Vairavimo mokytojai ir saugaus eismo ekspertai teigė, kad iš mažesnių miestų ir miestelių atvykstantys būsimi pirmakursiai pirmiausia turėtų atidžiai perskaityt kelių eismo taisykles, prisiminti kelio ženklų reikšmes ir judėjimo sankryžose tvarką. Specialistai tikino, kad neretai būtent pirmumo taisyklių nežinojimas ar nesilaikymas tampa pagrindine eismo įvykių priežastimi. Vis tik vairavimo mokytojai tikino, kad į naują miestą atvykusiems vairuotojams koją pakiša ir dėmesingumo stoka bei netinkamas dėmesio nepaskirstymas.

Dėmesys į eismą

Vairavimo instruktorius Andrius Bonakeris aiškino, kad daugiausia problemų kyla tiems vairuotojams, kurie atvyksta iš mažesnių miestelių, kuriuose nėra kelių su keliomis eismo juostomis viena kryptimi, žiedinių sankryžų ar kitų sudėtingesnių eismo reguliavimo vietų. Negana to, didmiesčiuose daugelį gąsdina ir padidėję automobilių srautai, dėl to vairuotojai dažniau dvejoja ar jiems pavyks atlikti vieną ar kitą manevrą, o dėl to taip pat neišvengia klaidų.

Mokytojas tikino, kad sėdę prie automobilio vairo naujakuriai turėtų didesnį dėmesį skirti kelio ženklams, o dėl to turėtų judėti ne maksimaliu leistinu, o saugiu greičiu, kuris visais atvejais bus mažesnis. Vis tik labai svarbu, kad vairuotojai nesusikoncentruotų tik į vieną objektą, o gebėtų stebėti eismą aplink bei numatyti galimas kitų vairuotojų klaidas. Žinoma, labai svarbu, kad sėdintys prie vairo neužsiimtų su vairavimu nesusijusia pašaline veikla.

„Visi vairuotojai turėtų numatyti į priekį ir pasiruošti galimoms kitų vairuotojų klaidoms. Tik įsivaizduodami, ko gali tikėtis, vairuotojai gebės tinkamai sureaguoti į situaciją ir laiku priimti reikiamus sprendimus, kad eismo įvykio pavyktų išvengti“, – patarė A. Bonakeris.

Atlikite namų darbus

Mokytojas teigė, kad judėti miestų gatvėmis būtų lengviau, jei vairuotojai atliktų namų darbus ir dar prieš rugsėjį reikiamais maršrutais pravažiuotų vakarais ar savaitgaliais, kai eismo srautai gatvėse yra mažesni. Instruktorius tikino, kad tokiu atveju vairuotojai galės be streso susipažinti su eismo subtilybėmis bei prireikus važiuoti piko valandomis, iš anksto žinos, kurią eismo juostą reikia užsiimti, kad pavyktų nuvažiuoti reikiama kryptimi.

„Susipažinęs su maršrutu vairuotojas galės daugiau dėmesio skirti pačiam eismui, o ne dairymuisi į ženklus ar ženklinimą. Skirdamas daugiau dėmesio tam, kas vyksta aplink jo automobilį, vairuotojas galės laiku pastebėti pavojus ir kliūtis, o dėl to galės jaustis saugesnis“, – sakė vairavimo instruktorius.

A. Bonakeris pabrėžė, kad dėmesingumas yra itin svarbus, mat rugsėjį įvyksta iš tiesų nemažai eismo įvykių, kada yra atsitrenkiama į automobilio galinę dalį. Mokytojas tikino, kad tokių klaidų nepavyksta išvengti dėl saugaus atstumo nesilaikymo. Mat nors numatyta, kad idealiomis sąlygomis vairuotojai turėtų laikytis pusės greičio arba 2 sek. saugaus atstumo iki priekyje važiuojančių transporto priemonių, daugelis šių taisyklių nesilaiko, o dėl to negeba sustoti laiku.

Stebėkite kas vyksta

Saugaus eismo ekspertas aiškino, kad minėtų įvykių padaugėja prie įvažiavimų į žiedines sankryžas, todėl vairuotojai turėtų prisiminti, kad turėtų ne tik įsitikinti, ar įvažiuoti į „žiedą“ yra saugu, tačiau ir nuolat stebėti tai, kas vyksta automobilio priekyje.

„Dažniausiai sustoję prie įvažiavimo į žiedinę sankryžą vairuotojai koncentruojasi į eismą „žiede“, o ne automobilio priekyje, todėl akies kraštu pastebėję, kad priekyje esantis vairuotojas pradėjo judėti, patys ima spausti akceleratoriaus pedalą, o tik tada pastebi, kad esantis priekyje sudvejojo, greitėti nepradėjo ir nuspaudė stabdžius“, – įvykio scenarijų nupasakojo vairavimo instruktorius.

Mokytojas tikino, kad į didmiesčius atvykę studentai turėtų būti itin dėmesingi, neskubėti, o svarbiausia – nepervertinti savo galimybių, mat negalėdami tinkamai įvertinti situacijos, vairuotojai neišvengia ir eismo įvykio.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)