“ paversti į žmogų.

DELFI skaitytoja Monika

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugaus eismo esė“).

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą