Kelių eismo taisyklės vaikams

Per vieną dieną vaikų visko tikrai neišmokysite. Todėl reguliariai skirkite laiko apie tai pasikalbėti ar kartu paskaitinėti vaikiškas kelių eismo taisykles. Skatinkite vaikus pačius samprotauti, kodėl reikėtų elgtis būtent taip, kokia tokio elgesio nauda mums patiems. Pradėkite nuo pačių svarbiausių aspektų, aktualių pėstiesiems: vaikščiojimas šaligatviais, gatvės perėjimas, šviesoforo signalai bei atšvaitai.

Privalu eiti šaligatviais arba pėsčiųjų takais ir draudžiama eiti dviratininkų takais ar važiuojamąja dalimi. Einant šaligatviu ar kelkraščiu reikėtų eiti kuo toliau nuo važiuojamosios dalies krašto.
Norint pereiti gatvę, visų pirma, reikėtų susirasti pėsčiųjų perėją ar sankryžą. Parodykite vaikams, kaip žymimos pėsčiųjų perėjos. Priėjus prie perėjos nestovėkite prie pat šaligatvio krašto. Prieš einant per gatvę būtinai apsidairykite į abi puses ir įsitikinkite, ar nėra automobilių. Einant per gatvę raginkite vaikus nebėgti.

Aptarkite su vaikais, kaip skiriasi šviesoforai, skirti pėstiesiems ir automobiliams, pasikartokite, ar tikrai žinote visų trijų spalvų reikšmes. Kas rytą keliaudami į mokyklą galite vaikų paprašyti, kad stebėtų šviesoforus ir sakytų, ką jums daryti: važiuoti, sulėtinti, sustoti. Tuo pačiu galite stebėti ir šonuose užsidegančius pėsčiųjų šviesoforus.

Jei vaikas nenoriai segasi atšvaitą, paeksperimentuokite: tamsiame kambaryje į atšvaitą pašvieskite švieselę ir stebėkite, kaip jis švyti. Pasvarstykite kartu, kaip Jums būtų lengviau vienas kitą pastebėti tamsiame kelyje: su ar be atšvaito. Atkreipkite dėmesį, jog atšvaitas-juostelė dedamas ant dešinės rankos, aukščiau riešo, o kabantys atšvaitai segami prie viršutinio drabužio dešinės kišenės arba juosmens aukštyje.

Kelionės automobiliu

Tai atrodo taip paprasta, įprasta ir saugu. Visgi, svarbu nepamiršti, jog siekdami užtikrinti vaikų saugumą, jiems esant mažesniems nei 135 cm. ūgio, būtinai turime sodinti juos į specialias saugos kėdutes, o vyresnius skatinti visada užsisegti saugos diržus. Geriausia paskata vaikams – Jūsų pavyzdys. Jei diržų segimasis vis tiek apsunkina kiekvieną kelionę, skirkite šiai temai daugiau laiko: pademonstruokite, kaip ranka staigiai truktelėtas diržas užsikerta, paaiškinkite, kaip tai apsaugo Jus nelaimės atveju.

Taip pat labai svarbi kelionių dalis – į ir iš automobilio. Vaikai dažnai suskumba į automobilį bėgti ar neapsidairo prieš atidarydami dureles. Nepamirškite, kad vaikams įlipti ir išlipti iš automobilio reikėtų tik šaligatvio pusėje. Rytais prieš sustodami prie mokyklos vis prisiminkite, jog išlipti reikėtų ramiai, išlipus apsidairyti ir į mokyklą žingsniuoti neskubant, tik šaligatviu.

Kelionės viešuoju transportu

Jei į mokyklą ar būrelius Jūsų vaikas važinės viešuoju transportu, būtinai pirmus kartus važiuokite kartu su juo. Taip pasikartosite maršrutą, išmoksite pažymėti bilietą. Tuo pačiu važiuodami aptarkite, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kaip elgtis saugiai ir ko būtinai nepamiršti.

Autobuso ir troleibuso stotelėje laukti reikėtų kuo toliau (bent apie du didelius žingsnius) nuo važiuojamosios kelio dalies krašto.

Jei autobuse ar troleibuse yra laisvų vietų, būtina atsisėsti, o stovint reikėtų abiem rankomis laikytis už turėklų ar kėdžių atlošų.

Nepamirškite pakalbėti ir apie gražų elgesį: visuomeniniame transporte reikėtų kalbėti tyliai, o sėdimą vietą, jei nėra laisvų, užleisti senoliams, negalią turintiems žmonėms, būsimoms mamoms.

Pirmasis dviratis

Kai nusprendžiame vaikams padovanoti dviratį, reikėtų įteikti ir šalmą bei pasikalbėti apie saugų važinėjimą juo. Važiuodamas dviračiu vaikas tampa eismo dalyviu, taigi labai svarbu, jog žinotų, kaip saugiai elgtis.

Mažamečiams vaikams rekomenduojama važinėti stadionuose, kiemuose (kur nevyksta transporto priemonių eismas), dviračių takuose.

Nuo 8 metų vaikai, prižiūrimi suaugusiojo, gali važiuoti važiuojamąja kelio dalimi, tačiau tokiu atveju labai svarbu žinoti eismo taisykles, kaip rodyti posūkius, esant poreikiui, persirikiuoti ar neišvažiuoti prieš eismą.

Nepamirškite, jog vaikai (iki 18 metų) važiuodami dviračiu privalo būti su šalmu. Svarbus ir pats važiavimas dviračius. Priminkite vaikams, kad važiuojant reikia laikyti abi rankas ant vairo ir kojas ant pedalų, o pamačius artėjančią kliūtį būtina sulėtinti greitį.

Svarbiausia – teigiamas pavyzdys

Vaikai nuolat stebi ir mato viską aplink, todėl dauguma suaugusiųjų veiksmų bus pastebėti ir darys didelę įtaką augančiam vaikui. „Vaikai daugiau dėmesio kreipia į tai, ką tėvai daro, nei ką jie sako. Taigi, labai svarbu savo žodžius ir perspėjimus patvirtinti ir savo teigiamu pavyzdžiu“, – skatina „Šiaurės licėjaus“ pradinio ugdymo mokytoja J. Steponaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją